Покажи теми - Zvezdichko
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3
1  Нетехнически теми / Коментар / Откога свободният софтуер започна така яко да се вбоклучава? -: Dec 04, 2009, 15:26
Честно казано, не разбирам защо така се получава.

През 2002-2003 година нещата бяха толкова различни. Използвах Линукс/ОпънСорс софтуер без да имам никакви оплаквания. Алтернативите на уиндоус приложения ми се виждаха по-стабилни и по-гъвкави. Използвах всяко едно приложение с голямо удоволствие. Дори за интернет браузър не съм имал оплаквания - Konqueror ми вършеше чудесна работа, в краен случай - Mozilla suit (дори не беше стигнала 1.0) или Netscape.

Но през последните 2-3 години в ОпънСорс средата виждам страхотни признаци на вбоклучаване. Преди лесно можех да копирам текст от OpenOffice към TinyMCE без всякакви признаци за разформатиране. Сега се чудя защо изобщо набирам текста в OpenOffice?!? Да не говорим, че OpenOffice забива повече от всякога, все по-бавен е и е все по-тромав. Изненадан съм, че в KOffice виждам същата тенденция. За браузърите да не говорим. Firefox стана по-голяма боза и от Internet Explorer, нямам думи колко нестабилен е станал вече. А за товаренето на машината да не говорим.
2  Нетехнически теми / Коментар / Колко от вас помнят какво беше преди? -: Jan 29, 2009, 12:38
Забележка: това е леко провокативна тема. Но е наложително, когато за много хора убунту=линукс.

Искам да попитам - колко от вас помнят какво беше в началото на десетилетието? Колко от вас си спомнят елементарни команди? Колко от вас сега прекарват в конзола? Постоянно ли ви е стартиран X сървърът? Колко от вас си спомнят KDE 1.0, 2.0, 3.0?

Че ме е обзела една носталгия от едно време, когато:

1. Повечето от моите познати и аз ползвахме Slack-ове. Red Hat-ове, Mandrake-ци, подобни неща съществуваха, но рядко инсталирахме и тествахме.

2. Когато конфигурирането на xorg.conf ставаше ръчно и всички въвеждахме Modelines, HorizSync, VertRefresh... Но... ГРЕШКА! Какво приказвам аз? xfree86.conf

3. Когато повечето от нас се гневяхме от опитите да се въвеждат шарении и ползвахме неща като fvwm, blackbox, а мазохистите - twm?

4. Когато беше нормално да си пуснеш BitchX а и ако има човек до теб, да наклониш тактично монитора, а ти да затракаш по клавиатурата, за да блеснеш и да те помислят за умен?

5. Когато програми като Skype просто не съществуваха, а когато ни изгонят от някой IRC сървър, търчиш да правиш собствена IRC мрежа?

6. Когато Нетскейп беше още жив ... ех, мъка, мъка...
3  Нетехнически теми / Коментар / Един много гневен rant по адрес на windows -: Sep 29, 2008, 23:45
Едва се удържам да не напиша една страница псувни. Но ще се огранича само с това - Winbl0wz е кирлив боклук и sux big time. А и не само. Сигурно се питате - като недоволстваш, защо го ползваш? Ами защото ме принуждават! Част от софтуера, който ползвам, е писан за Winbl0wz (от сега нататък ще го пиша така). Част от хардуера ми също няма драйвери за безплатните алтернативи - GNU/Linux системите.

Така че - през 90% от времето си ползвам система GNU/Linux. Winbl0wz го пускам по изключение. И всеки път, когато го пусна, се скъсвам от нерви. То не бяха вируси. То не беше spyware. То не беше 15-минутни зареждания на файъруолите и двучасови изтегляния на Winbl0wz update-и. То не бяха сини екрани. То не беше ядене на букви от Internet Ek$pl0der дори като пиша този блог. Всеки път, като съм в Winbl0wz проклинам тази противна монополистична компания.

