Покажи Публикации - jet
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 170
31  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: За Казармата с Любов -: Dec 17, 2021, 03:01
В капиталистическия свят децата се учат от малки, много от тях научават занаят от родители и роднини. Резултатът е, че малкия бизнес е гръбнакът на икономиката. Много хора работят за някой друг, но също имат свой малък бизнес или научават технологията на работодателя си и после започват сами. Много хора като не могат да започнат сами, откриват франчайза или купуват готов бизнес. Да по някой път се фалира докато се научиш.
Ние дори нямаме дума в езика за бизнес, какво остава за манталитет и култура в тази насока. Затова и нашите "бизнесмени" първо купуват БМВ-то, тогава умуват над това какво ще правят (а Корнелия им е министър). И как една учителка, ще преподава предприемачество, като тя никога не го е правила, нито баща и (разкаче по картинка) и какъв пример за успешни бизнесмени ще дадеш на децата - мутри и комунета окрали държавата или чалга певици.
32  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: За Казармата с Любов -: Dec 14, 2021, 15:17
Спеца:  отричаш ли твърдението ми?!
Като влезе БГ поне в Г20, а да не е Г7, тогава ги мери.
33  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: За Казармата с Любов -: Dec 13, 2021, 16:45
По-скоро трябва да се обучава младежта на предприемачество, ама не знам като сле 50г. соц. БКП се погрижи да унищожи този начин на мислене у хората. Родителите си нямат хал хабер също, а това се тренира още в детска възраст. Комунетата все още притежават националното богатство и изненада, и те също не разбират от бизнес и това се вижда навсякъде.
34  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Dec 12, 2021, 00:28
Проблема с циганите е същия като черните в Америка - само че там са милиони. Успее ли мангалчето да се махне от гетото дръпва, иначе става бандюга. Почти няма черньо без досие в полицията. Правят простотии като малки и после не могат да си намерят свястна работа.
В Африка/Карибите са си у тях и на белите им е мъчно там. Един "канадец" от Тринидад Тобаго ми разправяше, че там на никой не му се бачка. Първата работа като съберат кинти е да си купят патлак. Почва едно мерене и крадене с/от другите - кой има по-голям пистолет. Спасява ги това, че е вечно лято.

Новия кабинет си е едно малко БКП, без уж народа да е гласувал за тях. Партията идейно обновена с идеите на Запад-а (ех къде е Тато да им се зарадва).
Сега ще видите ниски данъци, високи доходи/пенсии, народни цени и Белене (АЕЦ-а имам предвид де), Швейцария да внимава.
35  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Dec 10, 2021, 19:01
Там на хашиша ваксина ли му викат вече.
36  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Шъ съ оправим! /или Как ще ги стигнем… китайците?/ -: Dec 10, 2021, 00:17
Нема страшно избрахте хардвардците, получавате Курнела вицепремиер, Бойко дамаджаната вътрешен, положението ще бъде оправено веднъж завинаги.
37  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Много въпроси от общ и несъществен характер -: Dec 08, 2021, 23:46
Това което съм го виждал като документация в арч, едно време точно същите статии ги имаше навсякъде по нета...и най-вече Ред Хат ги пускаха..

Сега гогъла ли се промени, че не пусла 'стари' статии/туториали или хорат загубиха итерес да ги пишат или самите страници вече са изтрити...Може би от всичко по-малко, но информацията стана скрита.

Заслуга на Арча е са го събрали всичко на едно място.
Същото стана и с ИБМ, имаха най-яките туториали за Линукс ( Арч-а още беше в проектанска организация). Преполагам, че всичко е вече платено и да си купиш съпорт.
Ролинг дистро и стабилност не могат в едно изречение, най-малкото пакетния мениджър ще се олее (изпитвал съм го няколко пъти и от тогава има червен картон)..
38  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Шъ съ оправим! /или Как ще ги стигнем… китайците?/ -: Dec 08, 2021, 18:33
А някой пробвал ли е, какъв  ще е разхода на гориво, ако ДВГто върти генератор, който да подава ток към електродвигателя. Нещо такова. Едва ли трябва голям двигател за това и разхода няма със сигурност да е 10 градско например.
Всички дизелови локомотиви са такива.
Както и всички твърди хибриди
Nissan's e-Power line, Serena, Kicks, Qashqai, Mazda MX-30 и BMW i3
Там се използва ДВГ (обикновено с цикъл на Аткинсън), който върти генератор за ток за задвижващия ел. мотор.

