Linux за българи: Форуми

Хумор, сатира и забава => Живота, вселената и някакви други глупости => Темата е започната от: gat3way в Sep 20, 2010, 20:09



Титла: Компотите и българите
Публикувано от: gat3way в Sep 20, 2010, 20:09
Абе днеска се прибирам от работа и за краткия 5-10 минути път до вкъщи забелязах нещо, което ме хвърли в много дълбок размисъл. Значи имаше цели две места където някакви столичани бяха запалили огън и варяха компоти в едни тенекии от сирене. Не - не бяха мургави. И в двата случая огньовете си ги бяха запалили в леко занемарени зелени междублокови пространства

Първата ми реакция беше от сорта на "ебати тъпанарите" щото не може така да палят огньове където им падне и да осмърдяват целия квартал само за да си направят 10-тина буркана скапани компоти. После ми мина през главата че сигурно са финансово зле и така оцеляват. Реших че това заслужава да се проучи - отидох до супермаркета да видя цената на компотите и захарта. Отидох и на пазарчето да видя как стоят нещата с цената на плодовете. За да спестя всички малоумни сметки - освен ако нямаш градина и плодовете не ти идват без пари, за десетина компота, в повечето случаи си на загуба ако си ги направиш сам срещу това да си ги купиш готови от магазина. За някои плодове излизаш на печалба, но малка, в повечето случаи си на загуба. И загубата и печалбата са малки, в най-екстремният случай няколко левчета. Това е погледнато единствено от финансова гледна точка, от гледна точка да се печеш на огъня, да мъкнеш тези скапани тенекии и буркани е друг въпрос. Апропо, дори на ток да ги свариш, предполагам няма да се набуташ повече от няколко левчета, но нали предположих че става пари за финансово слаби хора.

След това се замислих, че може би хората предпочитат екологична храна...ама тя е толкова екологична, колкото турските и гръцки плодове на пазара, не знам. И с тая захар вътре...абе не знам.


В крайна сметка се запитах кой е виновен за цялата тая работа. Забавното е че ако задам по различен начин въпроса, ще има различни мнения. Примерно ако питам "правилно ли е да се варят буркани в градинките" хората ще се възмущават там. Ако сведа нещата до това оправдано ли е да се правят такива неща при положение, че общината не си подържа градинките, отново повечето ще кажат, че не е оправдано, и в същото време няма да имат нищо напротив да се изсерат върху общинско имущество, стига да им изнася и никой да не разбере (добре де, сложете си ръка на сърцето и си го признайте) :) Ако обаче сведа нещата до злите чешки монополисти от ЧЕЗ срещу огруханата бедна лелка дето вари компоти, всички ще застанат на страната на лелката и ще скочат срещу злите гадове дето ни дерат със сметките за ток. Което е малко тъпо, защото и държавата/общината също дерат доволно, но ги мързи дори да си стегнат имотите.


Таааа кой е виновен в крайна сметка?


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: ROKO__ в Sep 20, 2010, 20:20
Да си купиш 10 компота от магазина излиза мноого по скъпо от това да си ги направиш сам :)


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: bop_bop_mara в Sep 20, 2010, 20:36
Аз съм "за" всичко домашно - компоти, сладка, лютеници, млечни продукти, месни деликатеси и т.н. Ама не бих излязла да варя в градинката между блоковете, а на село на двора... За тези, които правят буркани в градинката между блоковете - ами тяхна си работа, само да не направят някоя беля :) Не ми пречат, не ме дразнят, мотивацията им също не ме касае, живи и здрави да сме всички. Домашното консервиране си е нещо българско, по-добре да бъде запазено по този начин, отколкото всички да ядем заводски глупости и да ни лъжат с етикети и недодялани стандарти... [_]3


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: Mitaka в Sep 20, 2010, 20:45
Абе не знам какво що, но наистина домашното компотче си е номер едно :)
Трушийката също... няма равна, особено с хубава домашна ракийка.

Виж за лютеницата съм на друго мнение - ял съм много лютеници, ама купешката най-много ми харесва.
Кетчуп - Хеинз. Лютеница - и Дерони става, и Филикон.. все тая.

п.с.
Правих си експеримент къде има нишесте - взех бутилка кетчуп Хейнз, и бутилка Дерони.
Нали принципно като се капне йод и ако има нишесте - посинява.
С Хехйнз-а нищо не се случи. Деронито първо посиня, после полилавя, позеленя и накрая - почерня. Честно - идея си нямам какво има вътре, и за това не го и купувам повече. Въпросната бутилка я изхвърлих веднага след експеримента. Но за съдържанието е показателна и цената де - Дерони 1.50, Хейнз - 6.90  при еднакъв грамаж :)


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: gat3way в Sep 20, 2010, 20:45
Не е вярно, и мормоните варят компоти :)


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: n00b в Sep 20, 2010, 20:55
ИМА разлика между компотите произведени в междублоковото пространство и компотите произведени в завод.

