Автор Тема: Използване на модем/рутер на Виваком като втора входна точка?  (Прочетена 3089 пъти)

angie_bg

• Напреднали
  • Публикации: 842
  • Distribution: Ubuntu 10.04
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Здравейте,
необходимо ми е експертно мнение по следния въпрос:
Искам да направя допълнителна безжична входна точка към домашната си мрежа по смисъла на тази статия, тъй като сигналът от рутера ми (Belkin) не е достатъчно силен в някои части от апартамента:
- ще мога ли да задавам произволен адрес на модема за вътрешната мрежа - напр. 192.168.13.х вместо стандартното 192.168.1.х и произволна маска?
- ако да, какъв модем е по-подходящ (черен/бял)?
Не съм абонат на Виваком и не мога да използвам техния уеб интерфейс. Прегледах почти всички теми във форума, но не намерих подобен казус. Спрял съм се на тези модеми, тъй като масово се предлагат в „Продавалник“-а за по 5 лв. Приемам обосновани оферти за друг тип модем на ЛС.
Благодаря предварително!
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 5967
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Всичко можеш да си сетваш по LAN-а. IP, SM, DG, DNS-и. Аз ползвам няколко такива DSL модема за WiFi Hotspot-ове. Според мен по-добре се държат белите Comtrend, от черните Pirelli. Влизам си на web-интерфейса на устройството и си го програмирам както ми е кефа.

Но сигнала и на тия устройства е много слаб и калпав. И те не могат да обработват много пакети и трафици едновременно. Ако е за основен излъчвател, няма да е по-добър от твоя сегашния. Ще става ако го ползваш в друга стая, да покрива отдалечените от основния рутер компютри. До него един LAN кабел, мушкаш го в един от LAN портовете му, и закачаш машините на антенката. Готов access point става.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

angie_bg

• Напреднали
    • Профил
Благодаря, Ачо, точно за това ми трябва - жена ми да „закача“ лаптопа, без някакъв интензивен трафик. Имам пуснат кабел, но не й е удобен.
Активен

Acho

• Напреднали
    • Профил
Като намериш DSL модем, ако не му знаеш user/pass, пиши да помагаме. Настроил съм много такива модеми за access point-и. Аз също ползвам при мен 2 такива.
« Последна редакция: Nov 25, 2013, 09:48 от Acho »
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

angie_bg

• Напреднали
    • Профил
Благодаря предварително.
Направи ми впечатление, че повечето рутери/модеми, които се предлагат (най-вече вивакомските), са без захранване или се споменава, че то е ремонтирано. Не е оразмерено както трябва и гори или има друга причина?
Активен

Acho

• Напреднали
    • Профил
Сменил съм много такива дефектирали модеми, и само 2-3 адаптерчета за тях. По принцип модема е по-калпавото устройство за мен. Адаптерите държат повече според мен. Даже имам тук някакви такива останали адаптерчета.
Активен