Winblowz защитниците, които в повечето случай дори не са си закупили лиценз, а са пирати (Winbl0wz не се продава -това е собственост на Mic0$ofT и дори могат да ти отнемат лиценза при тривиални операции като Winbl0wz update) често казват - "Ами Winbl0wz рядко прави проблеми, ако е защитен с файъруол и редовно му се правят сканирания за вируси и спайуер.

Да ама не! Изненади съм имал на легални уиндоуси, редовно ъпдейтвани, редовно сканирани. Ето такъв случай имах наскоро - заразих се с Vundo.trojan. Каквито и съвети да търсите в интернет, те са едни и същи - Vundo трудно се премахва, почти е невъзможно- антивирусният софтуер трие едни и същи файлове и при всеки пореден скан се оплаква, че компютърът ви е заразен. Трябвло да се трие в регистрите, ама я го разбери кое точно да изтриеш - Vundo има много варианти!

Това е, защото от M$ така и не си направиха тъпата система подобно на GNU/Linux или на Unix системите. Техните дупки са плод на абсурдна софтуерна архитектура - неадекватна файлова организация, неадекватна организация на правата на достъп...

И така. Ще завърша. Winbl0Wz SuX! Linux Rulez!

Старо клише. Съдържа 100% истина.



4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Firefox component directory -: Sep 11, 2008, 23:19
Може ли някой да ми каже коя е абсолютната пътека за директорията на компонентите, която трябва да съществува във Файърфокс?

Copy nphelix.so to your Mozilla plugins directory and nphelix.xpt to your Mozilla components directory. -ето за това, че искам да си сложа плъгините за риъл плеъра.

... using slackware current
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Хора - къде се намира киноцентър Бояна? -: Aug 23, 2008, 18:54
... защото ми трябва спешно да ида до него...

1. Не знам как да го търся в bgmaps.com - това явно е обект, докато там се търсят улици, квартали и прочие.
2. Не знам къде му е адреса
3. Не знам как се стига дотам от центъра...
6  Нетехнически теми / Коментар / Kde 4 - мечтата, която НЕ стана реалност!Взето от -: Jul 12, 2008, 21:17
Взето от блога ми:

http://spacesceptic.blog.bg/viewpost.php?id=211321

След като споделих негативните си впечатления от Mozilla Firefox, редно е да споделя тези и от "сблъсъка" ми с KDE 4.

Преди всичко трябва да кажа, че използвам Linux от години. KDE - също. Инсталирал съм си всички версии от 1.0 до 4.1. И винаги съм бил доволен от тази десктоп среда - до появата на 4-ката.

Трябва да призная, че в 4-ката има някои хубави неща. Например - новото kickoff меню и търсачката, която ми позволява бърз достъп до програмите. Но май с това хубавите нововъведения се изчерпват.

Ще се абстрахирам от това, че KDE 4.1 като бета версия все още не е стабилно за ежедневна употреба. Но KDE 4.0 вече трябва да е, защото са минали месеци от появата му! Все пак аз направих една елементарна статистика - използвах KDE 4.0.5 в продължение на няколко часа, след което преминах на последната версия на GNOME. Резултатът беше поразяващ - при използването на KDE 4.0.5 X-сървърът се срина близо три пъти, докато при използването на GNOME- нито веднъж! Изненадващо, нали?

И още нещо - искам да допълня, че когато един софтуерен продукт се опитва да прилича на боза, той се превръща в боза! В случая KDE 4 се опитва да прилича на Windows Vista с неговите Gadget-и. Да, в KDE 4 има аналог на Gadget-ите - така наречените Widget-и. И цветовата схема е същата - черни панели ... Но - така и не разбрах как мога да създам икона на работния си плот. Така и не разбрах как да създам Menu Launcher-а си в левия ъгъл на панела - той упорито се появяваше в десния при всеки опит да бъде създаден. Защо KDE 4 се опитва да ни усложни живота, при положение че повечето потребители търсят простотата? Добре, хайде - да приемем, че аз съм невежа и не знам как да създам икона в KDE 4 на десктопа. Но нали компютрите трябва да ни улесняват? Е за какво са ми всички тези уиджети, плазмоиди и глупости, при положение че не мога да извърша едно елементарно действие?