Но никога не съм варил компоти между блоковете. Имам си къща и там...


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: tarball в Sep 20, 2010, 21:00
Май идва зимата щом вече за компоти и лютеница се заговори.Аз също съм голям фен на всичко домашно,но не и по бай ганьовски да го правиш където ти падне. ;) :P


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: aaaaaa в Sep 20, 2010, 21:25
По въпроса дали да се варят компоти има две страни. Първо дали е иконимически по - изгодно сам да си ги вариш или да си ги купиш и второ дали въобще трябва да се ползва стоката компот.

По първия въпрос не съм се наемал да смятам сериозно дали излиза по - евтино и съответно с колко сам да си направиш вместо да си купиш от някой супермаркет, но винаги съм смятал, че и да излиза по - евтино да си вариш сам компотите, няма как да е много по - евтино. Проверката, която gat3way е направил доказва това. Така че, явно от чисто икономическа гледна точка по - добре да си купуваш компота от магазин.

Втората страна на въпроса е дали да се употребява "зиминината" по принцип. Под "зимнина" разбирам всичките компоти, сладка, конфитюри, буркани с месо и т.н. Идеята на тези продукти е просто, че на времето, когато хората са започнали да ги правят не е имало фризери и хладилници, където да се съхраняват продуктите и също така това са били до голяма степен сезонни продукти - повечето хранителни растения не са давали плод през зимата. Съответно хем не е имало предлагане на тези ключови хранителни продукти през зимата, хем не е имало по - добри средства за съхранение. Сега от една страна почти всички плодове и зеленчуци се предлагат през всичките сезони като в повечето случи ако има разлика в цените е малка, а от друга страна домашният хладилник и фризер е доста по - надежден метод на съхранение на храните. Следователно нуждата от правене на зимнина отпада. Отделно на страна винаги е по - добре да ядеш пресен плод или зеленчук, от колкото консервиран. Така, че лично според мен самата употреба на консервирани плодове или зеленчуци не е небходима.

Естествено винаги има динамика в предлагането и цените на различни плодове и зеленчуци. Например от това, което съм видял при предлагането и цените на най - често търсените зеленчуци като домати, краставици, зеле, чушки и т.н. няма чак толкова голяма вариация, така че правенето тяхното консервиране е безсмислено. При тропическите плодове като например портокали, ананаси, банани, лимони също няма прекалено голяма сезонна вариация в цените (освен май при портокалите, които ми се струва, че през зимата са доста по - евтини). Отделно на страна в България няма традиции за тяхното консервиране. Сериозна вариация в цените мисля, че се наблюдава единствено при черешите, ягодите, сливите и този тип плодове, много от които така или иначе не се предлагат през зимата. Получава се така, че през лятото класическите плодове, които се отглеждат в региона са относително по - изгодни за потребителя, а през зимата е относително по - изгодно да се купуват тропически плодове. Понеже през цялата година има достатъчно голямо предлагане на плодове като цяло на нормални цени не мисля, че консервирането на плодове е изгодно. Зимата ако толкова много ми се доядат череши или праскови мога да си взема компот от магазина. Естествено има хора, които още следват старите навици, но е съвсем естествено домашното консервиране на плодове и зеленчуци да отмре като навик. Когато бях в САЩ в техните супермаркети също имаше компоти, което подсказва, че и при тях е имало обичай да се вари зимнина, но този обичай е изчезнал и вече нормалните хора не се занимават с това. Което според мен си е напълно нормално. Мисля, че бях видял една снимка от 40те години (беше някакъв фотоархив на тема провинциална Америка през 40те години), където разни хора си варяха компоти. Сега 70 години по - късно такова нещо няма. Предполагам така ще стане и в България.

Естествено всичките зимнини си имат и употреба различна от класическата им идея - например като пия ракия върви да имам за мезе туршия, като си правя палачинки да ги намажа със сладко и т.н., но за това няма смисъл да се занимавам лично с консервиране, достатъчно е просто, когато възникне епизодичната нужда, да си взема от супермаркета.

От една страна от сантиментална гледна точка е малко тъжно как такива традиции отмират, но от практична гледна точка не виждам нищо лошо, неефективние и безсмислени неща да изчезват. Особено при положение, че и аз се сблъсках наскоро с това явление - прибирам се вкъщи в централен квартал на София и цялата улица е омирисана от дима на някакви хора, които си правеха зимнина. Не е приятно.

