..
А най-важното е да се научиш самостоятелно да мислиш (при това да мислиш критично), иначе винаги ще бъдеш подвеждан и манипулиран.
Човек който критично и самостоятелно приема всяка информация (с която понякога се съгласява, понякога не) не може дълго време да бъде лъган.
..
Адмирации, прекрасна формулировка.
Аз пак да попитам, понеже не разбрах, в дискутираното виртуално бъдеще, наситено с роботи и ИИ, кой ще осигурява гарантирания доход за безработните хора? Откъде ще дойдат средствата? Държавата? Някоя частна корпорация, която държи роботите? Трети субект? Това ми прилича на формула "всички щастливи", което някак не ми се вярва да стане на практика. Винаги ще има субекти под социалния праг, въпросът е колко ще са.
Във Финландия и Германия бяха провеждани такива експерименти, но с ограничен кръг субекти. Като за Германия беше 1200 евро, за Финландия- 550 ли, 560 ли, някъде там (месечно). И двете суми не са достатъчни за нормален живот в съответните държави, по-скоро са социални помощи, или като минимум под прага на минималната работна заплата, а кой нормален човек ще иска да се свива на социални помощи? А ако това се разпростре върху всички хора, кой ще плаща? Тогава трябва един върховен субект (държава, голяма корпорация, все едно- някакъв автократор там, роботи, ИИ) да държи всички приходи и разходи и да разпределя блага на подопечните си. И то достатъчен размер блага, не като 1200 евро за Германия, защото тия пари там са доста под средния доход в момента. Че да не се бунтуват хората, да няма жълти жилетки, стачки, саботажи, диверсии, въстания и т.н.
На мен ми прилича на утопия.