Скоро срещнах въпрос от някой, който тъкмо започваше с програмирането и питаше човека, колко време ще отнеме на провесионалист да напише програма, която вършеше нещо безумно просто. Питаше, дали ще отнеме седмица на професионалиста и дали новак в програмирането със същата задача ще се справи за месец или четиридесет дена. Получи няколко отговора от рода на 20 до 30 секунди от моя милост, някъде видях 5 секунди или две минут. Хората изобщо не са наясно, какво правят и как го правят.
Спомням си също едно видео където пича обясняваше как от над 660 реда код не зная колко класа сума методи и всичко това за обработка на някакви данни. След време смъкнали кода до няма и десетина реда. Намерих го:
https://www.youtube.com/watch?v=o9pEzgHorH0Струва си да се изгледа. И това се прави от хора, на които това им е професията. Безумие. Ей такива неща си инсталираме по компютрите и после, защо гигабайтите рам не стигат.
Скоро бях по чужбина и се запознах с едно испанче, което цъкаше на джава. Като видя панела на един приятел, го питал, кой аплет използва, за да му излиза публичното айпи в панела. Generic monitor върши тази работа, а командата е прост скрипт, който си бях напраавил и му го бях дал и на него. Малък, сигурно 20 реда и беше първото ми нещо след "Ḧello, World". Сега бих го направил по друг начин, но го пазя така оригинален. Та какво ми каза той. Ако трябвало да направи същото, щял да го направи поне със стотина реда код. Не разбирам от джава и засега не възнамерявам да го поглеждам, та така и не разбрах, заради особеностите на езика ли ще му се наложи да пише толкова или защото така е научен в университета.
Много пъти съм чел, че програмистите били мързеливи хора, ама май не е така. Добре, че не го работя това, ма и съжалявам донякъде щото изглежда забавлението е пълно
Обаче това е така не само с програмирането.