Цитат
ИМА разлика между компотите произведени в междублоковото пространство и компотите произведени в завод.

Каква точно е разликата. Варени плодове във вода със захар...


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: Recku в Sep 20, 2010, 21:32
но не и по бай ганьовски да го правиш където ти падне.
Е, те не са го правили където им падне, а в "леко занемарени зелени междублокови пространства", т.е., когато си "притиснат" от:
 - не можеш да се довериш на фирмените продукти, защото всичко, което се произвежда и всяко действие на пазарните агенти е в дългосрочен план (слагат се емулгатори, стабилизатори и какви ли още не боклуци, за които може цял ферман да се изпише);
 - нямаш къща на село или другаде, някоя отдалечена дестинация от "големия град";
Избираш да си набавиш по някакъв начин необходимите продукти и сам да си направиш.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: gat3way в Sep 20, 2010, 21:43
Е какъв е проблема да ги свариш в една по-голяма тенджера, да не осмърдяваш цялата махала и да не превръщаш градинките в кочина? 2-3 лева за ток? Все пак става въпрос за десетина буркана, а не за консервен комбинат.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: chen_dzen в Sep 20, 2010, 22:04
Ами по-евтино може да им легне да си колнат и прасенце в междублоковите пространства и да си върят ракия ??? и тогава ще се наложи да прекръстим столицата на селйофия .


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: bop_bop_mara в Sep 20, 2010, 22:34
Към aaaaaa - да, за съжаление в днешно време основният ни източник на плодове и зеленчуци е магазина, а не домашната градина. Това наистина обезсмисля консервирането (макар че зимата несезонните неща ще са по-скъпички). Иначе смисълът на консервирането е, да оползотвориш максимално плодородието на градината и да имаш спокойствието, че, ако захване люта зима (а както видяха варненци, люта зима, че да не можеш да отидеш до магазина, захваща и в града!) ти и семейството ще имате какво да ядете :)

Към gat3way - познай коя квартална миризма ще избера измежду огън с дърва, запален казан, заводски газове, пропан-бутан от колите на комшиите пред входа...

И общо за зимнината - ами аз предпочитам домашна, избирам си лично рецептата, аз си преценям колко плодове и захар искам да има, аз си преценям какви плодове (като качество) ще сложа и как ще ги нарежа... Не че съм правила де, ама се позамислям (разбира се - вкъщи, за компоти е доста неудобно, за останалите неща става). Майка ми ми обяснява само да опека чушки (сега, докато са на по-нормални цени) и да ги ръгам във фризера, а зимата да размразявам и да си правя прясна лютеница или кьопоолу.. ма друго си е просто да отвориш бурканчето и да ядеш, малко труд сега за повече удобство после ;)

Едит: Хубаво де, нямаш къща на село... Ми планините наоколо за какво са, сума ти народ ходи на разходка с барбекю, цвърчи пържолите, ми някой уикенд със барбекюто да вземе и бурканите ;) А, може да няма транспорт... Ама пък може да се кооперира с някой с транспорт.. Абе има начини да не е между блоковете, ама това е стара градска традиция...


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: qwerty11 в Sep 20, 2010, 22:36
Абе gat3way незнам от къде си се връщал  ;) , ама 99% от хората искат да ядЪт домашно. Много си ми интересен - като мойте началници ИСПАНЦИ дето ядЪт ягоди като ябълки.
Или само се правиш на такъв.
ЯЯЯЯ кажи баш софиениц ли си, или си идвал с дисагите.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: Златко в Sep 20, 2010, 22:38
Е какъв е проблема да ги свариш в една по-голяма тенджера, да не осмърдяваш цялата махала и да не превръщаш градинките в кочина? 2-3 лева за ток? Все пак става въпрос за десетина буркана, а не за консервен комбинат.

Да не говорим, че има газови котлони.  ;)
Прост народ слаба държава, слаба държава - прост народ.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: gat3way в Sep 20, 2010, 22:48
Не знам кой ви е казал, че димът от изгоряла дървесина е много полезен. Преди време бях гледал едни графики за това откъде си набавяме диоксин в организма, горските пожари водеха доста убедително на първо място.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: VladSun в Sep 20, 2010, 22:48
Имам един познат, който смени няколко работи за 2-3 години - хлебозаводи, мандри, консервени заводи, заводи за лютеница и т.н. Все хранителната промишленост. Та той горкият се оплакваше, че ако продължава да си сменя работата все така, скоро няма да има какво да яде - от всичко се е отвратил.

Най-много ми "хареса" как циганките влизали в в някакви огромни казани и по цял ден не излизали - дори и за тоалетна ... това за купешката лютеничка ;)


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: qwerty11 в Sep 20, 2010, 22:52
Не знам кой ви е казал, че димът от изгоряла дървесина е много полезен. Преди време бях гледал едни графики за това откъде си набавяме диоксин в организма, горските пожари водеха доста убедително на първо място.

