Страници: 1 ... 54 55 [56] 57 58 ... 88   Надолу

Автор Тема: Още извънтемие  (Прочетена 60701 пъти)

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3209
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #825 -: Feb 14, 2024, 17:49 »
Аз за срамотиите.. още не съм сварил гроздовата от есента, седят си джибрите запечатани, много ангажименти имам и все не остава време. Ще гледам до седмица да я свърша тая работа, че ми се отвори един прозорец в графика.
Но имам стара гроздова, тъй че  [_]3 за празника!
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3297
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #826 -: Feb 14, 2024, 18:42 »
А криптото пак рипна и тръгна нагоре - битпарите прехвърлиха 50К на пара днес.
Явно... всеки гледа да купи нещо на гаджето, без да разбере жената.
 [_]3 [_]3 [_]3

П.П. А я да видим сега колко/кои днес зарязаха лозето, а... (за срамотиите)
« Последна редакция: Feb 14, 2024, 18:43 от remotexx »
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3297
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #827 -: Feb 16, 2024, 02:03 »
Nginx ползвате ли и ш'съ форквати или нема да съ форквати  ::)
Айде на Angie-е-е-е...

https://arstechnica.com/information-technology/2024/02/nginx-key-developer-starts-a-freenginx-fork-after-dispute-with-parent-firm/

It was announced the release of the first version of the HTTP server high performance and multiprotocol proxy server "Angie" which it is a fork of Nginx created by a group of former project developers who left the F5 Network.
https://blog.desdelinux.net/en/angie-the-nginx-fork-created-by-devs-who-ditched-f5/

П.П. Поздрав за онези които ще се форкнат
Scorpions - When You Came Into My Life

П.П.П. Как (се) перкарахте на 14-ти? Скъсаха ли ви... (я на волната, я на задължителната програма)  :P
Трябват повечко тренировки...
https://www.youtube.com/watch?v=d8OI9FllKfg
« Последна редакция: Feb 16, 2024, 02:08 от remotexx »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8825
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Още извънтемие
« Отговор #828 -: Feb 16, 2024, 11:03 »
На мен специално последните 19 години този празник ми е забранен. И двата са. Понеже не съм католик, втория никога не съм го празнувал. Но получих най-хубавия възможен подарък за него.

А този подарък е рождения ден на малкия ми син. Според същия аз съм алкохолно петно :'(

Та така, празнувахме в семейна обстановка.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3297
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #829 -: Feb 17, 2024, 09:12 »
Е, тогава стриктно с образователна цел  ;D

https://e-vestnik.bg/38036/opoznay-pitietata-kak-ni-lazhat-s-vodka-uiski/

https://e-vestnik.bg/38032/golyamoto-piene-na-spirt-koe-ot-kakvo-se-pravi/

А и винарите го закъсаха...
https://e-vestnik.bg/38042/vinarite-go-zakasvat-iskat-da-povishavat-oshte-tsenite/

.. бутилка качествено вино струва колкото бутилка ракия.

П.П. А е те тук ке ви го дигнат 
...ако ви е ниско кръвното :P

https://e-vestnik.bg/38035/golyamoto-drane/
« Последна редакция: Feb 17, 2024, 09:30 от remotexx »
Активен

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3209
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #830 -: Feb 18, 2024, 13:07 »
Ремотекс, там при вас, оттатък океана, можете ли да си варите ракия?  Нямам предвид у дома (то  у нас е забранено сам да си направиш и ползваш казан, не че не се случва), а такива "обществени" казани има ли (по селата, едва ли в градовете ще има)?Или вино да си правите?
Скоро прелиствах някакви форуми из нета, гледам, че разни наши в Щатите се хвалят с домашна ракия, а един  даже питаше отде можел да си вземе плетени дамаджани там. И се зачудих там има ли такива казани, като нашите- айде, по модерному- пунктове за дестилация (па може и да не е за ракия, някой може да предпочита уиски, водка и т.н.)?
« Последна редакция: Feb 18, 2024, 13:08 от Nik123 »
Активен

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5362
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: Още извънтемие
« Отговор #831 -: Feb 18, 2024, 15:16 »
Е сигурно ще може, иначе ще му се развалят джибрите на човек. Язък му за захарта.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3297
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #832 -: Feb 18, 2024, 20:46 »
Сега аз не съм от тия щати там по южните и с многото лозя, при нас всичко е запълнени с къщя... Предполагам че онези за които говориш си го правят сами в къщи и да легално е ако е за собствена консумация, ако ще го продаваш вече ти трябва проверка за лиценз, така напр. правят местните бири некой заведения..
https://hopstersbrew.com/legal-to-make-wine-at-home-united-states-laws/

Па и то тук един казан не е скъп, изплаща се явно защото като потърся и все на DIY попадам
https://diydistilling.com/how-to-make-brandy/

П.П. Май за тежките алкохоли трябва лиценз, да не изтровиш хората, та предполагам че за ракия ще трябва да си намериш лицензирана спиртоварна която да работи с малки партиди и с материали на клиента.. та или ония за които говориш са събрали кинти и са си отворили легална малка ракиджийница или си варят ракията нелегално, че да не плащат и акциз.. българска му работа.
https://culinarylore.com/food-law:distilling-whiskey-brandy-legal/
« Последна редакция: Feb 18, 2024, 21:46 от remotexx »
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3297
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #833 -: Feb 18, 2024, 21:10 »
Гогата пак обърка темите, но за да не го караме да работи през уикенда и да подкастря, ще му отговоря в правилната тема..