Като резултат - KDE 4 беше поредното разочарование в софтуерния свят. Докато тази десктоп среда все повече и все повече затъва, GNOME все повече и повече се издига в очите ми като това, което бих искал да видя в Linux дистрибуциите.
7  Нетехнически теми / Коментар / Специално за линуха -: May 03, 2008, 15:34
Престанете да му викате линух, защото това показва че пишете на пхонетиц, а и не показва много добра обща култура според мен.
8  Хумор, сатира и забава / Хумор / Вицове за Бил Гейтс -: May 02, 2008, 11:11
Здравейте,

интересно ми е колко дълга може да стане една евентуална колекция от вицове за Бил Гейтс.
Поствайте тези, които знаете '<img'>

- Най-споменаваното име в света на компютрите?
- Бил Гейтс!?
- Не, майка му!
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / (РЕШЕН) Кошмарът, наречен стара версия на скайп -: Apr 26, 2008, 16:29
Здравейте,
знам че е в разрез с правилата, но когато и гугъл е безсилен да помогне боговете мълчат.
С две думи, трябва ми стара генерик версия на скайп - 1.3. Има ли някъде, защото се отрових цял ден да търся?

That's why I hate closed source...
10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Някой от вас получава ли този спам? -: Apr 15, 2008, 11:48
Цитат
Здравейте

Ние от екипът на http://dreal.net сме ви приготвили два фен сайта, който държим да посетите и разгледате.
Първият от тях е фен сайта на Иво Апостолов, направен от един наш колега. Надяваме се че умопомръчителният фен сайт да бъде редовно посещаван и дискутиран.Дизайнът на сайта също е наше дело. Фен сайта на джумларката е по поръчката, така че моля да не се смеете, когато го видите.
Вторият сайт е така нареченият фен сайт на Линукс за българи. Сайтът се спонсорира от спейс-бг.орг, новаторски фен сайт за феновете на космическите изследвания.
Във фен сайта на Linux-bg.org Вие ще можете да намерите много инфо за тяхната нова ОС наречена КукуОС. хем уиндоус, хем куку.
Екипът на Всичко за един лев ще продължава да ви заринва с все по яки фен сайтове.

За контакти -  antilinuxbg@gmail.com


Първо искам да благодаря на Цецо Кукуто че ми прави безплатна реклама на сайта '<img'>
Второ искам да му кажа че въобще не ме дразни и при още една подобна изцепка със спам ще уведомя съответните институции.



11  Нетехнически теми / Коментар / Ужасът, наречен mozilla firefox -: Mar 16, 2008, 17:01
И така... откакто излезе KDE 3.5.9 и беше решен онзи ужасен проблем с Flash-plugin-а, както и откакто имаме KDE 4; изглежда, че времето, за което използвам Konqueror започна да надминава времето, за което използвам Mozilla Firefox.
Защо ли? Защото Firefox в момента гони всякакви класации за най-лош браузър.
Причината?

1. Срива се постоянно без предупреждение
2. Замръзва
3. Губил съм bookmarks и history
4. бавен е
5. глупав инструмент за сваляне

След поредния срив преди малко вече започвам да се ориентирам сериозно за някакъв наистина стойностен браузър. Е, дори и да не намеря такъв Konqueror задоволява всичките ми нужди.



12  Нетехнически теми / Коментар / Какви инструменти използвате за ъпдейт на slackwar -: Jan 25, 2008, 18:00
Здравейте,

Пускам темата за да проуча различни становища.
Аз лично използвам slapt-get. Когато искам да ъпдейтвам пиша slapt-get --update.
А вие какви tools използвате за същата цел?
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Предложение за кампания: "Спасете науката!" -: Jan 11, 2008, 20:42
Подобна кампания вече бе осъществена в САЩ. Ето уеб адреса на инициативата, която тече там вмомента.
ВРЕМЕ Е ДА ОСЪЩЕСТВИМ ПОДОБНО НЕЩО И В БЪЛГАРИЯ!

http://www.planetary.org/programs/projects/sos/

Повода: една публикация:

http://www.cosmos.1.bg/index.php?option=co...32&Itemid=1

и пълния текст:

България няма да участва в експериментите на модула Колумбус, който ще бъде изстрелян към Международната космическа станция през следващите седмици, съобщиха от dnesplus.bg.