А ти в каминката КЮМЮР ли слагаш.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: cybercop в Sep 20, 2010, 22:53
Марче, не давай такива идеи за варене на зимнина по Витоша, че в София ще стане по- запушено и от Москва като тръгнат бабки с кибрити из гората. Добре, че се евакуирах от там навреме.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: bop_bop_mara в Sep 20, 2010, 22:58
Марче, не давай такива идеи за варене на зимнина по Витоша, че в София ще стане по- запушено и от Москва като тръгнат бабки с кибрити из гората. Добре, че се евакуирах от там навреме.
OK де, спирам, ама няма да ми крадете идеята, ще я GPL-на ;) Мисълта ми беше, че все пак има къде другаде.

А за ползеността на дима от дървесина - не знам, не разбирам, предполагам зависи от наситеност и количество. Ама запалените пластмасови казани миришат много по-гадно със сигурност...


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: gat3way в Sep 20, 2010, 22:59
Изгарянето на отпадъци e на второ място :)

Абе ето:

(http://www.dioxinfacts.org/images/burning_fig1.gif)


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: bop_bop_mara в Sep 20, 2010, 23:10
Е, ама то трябва да зависи и от това какви пожари е имало, у нас, да сме живи и здрави, последните години не е горяло. Иначе си спомням, Италия, Гърция, Русия, сериозни замърсявания. Ама потърси статистиката на Исландия за тази година, да видим там как е ;)
Както и да е, аз говорех за миризма, не за полезност и вредност.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: gat3way в Sep 20, 2010, 23:14
Кризата нещо удари кандидат-хотелиерите и нещо горските пожари секнаха, въпреки горещото лято :) Преди 2-3 години си беше проблем, ма ся на...тва финансовите кризи правят по-добро за екосистемите по земята от милиони посрани еколози дето врякат и редят замъци от кашони, определено :)


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: aaaaaa в Sep 20, 2010, 23:44
И да спорим и да не спорим, повечето хора правят зимнина, защото смятат, че е по - евтино. Реално или не е така или ако е по - евтино е по - евтино с толкова малко, че не си струва да се занимаваме. От друга страна има два други аргумента, които се приведоха в тази тема - че домашното е по - вкусно и, че домашното е по - полезно или по - малко вредно.

По първия въпрос не съм съгласен. Готовите компоти и сладко с нищо не отстъпват по вкусови качества на домашните. Поне според моя вкус. Готовата лютеница, която на етикета пише, че е домашна също повече ми харесва от истинската домашна. Във всеки случай по - добре е да се избягват консервираните храни и да се ядат пресни плодове и зеленчуци вместо консервирани и месо, вместо колбаси. Поне в нещата, които аз ям рядко присъстват консервирани храни. При мен става дума по - скоро за епизодични неща - например решавам да си правя палачинки и си купувам сладко за тях. Компоти мисля, че не съм ял от години (поне не си спомням кога беше за последно). При наличието на такова предлагане на пресни плодове не виждам и смисъл.

По втория въпрос за качеството също се съмнявам. По логиката на човека, който работел в хранителната промишленост и бил отвратен, аз пък мога да кажа, че съм работил едно лято в ресторант и видях такива неща, които принципно би трябвало да ме откажат от ходенето по заведения за хранене. Обаче крайният резултат е, че до сега не съм имал проблеми, причинени от храна, купена от супермаркет. И вероятността един компот да е качествен според не е по - голяма ако е правен домашно.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: VladSun в Sep 21, 2010, 00:41
По втория въпрос за качеството също се съмнявам. По логиката на човека, който работел в хранителната промишленост и бил отвратен, аз пък мога да кажа, че съм работил едно лято в ресторант и видях такива неща, които принципно би трябвало да ме откажат от ходенето по заведения за хранене. Обаче крайният резултат е, че до сега не съм имал проблеми, причинени от храна, купена от супермаркет. И вероятността един компот да е качествен според не е по - голяма ако е правен домашно.