Не сме само от 2 хил.г. тука на балканите

https://sparotok.blogspot.com/2024/02/blog-post_18.html

Е, има и българи с непоносимост към българщината. При тях носителят на Y хромозомата е влязъл нетрадиционно  :P


П.П. А да не говорим за най-старият човек, че още ги е срам да си признаят че май откриха липсващото звено между човека и маймуните на балканите - е верно първо в Гърция (ама то тогава там не е имало гърци а българи), но чирпанлията е по-стар - 8,5 млн г. (и нито един кариес)  ;D
по/търсете грекопитека  ;D
« Последна редакция: Feb 18, 2024, 21:18 от remotexx »
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3297
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #834 -: Feb 18, 2024, 21:27 »
И още нещо, пак да ви вкарам в прави(лни)я път  т.е. тема
Онова там с градниката пред къщи тук е невъзможно. Задължение на собственика е да си поддържа тревните площи и повечето си плащат на фирмички разни - то дали ще дадеш на детето 20 кинти да ти окоси или на фирма се тая ама фирмата нема да вземе парите и да те забрави  ;) само че фирмите 2-3 пъти годишно си/ти правят профилактика т.е. пръскат с едни буламачи дето трепят всичко и оставят само една ярко зелена трева да избуява (пестициди, хербициди и др. опасни за живота неща) и като напръскат слагат и табела да не пускаш деца, кучета и др. дребни животни нито хора вътре (а неписан закон е след като изтече карантината първата ти работа е да обереш и унищожиш мъртвите птички, че да не ги изядът оживелите животни наоколо)

А! И ехидно написали (мисля на Монсанто спрея против плевели беше) за само успокоение че въздействал само на гени дето ги имали само растенията (и много хора им се връзват предполагам) а не казват това дето само на растенията им въздейства напр. дали не е цианкалий и въобще на хората как въздества (но пък иначе пише там със стиен шрифт - да се слагат ръкавици)


Тааа... поради тая причина не става да си направиш градината от тревна площ - бахча.. и след 50 г. още няма да става ...и след 100.... но някой опитват (добре поне че сами си го консумират), по-умните обаче си купуват пръст от магазина но и тя.. явно е за цветя само т.е. не ядивни продукти защото гледам вътре "плуват" разни неща - най-видни са белите топчеат от стиропор - за по-добра аерация ужким...

Та единствената алтернатива остават големите ферми, но пък като съм пътувал по-надалечко (че тук всичко е заселано и само къщя) гледам и по фермите край пътя предупредителни надписи, кой на коя голяма фирма е представител (къде експериментално къде не) да се сещат хората с какво е  пръскано и да не се  изкушават да си откъснат, а и ония да имат оправдание, защото са сложили надпис и са си вързали гащите.
Чувал съм от колеги обаче че като пътуваш и минаваш покрай МАЛКИте ферми, и да има надпис и да няма че продават и на частно, спираш, чукаш им на вратата и питаш може ли да си купиш, обик. може, че и касов апарат ще извадят, ако нямат  може и кеш и.. те така

А от други (българи) съм чувал пък че ходят по амишите и като си купят там един (или половин) вол т.е. крава и ги изкарва цяла година - другата година пак (за съжаление амишите не варят ракия)

А по щандовете на магазините всичко е едно зелено (откъснато) и пластмасово- боядисвано с химии... тука сте напущали  достатъчно видеа как се оцветяват домати, мандаринин и т.п. та за мен лично най-добрата инвестиция са консервите - поне са обрани след като е узряло там на клона, че другите ги берат зелени за щанда и за по-дълъг живот и ...общо взето са жива пластмаса. напр. доматите - отдавна са "генетично променени" (и естествена селекция да е - се тая) и са сладки - от 100г. търся да си купя кисел(и) домат(и) и няма и няма, обаче тъпите готвачи още казват като ги готвят "и една лъжичка захар - да убие киселинността" - бе каква киселинност, като ви ви забухам с тия 100 годишни книги откъдето крадете... навремето да - трябваше да се слага захар, и аз като малък само на салата можех да ги ям че уж хубаво узрял а кисеееел  :o
« Последна редакция: Feb 18, 2024, 22:12 от remotexx »
Активен

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3209
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #835 -: Feb 18, 2024, 21:44 »
Сега аз не съм от тия щати там по южните и с многото лозя, при нас всичко е запълнени с къщя... Предполагам че онези за които говориш си го правят сами в къщи и да легално е ако е за собствена консумация, ако ще го продаваш вече ти трябва проверка за лиценз, така напр. правят местните бири некой заведения..
https://hopstersbrew.com/legal-to-make-wine-at-home-united-states-laws/

