Покажи Публикации - d0ni
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 13
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: ZFS - имам "free" пространство, което не е "available"? -: Jul 20, 2017, 18:21
Явно ZFS си яде 32MB, независимо от големинта на pool-а. Пробвай да направиш дял от 512MB и пак ще имаш липсващи 30тина мегабайта. Тук има инфо за физическия layout на ZFS vdevs - http://www.osdevcon.org/2009/slides/zfs_internals_uli_graef.pdf. Пише че има 4 label-а по 256KB и някаква дупка от 3.5MB, но останалите 20+MB не е ясно къде отиват. Ако много те интересува може да си поиграеш със zdb.
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Facebook малоумия -: Sep 30, 2015, 13:45
И аз нямам акаунт, но какъв е проблемът? Правиш си фиктивен профил, почваш да следваш Иво Сиромахов, ако си по-отворен и Владимир Каролев. Like-ваш страниците на Кобрата и Григор Димитров и ще си като всички останали, без да биеш на очи :)
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Задаване на ограничения върху cpu & ram -: Sep 23, 2015, 17:59
Прочети за cgroups - https://www.kernel.org/doc/Documentation/cgroups/cgroups.txt
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Monit - настройка -: Sep 04, 2015, 18:53
Няма ли да стане, ако сложиш /bin/true за start program? :)
5  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: btrfs впечатления -: Aug 31, 2015, 16:10
Цитат
Оказва се, че буферът е, колкото го показва top.
http://s19.postimg.org/yq51ur375/bufer1.png
Ще се върнем ли на въпроса, или трябва да прекомпилирам и ядрото ?
Все пак, мисля, че въпросът беше ясен и се базира на показанията на една и съща програма, върху една и съща дистрибуция, ядро и хардуер. Интересуваше ме причината за разликата в тези резултати.

Ами ето ти ясен отговор: ext{3,4} ползват jbd layer-а (https://en.wikipedia.org/wiki/Journaling_block_device) за журнала и съответно буферите, които ползва този слой се показват в колонката, която гледаш. От друга страна xfs (а вероятно и btrfs) не ползват jbd, а си имат тяхни имплементации и съответно не се отразяват в Buffer колонката. За да видиш аналогичните стойности при xfs, може да се разровиш в /proc/slabinfo. Не ми се рови в сорса, но вероятно става въпрос за xfs_buf (grep xfs_buf /proc/slabinfo). За да получиш реалния размер трябва да умножиш стойността на num_objs * objsize.
6  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: btrfs впечатления -: Aug 30, 2015, 23:18
Пробвай без -m, вероятно буферът е по-малък от мегабайт и затова ти го показва като 0. А най-добре виж стойността директно от /proc/meminfo:

Код:
grep Buffers /proc/meminfo
7  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: btrfs впечатления -: Aug 30, 2015, 21:29
Тези стойности, които си показал, би трябвало да са в байтове, т.е. при ext4 имаш 46кб, при btfs - под 1кб.
Иначе може да пробваш за теста да ремаунтнеш ext4 с опция commit=1, например. По подразбиране е 5, което означава, че на 5 секунди flush-ва buffer кеша. Но имай предвид, че по-ниската стойност ще ти забави системата, но пък ще има по-малък шанс за загуба на данни при power loss.
8  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: btrfs впечатления -: Aug 29, 2015, 22:09
Ако визираш page cache-a (disk cache), то при Линукс е той е независим от файловата система и съответно не би трябвало да има никаква разлика в поведението му при ext4/xfs/btrs. Ако ставаше въпрос за ZFS там е различно, но при въпросните файлови системи наистина не би трябвало да има никаква разлика.
9  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Малко нагледен материал за учебниците по патология ;-) -: Jun 06, 2015, 14:42
Не знам кой ви излъга, че едно време сте яли чисти и натурални храни. ДДТ е забранено в повечето западни държави през 70те години, защото се е доказало че е уврежда черния дроб, канцерогенен е и т.н. Разбира се, в бившния съветски блок е използван масово до началото на 90те години. Нали, важното е да се преизпълни нормата :)
10  Програмиране / Web development / Re: PHP и сокети -: May 20, 2015, 17:38
PHP има вграден уеб сървър, макар че е по-скоро за тестове (http://php.net/manual/en/features.commandline.webserver.php)

Цитат
  -S <addr>:<port> Run with built-in web server.


ПС. може би ще ти е най-просто да направиш 20те ти connection-а неблокиращи и после да ги poll-неш докато не ти репортнат, че са ок или докато не мине някакъв таймаут (1 секунда, например). Така връзките ти няма да вървят серийно, а паралелно - т.е. ще отнемат в идеалния случай общо 50 мс за проверките, а не 20х50. А при недостъпност на някоя услуга ще се забави само 1 секунда (или колкото ти е там таймаута на poll-а).
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Какво стана с домейните на кирилица? -: May 07, 2015, 15:18
На никой не му пука за българщина, просто ICANN искат да се продават повече домейни, защото от всяка регистрация/подновяване взимат по около $0.20. Ако имаш .bg домейн, логично е да си запазиш и .бг. Така, че очаквайте все повече нови и безумни TLD-та.
12  Програмиране / Web development / Re: Валидиране на email / допустими символи -: Apr 27, 2015, 19:34
По темата, валидирам юзър частта с:

[a-z0-9][a-z0-9_\.-]* с case insensitive flag. Задължително ги записвай с lowercase в базата, ще ти спести мъки.
13  Програмиране / Web development / Re: Валидиране на email / допустими символи -: Apr 27, 2015, 19:30
Това не е вярно. Имам три имейла в gmail и трите са с точки.

Пробвай да си пратиш мейл до някой от акаунтите без точката и тогава ще говорим пак :-)
14  Програмиране / Web development / Re: Валидиране на email / допустими символи -: Apr 27, 2015, 15:44
Леко встрани от темата - не знам доколко е известно, но gmail стрип-ват точките. T.e. имейл до n.a.k.a@gmail.com/n.aka@gmail.com/etc ще се получи от naka@gmail.com. Може би би искал да вземеш това предвид при проверка дали такъв имейл съществува в базата.
15  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Впечатления от BTRFS -: Mar 11, 2015, 11:26
Силно казано, че трябва да учиш цял нов език, за да ползваш DTrace. Това е просто някакъв елементарен синтаксис, който се учи за половин час, а преимуществата, които ти дава са безброй. А и каква е алтернативата? SystemTap също си има свой синтаксис.
Страници: [1] 2 3 ... 13