Нещо ми се губи връзката между изреченията в този параграф ...
Примерно, така и не разбрах дали още ходиш по ресторанти :P, но за сметка на това разбрах, че ядеш храна от супермаркети.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: aaaaaa в Sep 21, 2010, 01:06
Все още ходя в заведения за хранене, защото не съм толкова впечатлителен. Каквото не ме убива ме прави по - силен :)


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: ROKO__ в Sep 21, 2010, 07:34
Няма значение къде го правиш, дали в парка дали между блоковете дали в кенефа, то все си е домашно


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: chen_dzen в Sep 21, 2010, 10:35
има една дума която определя случея и тя е МАНТАЛИТЕТ.  [_]3


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: dobrev666 в Sep 21, 2010, 19:05
По мои сметки за 5 буркана компот от праскови да речем ще се спестят около 7-8 лв, може и да са повече. Ако дохода ти е 300 лв на месец няма да се замисляш дали ти е изгодно или не. Вариш компоти и вдигаш пушилката между блоковете.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: ЗибелтБг в Sep 22, 2010, 00:40
   При тия мутростандарти в България домашното по принцип не изглежда никак глупаво. Съвсем друг е примерът, че бялата захар е много по-вредна от едни цигари "планински въздух" -0.1 на 1.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: gat3way в Sep 22, 2010, 01:13
Аз какво разправям - хората купуват от пазара некви турски плодове подобаващо обработени с инсектициди (ако си ги беряха на село щяха и да си ги варят на село предполагам). Минават ги през термична обработка където всякакви витамини отиват на кино и от плодовете остават единствено едни разкашкани целуозни нишки. И накрая приятният вкус се дължи единствено на обилните количества захароза. И най-накрая убедено си вярват че се хранят здравословно с домашно-приготвените буркани. Като печалбата в най-добрият случай са няколко лева за десетината буркана, които се побират в тенекето. Като се добави и риска от неправилното консервиране, не знам - според мен цялата тази галимация не е оправдана. За това че одимяват всичко наоколо и превръщат градинките в кочина няма смисъл да говоря - това да не ти пука за никой друг, важното ти да намажеш нещо си е начин на мислене. Проблемът е че не виждам какво толкова намазваш от цялата работа.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: Naka в Sep 22, 2010, 01:33
Проблемът е че не виждам какво толкова намазваш от цялата работа.

Релаксират хората. То варенето на буркани си е цял ритуал.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: lunarvalleys в Sep 22, 2010, 10:07
Цитат
бялата захар е много по-вредна от едни цигари "планински въздух"

що?


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: arda_kj в Sep 22, 2010, 12:04
Аз какво разправям - хората купуват от пазара некви турски плодове подобаващо обработени с инсектициди (ако си ги беряха на село щяха и да си ги варят на село предполагам). Минават ги през термична обработка където всякакви витамини отиват на кино и от плодовете остават единствено едни разкашкани целуозни нишки. И накрая приятният вкус се дължи единствено на обилните количества захароза. И най-накрая убедено си вярват че се хранят здравословно с домашно-приготвените буркани. Като печалбата в най-добрият случай са няколко лева за десетината буркана, които се побират в тенекето. Като се добави и риска от неправилното консервиране, не знам - според мен цялата тази галимация не е оправдана. За това че одимяват всичко наоколо и превръщат градинките в кочина няма смисъл да говоря - това да не ти пука за никой друг, важното ти да намажеш нещо си е начин на мислене. Проблемът е че не виждам какво толкова намазваш от цялата работа.

@gat3way нали ги миеш тези плодове/зеленчуци преди да ги компотираш :), би трябвало да отмиеш по-голяма част от пестицидите. Пък и при високите температури на варене може остатъците от пестициди да се разпадат, което прави компотирането :) по-безопасно от яденето на свежи плодове/зеленчуци (това всъщност е интересен въпрос дали е точно така).
Иначе за варене на компоти в големите градове, наистина е смешно и си е одимяване на пейзажа и ако ме питат мен бих го забранил. Да не говорим за столицата на една държава, то направо е пародия да вариш компоти пред блока и да одимяваш народа. Който иска компоти, да си ги вари на село или на ел. ток вкъщи, обаче не виждам откъде на къде ще ми одимяват пейзажа и замърсяват въздуха.
Между другото трябваше да направиш някоя снимка на въпросните хубавци да ги видим как варят комплоти :), че да се посмеем (това ако имаше камера на GSM).


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: kill_u в Oct 10, 2010, 02:06
Мила родна картинка.....


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: ROKO__ в Oct 10, 2010, 11:15
Компоти от кактуси пили ли сте ;D


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: romeo_ninov в Oct 10, 2010, 11:21
Компоти от кактуси пили ли сте ;D
За компот не знам, но стар сок от кактуси е друго нещо :)


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: ROKO__ в Oct 10, 2010, 12:34
Компоти от кактуси пили ли сте ;D
За компот не знам, но стар сок от кактуси е друго нещо :)

Аз питам за компот ти го обърна на алкохолизъм


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: tarball в Oct 10, 2010, 13:16
Tequila Sunrise  [_]3 [_]3 [_]3
(http://www.maggieskitchen.co.uk/img/recipes/cocktails/tequilasunrise.jpg)


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: chen_dzen в Oct 10, 2010, 13:20
КОМПОТ SUNSET  ;D
(http://www.bordovsky.net/index_files/image3817.jpg)


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: shoshon в Oct 10, 2010, 14:12
Това за инсектецидите и вкусовите качества...