Със супер кондензатори цената ще литне.
39  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Шъ съ оправим! /или Как ще ги стигнем… китайците?/ -: Dec 08, 2021, 15:58
Цитат
Повечето ел. коли "харчат" между 15 и 20 квтч/100 км.

В едил литър бензин има енергия около 10кВтч. Значи ако се приравни към бензина ел. коли "харчат" между 1.5 и 2 литра бензин на 100км. или 4 до 5 пъти по-ефективни.

Щото не са направени както трябва. Друго ще е, ако има двигател на всяко колело.

Може да е така а може и да не е така??? Ако един централен двигател, както е теслата, той е голям. А колкото е по-голям един ел. двигател - толкова и кпд-то му е по-голямо. Обаче не знам колко ефективно с един двигател (например при теслата) се връща енергия в системата като натиснеш спирачките.

В този ред на мисли по един малък двигател на всяко колело може да е по-ефективно (но и по-скъпо). Има ли такива коли и колко харчат?
Един електродвигател трябва да движи трансмисия. Все някаква. А това си е чиста загуба на енергия. Ако имаш двигатели на четирите колела, може всеки да движи колелото с отделна скорост и това може да доведе до огромни ползи при поведението на колата на пътя. При приплъзване, поднасяне, остър завой. Ще са много по-сигурни.
При двигатели на 4-те колела, пак ще трябват трансмисии, щото оборотите на ел. двигателите не са подходящи за това. Освен ако не си играеш със стъпкови двигатели, ама тогава въртящия момент и загубите отиват на кино. Все пак КПД на трансмисиите е между 85-90%, не е толкова зле.

Почти всички двигатели са по-ефективни от ДВГ (дори парния двигател е два пъти по-ефективен от ДВГ) . Просто досега сме залагали на грешния кон.
40  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Dec 08, 2021, 15:57
Абе той съда и бандюгите трябва да вкарва, ама...
41  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Много въпроси от общ и несъществен характер -: Dec 08, 2021, 15:55
Още не съм видял работещ Арч сървър в корпорация, а не е като админите да не са напреднали (виждал съм RedHat, CentOs, Debian, Ubuntu, ClearOS, Oracle Linux). И на десктопите не виждам да е навсякъде, ако е толкова добър.
Това, че някой е направил добра документация не значи че и ОС-а им е на същото ниво.
42  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Dec 07, 2021, 23:46
...
Учените идентифицираха нова версия на варианта на коронавируса Омикрон, която затруднява рутинните PCR тестове, съобщава "Гардиън".

Тази мутация се различава от обичайния Омикрон, като при нея липсва конкретен генетичен маркер, който позволява PCR тестовете да се използват като готово средство за регистриране на щама на коронавируса. Така лабораториите не могат да са сигурни дали това е Омикрон или не, освен ако не използват геномно секвениране.
..."

Ами сега. Най-добре е да се лашне още по една ваксинка и без тест.
43  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Много въпроси от общ и несъществен характер -: Dec 07, 2021, 03:04
Хубаво да се поблъскаш, ама един два пъти. Не може на всяка инсталация да се блъскаш щото става тегаво (и почва да говори зле за психическото ти състояние (мазохизъм)). Когато трябва да се инсталира нещо за норматив - тогава и теглиш една голяма, сваляш нет инстал-а и слагаш Дебиан-а.
44  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Много въпроси от общ и несъществен характер -: Dec 07, 2021, 00:23
Проблема не е в графичен или текстов инсталатор, а в автоматизацията.
Дори и 3Д инсталатор да имаш, ако трябва да генерираш ръчно/крачно конфигурационните файлове (като фстаб например) не струва и пукнат грош.
45  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Много въпроси от общ и несъществен характер -: Dec 06, 2021, 23:29
Документацията си трябва, щото Арча има най-допотопния инсталатор (все едно инсталираш дистро през 1995г.) нулева автоматизация. Тия хора трябва да се научат да пишат скриптове.
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 170