Според публикацията страната си е извоювала правото да участва в експериментите, но не е платила необходимите за това 100 000 евро.  

------------------------------------------------

Имахме редкия шанс да участваме в новите космически експеримента на ЕС и ЕКА /Европейската Космическа Агенция/, но го загубихме, тъй като последният срок за плащане на сумата, което беше известно поне от една година на нашите власти, беше 1 януари 2008 г. Това е жалко и в същото време странно, след като правителството точно преди година с постановление направи космическите изследвания свой приоритет пред ЕС, коментира ст.н.с. Филипов.

България е единствената страна в ЕС, която не е член на нейната програма за космически наблюдения и на ЕКА. Позорно е - когато започваме да преговаряме с ЕКА за нашето асоциирано членство, ние проваляме техни проекти, заяви Филипов. Как България ще гарантира необходимата вноска за членство в ЕКА от 1 200 000 евро, когато се скри и не плати 12 пъти по-малка сума?

Според Филипов, който е и заместник-директор на Института за космически изследвания към БАН, членството в ЕКА e от изключителна важност за страната, тъй като членовете на програмата могат да получават спътникова информация от целия ЕС - за наводнения,пожари и други природни катаклизми.

В момента България купува такава информация чрез трети лица. Когато станем нормални европейци, тогава Космосът ще бъде достъпен и за нас, заяви още Филипов. /БГНЕС

Информация: dnesplus.bg

---------------------------------

Как ще изкоментираме тази ситуация?

Доскоро обсъждахме възможността за членството на България в Европейската космическа агенция  на страниците на нашия форум и за това дали България би могла да даде необходимите пари за тази инициатива. Но в един момент се оказва, че страната не е дала смешната сума за космическите изследвания от 100 000 евро- сума, която е несравнимо ниска в сравнение с това, което се прави в САЩ например. И така си отрязваме сами достъпа до ценни научни експерименти.

Какво бихме могли да направим по въпроса?

Най-логичната стъпка, за която самия аз се сещам е осъществяване на кампания "Спасете науката". Подобна кампания вече бе организирана от Планетното общество в САЩ. За тази цел обаче ние имаме нужда от вашата подкрепа - на организации, университети, училища, уебсайтове.

При добро желание бихме могли да направим нещо.

А ако имате предложения - изпращайте e-mail-и на svetlio@space-bg.org

Това е от мен.
14  Нетехнически теми / Коментар / Защо се махнахте от windows-а? -: Dec 30, 2007, 11:39
Тези дни сложих една Windows Vista, само за да играя любимата си игра, и проклинам часа и деня, в който си я сложих. То не бяха сини екрани, проблеми с драйвери, тежи (1 ГБ рам) ужасно много, регистрите сие*** майката. Имам чувството че ако Бил Гейтс ми беше съсед щях да му вгорча живота. Сега така или иначе използвам Ubuntu линукс в 99% от времето, като включвам Windows има-няма за половин час и вече сериозно замислям дали да не му затрия 50-гигабайтовия му дял. Просто няма думи в българския език, с които да изразя отвращението си, затова давам с английския, както направих вече в един друг форум : Anything new that Microsoft has come out with lately suxors the big donkey balls ...
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Има ли качествен jpeg 2000 viewer за линукс? -: Dec 27, 2007, 12:41
Здравейте,

Търся си качествен jpeg 2000 viewer (знам, правилата, google). Но в случая нуждата ми е малко по-специална, защото файловете са доста големички, от няколкостотин мегабайта до няколко гигабайта (!'<img'> и съдържат научни данни. Трябва ми viewer, който да е стабилен, качествен, и най-вече freeware.
Страници: [1] 2 3