Семеиството ми е производител на праскови вече 3та година. Знам баща ми как ги гледа.
Не използва добавки за почвата. Мисля, че и почти не ги тори( маи само амониева силитра ). Полива ги с вода от канала ( Тунджата ) и рядко пръска. Дори против трева не пръска. Има си една косачка моторна и с нея си минава през няколко дена.

Въпросът е, че човека си разбира от работата и си я гледа градинката ( не повече от 10-тина декара ). Това лято имаче праскови по 800 грама бойката и бяха изключително вкусни. Това което не се продаде става на компоти.
За вашите 5-6 компота не знам, но аз лично съм пълнил около 30-40. И никога не са ми оставали. Много ми харесват и си ям след вечеря по едно бурканче ( от лютенца дето са  ) с кеф.
Естествено, че пресен плод е по-добре, но пък зимата трябва да ядеш само цитрусови плодове и ябълки в такъв случай.

И да, никога не съм си купувал зимнина. Да твърдите, че домашната лютеница има по лоши вкусови качества от купешката значи трябва да имате много лош готвач. При положение, че на лютеницата от 5 лева пише "доматен концентрат 20%,... модифицирано нешесте Е...." значи не си струва. ( В момента нямам домашнярка ).

Това е същото като с ракията. Цената е горе-долу една, но поне си малко по сигурен че няма да ослепееш.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: iNViToR в Oct 10, 2010, 14:45
абе ако си отглеждаш плодовете и ги вариш тези компоти на дърва 100 % ще излиза по-евтино (в криза сме от 10 години все пак) . Относно варенето между блокове си го има от 10-15 години поне... аз и преди съм го виждал и не виждам нищо лошо (все едно никои не си изтупа килимите в страни на блока или пътеката през терасата айде сега) . Ако темата е пусната да обиди някой: граждани няма !!! (не познавам някой дето до 9 коляно роднините му са родени и живели  в града) + това 95 % сте ходили на село при баба като малки,да не говорим че някой още го правят :) и според мен винаги е по-евтино да си направиш компотите сам или да си измиеш колата сам или да си направиш домашна  ракийца и винце (охааа) отколкото да се купуват готовите боклуци от супермаркетите и разни спиртни напитки-менте..и ако сте големи граждани защо готвите в тенджерата ?!? идете на заведение да обядвате и вечеряте...ама 1 тенджера манджа там ще ви излезе колкото за целия вход на скапаната панелка да сготвите :)


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: c111100101 в Oct 10, 2010, 15:22
Аз имам една огромна тенджера може би 30 литра. В нея се събират десетина дори май и повече компота. Слагам тенджерата на терасата, топя вътре един голям бързовар и готово няма да се разправям с тенекии огньове и т.нт.
От друга страна за някой заготовки в буркани не е необходимо варене а примерно само се сипва вряла вода. Така се и запазват по голяма част от витамините.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: ROKO__ в Oct 10, 2010, 16:16
Аз имам една огромна тенджера може би 30 литра. В нея се събират десетина дори май и повече компота. Слагам тенджерата на терасата, топя вътре един голям бързовар и готово няма да се разправям с тенекии огньове и т.нт.
От друга страна за някой заготовки в буркани не е необходимо варене а примерно само се сипва вряла вода. Така се и запазват по голяма част от витамините.

Прави се с цел стерилизация


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: aaaaaa в Oct 10, 2010, 17:12
Цитат
Това е същото като с ракията. Цената е горе-долу една, но поне си малко по сигурен че няма да ослепееш.

Тук вече не си прав. Домашната ракия по правило е пълна със сума ти вредни алкохоли, които ги няма в заводската. Ако е добре направена практическа опасност за здравето няма, но все пак е добре да си наясно с това. Естествено под заводска ракия нямам в предвид, произведена в някакъв гараж в някое село, а произведена от някой от големите винпроми, които си имат контрол над качеството.

Имай в предвид, че при все, че пиша това, варя ракия и пия само домашна ракия. Просто се ограничавам до ракия произведена от мен и от хора, които познавам. И при все, че пия ракия знам като факт, че в една домашна ракия винаги ще има много повече вредни алкохоли, които един индустриален процес на производство премахва и, който е под контрола над държавата. Естествено ментетата, произведени в разни гаражи, които не са минали никакъв контрол и нямат сертификати за качество не влизат в тази група. Ако не друго това е по - скоро домашен, от колкото заводски алкохол.