Па и то тук един казан не е скъп, изплаща се явно защото като потърся и все на DIY попадам
https://diydistilling.com/how-to-make-brandy/

П.П. Май за тежките алкохоли трябва лиценз, да не изтровил хората, та предполагам че за ракия ще трябва да си намериш лицензирана спиртовата моята да работи с малки партиди и с материали на клиента.. та или ония за които говориш са събрали кинти и са си отворили легална малка ракиджийница или си варят ракията нелегално, че да не плащат и акциз.. българска му работа.
https://culinarylore.com/food-law:distilling-whiskey-brandy-legal/

Мерси за инфото. А като гледам втория линк..  и ракията тъй се прави, с малки разлики в дребните детайли, т.е. ние му викаме ракия, а те- бренди :)
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3297
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #836 -: Feb 18, 2024, 21:49 »
Нискън тук по-скоро е за избягване на таксите и акцизите - и терминологията е по-друга, потърси за moonshine


https://www.findlaw.com/legalblogs/criminal-defense/is-it-illegal-to-make-moonshine/
https://www.ttb.gov/distilled-spirits/penalties-for-illegal-distilling
Moonshine is a term used in the United States to refer to homemade alcohol that is produced without paying the required taxes. The production of moonshine is illegal in the United States because it violates federal law and regulations. According to the U.S. Code, there is a tax imposed on all distilled spirits produced in or imported into the United States. The tax rate is $13.50 per proof gallon, and any distilled spirits on which the tax has not been paid are considered illegal

П.П. И един много хубав филм по темата (то въобще... в /по-/южните щати, все едно си на балканите, и местната мафия не е много по-различна)
Winter's Bone (2010)

не си спомням там точно какви химии вареше там дядката, но то май каквото и да вариш все си moonshine-ър
« Последна редакция: Feb 18, 2024, 22:00 от remotexx »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6295
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #837 -: Feb 18, 2024, 21:52 »
Ремо, не бих могъл да живея на такова място. Не зная, как издържаш
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3297
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #838 -: Feb 18, 2024, 21:55 »
Ремо, не бих могъл да живея на такова място. Не зная, как издържаш

...на консерви  ::)

ами то други места няма... сега чакаме европейците да тестват там новите ястия от скакалци и бели червеи, че.. ни изпреварихте със законодателството (че при нас /предполагам / е все още нелегално ако ти намерят там бели червеи в хляба при проверка)

Ами - ходим и по други места, освен това внасяме... между другото мексиканските краставици не струват, тук нищо не може да бие канадските (от ония дългите), а най-много ме е яд че тук никъде не може да се купи напр. пресен чесън (зелен) само зелен лук продават (за 15г. само веднъж.. някой мексиканец се беше объркал явно и не видял че листата са плоски а не кръгли и беше сложил една единствена връзка зелен чесън и "сгазил лука")

П.П. Тук всичко е... не това което е, а това за което може да се продаде (ама пък и никой не чака на некой друг да го оправи там я държавата я бащицата лично - трябва да се внимава при покупката, кьорав карти не играй)
напр. тук следното минава за дюнер - тук му викат gyro (всъщност варено печен легберкез т.нар. кучешка радост - даже нейде си мислят че е гръцки, пустите му гърци успели чак местните да излъжат, то не беше гръцка фета ами и локума и леберкеза така де дюнера и те гръцки)

https://www.yelp.com/biz/chicago-style-gyro-grand-rapids
https://s3-media0.fl.yelpcdn.com/bphoto/9GoUUsVSi9EL1GZ9jyw3pw/o.jpg
https://www.joeysredhots.com/joeys-red-hots-gyro-plate/
https://www.lincolnparkgreekfest.com/product/gyro-wrap/

само като ги гледам как го режат и ми се гади
https://www.youtube.com/watch?v=G9-bLSBhb9E

ааа да забравих и мусаката е гръцка (и няма много общо с мусака), и баклавата, йогурта и...

Никога няма да забравя веднъж един ръжен хляб.. явно полякът който го прави се бе разболял и оставил рецептата за хляба на местните и... ония сложили всичко в машината за хляб наведнъж вместо да оставят там семената с който се поръсва отгоре отделно и после... ядещ и плюеш (семки)

Не знам с какви семки го ръсят но семките не трябва да са вътре в тестото, а отвън.
https://blog.bakewithzing.com/aris-pick-caraway-rye/
« Последна редакция: Feb 18, 2024, 23:11 от remotexx »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6295
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #839 -: Feb 19, 2024, 17:19 »
Пресния, зелен чесън, можеш да си го береш. Расте навсякъде.
Ако си се замислял по въпроса де.
А и не те зная, в какви географски ширини си.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.
Страници: 1 ... 54 55 [56] 57 58 ... 88   Нагоре
« назад напред »