Иначе от българските алкохоли, аз лично харесвам брендито. Имаме традиции в тази област и за парите, които плащаш (например 15-20лв за бутилка Плиска 1300 Х.О на винекс Преслав) качеството е много добро.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: ROKO__ в Oct 10, 2010, 18:45
Цитат
Това е същото като с ракията. Цената е горе-долу една, но поне си малко по сигурен че няма да ослепееш.

Тук вече не си прав. Домашната ракия по правило е пълна със сума ти вредни алкохоли, които ги няма в заводската. Ако е добре направена практическа опасност за здравето няма, но все пак е добре да си наясно с това. Естествено под заводска ракия нямам в предвид, произведена в някакъв гараж в някое село, а произведена от някой от големите винпроми, които си имат контрол над качеството.

Имай в предвид, че при все, че пиша това, варя ракия и пия само домашна ракия. Просто се ограничавам до ракия произведена от мен и от хора, които познавам. И при все, че пия ракия знам като факт, че в една домашна ракия винаги ще има много повече вредни алкохоли, които един индустриален процес на производство премахва и, който е под контрола над държавата. Естествено ментетата, произведени в разни гаражи, които не са минали никакъв контрол и нямат сертификати за качество не влизат в тази група. Ако не друго това е по - скоро домашен, от колкото заводски алкохол.

Иначе от българските алкохоли, аз лично харесвам брендито. Имаме традиции в тази област и за парите, които плащаш (например 15-20лв за бутилка Плиска 1300 Х.О на винекс Преслав) качеството е много добро.

Дрън Дрън Дрън

Домашната е в хиляди пъти по добра от винпромските боклуци които виреят в България, поне си знам от какво я варя


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: gat3way в Oct 10, 2010, 19:09
Въпросът е по-скоро как я вариш, а не от какво я вариш. Дядо ми вареше ракия навремето и си спомням че при дестилацията, първото което излиза просто се изхвърля, защото съдържа прекалено много метилов алкохол. После се мери и когато градуса стане определен, оттам нататък се взема. Също така накрая това което остава, също не се ползва, щото е лабаво и пак съдържа вредни дестилати. Та мога да си представя как някой дето прави домашна ракия с цел продажба, въобще не му пука за тези неща, меши ги там само и само да изкара повече и да продаде повече. Така че ако пиех ракия и ако трябваше да си купя такава, бих предпочел купешката, пред домашна, продадена от някой там чичка. В идеалният случай, щях сам да си я варя, само дето не знам как.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: ROKO__ в Oct 10, 2010, 19:20
Въпросът е по-скоро как я вариш, а не от какво я вариш. Дядо ми вареше ракия навремето и си спомням че при дестилацията, първото което излиза просто се изхвърля, защото съдържа прекалено много метилов алкохол. После се мери и когато градуса стане определен, оттам нататък се взема. Също така накрая това което остава, също не се ползва, щото е лабаво и пак съдържа вредни дестилати. Та мога да си представя как някой дето прави домашна ракия с цел продажба, въобще не му пука за тези неща, меши ги там само и само да изкара повече и да продаде повече. Така че ако пиех ракия и ако трябваше да си купя такава, бих предпочел купешката, пред домашна, продадена от някой там чичка. В идеалният случай, щях сам да си я варя, само дето не знам как.

Отначало като тръгне му викат хората Първак (моя грешка) то е силно е се изхвърля, освен ако не си заклет алкохолик, на градус е като уйскито в дискотеката например



Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: chen_dzen в Oct 10, 2010, 19:58
Въпросът е по-скоро как я вариш, а не от какво я вариш. Дядо ми вареше ракия навремето и си спомням че при дестилацията, първото което излиза просто се изхвърля, защото съдържа прекалено много метилов алкохол. После се мери и когато градуса стане определен, оттам нататък се взема. Също така накрая това което остава, също не се ползва, щото е лабаво и пак съдържа вредни дестилати. Та мога да си представя как някой дето прави домашна ракия с цел продажба, въобще не му пука за тези неща, меши ги там само и само да изкара повече и да продаде повече. Така че ако пиех ракия и ако трябваше да си купя такава, бих предпочел купешката, пред домашна, продадена от някой там чичка. В идеалният случай, щях сам да си я варя, само дето не знам как.

Отначало като тръгне му викат хората Патуки то е силно е се изхвърля, освен ако не си заклет алкохолик, на градус е като уйскито в дискотеката например
Първак му викат хората . А на последното дето е най-слабичко му викат патуки.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: Acho в Oct 10, 2010, 20:01
Компотите - майната им на тях, ама за ракията, колко много знания. А наздраве тогава и да сте живи и здрави. И никакви отровни ментета.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: Naka в Oct 10, 2010, 20:39
И аз мисля че домашните ракии са изключително вредни. Всички са специалисти, всеки се хвали кой-по хубава р. бил направил, колко голям майстор бил и т.н. И цял живот на село пият отрови.

Особенно ако казанът е един за селото. Един я прави и 10 му седят на главата. А и той бърза и дава зор на огъня, щото след него има още един дето ще минава на казана....

Гледам във википедиата дават на метанола температура на кипене 64.7 oC а на етанола 78.4 oC. Така че сигурно метиловият алкохол излиза първи. Ама кой знае още колко гадории излизат...

Предпочитам хубаво уиски или столичная. [_]3 [_]3 [_]3


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: b2l в Oct 10, 2010, 20:42
И аз мисля че домашните ракии са изключително вредни. Всички са специалисти, всеки се хвали кой-по хубава р. бил направил, колко голям майстор бил и т.н. И цял живот на село пият отрови.

Особенно ако казанът е един за селото. Един я прави и 10 му седят на главата. А и той бърза и дава зор на огъня, щото след него има още един дето ще минава на казана....

Гледам във википедиата дават на метанола температура на кипене 64.7 oC а на етанола 78.4 oC. Така че сигурно метиловият алкохол излиза първи. Ама кой знае още колко гадории излизат...

Те щото пият цял живот отрова за това живеят до 80-90 години. Аре моля ти се не пиши глупости или като не си запознат - cityboy...


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: chen_dzen в Oct 10, 2010, 20:53
Коя вредна , коя не аз по-хубава от домашна ракия не съм пил да не казвам че и уиски (шутландски и ирландски боклуци) неможе да се сравни с една домашна смукинева на 3 годинки апък който иска да си пие купешките боклуци били полезни (това звучи малко като водка с витамин C ) .


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: gat3way в Oct 10, 2010, 21:20
Тая снимка ще доведе до гневни изблици всеки freak на тема здравословен живот. Мазното месо и холестерола, Дерби дето е пълно с всякакви Е-та и злата ракия :)


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: Naka в Oct 10, 2010, 21:55
Класика - и постлано с вестник отдолу.
PS:. абе лъжат че пият домашна. Виждам остатъци от бандерол!


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: chen_dzen в Oct 10, 2010, 22:17
Тая снимка ще доведе до гневни изблици всеки freak на тема здравословен живот. Мазното месо и холестерола, Дерби дето е пълно с всякакви Е-та и злата ракия :)
има и мако фибри за премляскване  :D   ;)


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: cybercop в Oct 10, 2010, 22:29
В този форум само тема "За и против домашната ракия" не сме пускали. Предварително казвам, че съм твърдо "За". Уискито да си го пият шотланците и ирладците, които допреди 200г. са живели в колиби заедно с прасетата си.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: gat3way в Oct 10, 2010, 22:36
Абе досега не съм пил домашно уиски за да оценя...ъммм...домашните му качества. Някой между другото да знае за варианти да се прави домашна бира? Ракията не ме интересува, обаче идеята да си правя сам бира е интригуваща.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: cybercop в Oct 10, 2010, 22:41
Елементарно. Проверяваш коя пивоварна е най- закъсала и купуваш съоръженията. И ще си пиеш твоя, собствена бира. Пил съм жива бира, която се прави на място, но машините и съдовете бяха доста големи и според мен не ставаха за монтаж в апартамент под 500кв.м. В етаж от къща може би ще се поберат.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: n00b в Oct 10, 2010, 23:18
Сварихме ракия в редакцията. Ало, митницата, искате ли акциз?
http://e-vestnik.bg/3434 ($2)

Владислав Ташков: И най-скапаната винпромска ракия е по-добра от домашната
http://e-vestnik.bg/?p=8502&cp=1 ($2)

Цитат
- Кой е най-фрапантният случай с домашна ракия, която сте изследвал?

- Най-фрапантният случай, който си спомням, беше през 1999 година. Студентка по медицина дойде при мен преди Коледа с една бутилка водка и ме помоли да я изследвам. Оплака ми се, че много харесала момче от съседната група, изгонила приятелката си от стаята в общежитието, обаче онзи пил от въпросната водка и се трупирал, цяла нощ повръщал и плановете й да изкара нощта с него се провалили. Оказа се, че на водката й няма нищо. Попитах я дали не са пили нещо друго, а тя каза: „Домашна ракия, но тя е много хубава - татко я прави”. Накарах я да донесе съвсем малко от нея и тя ми донесе. Няма да се спирам на ненормално високото съдържание на метанол, но в тази ракия, освен оцетна киселина, имаше огромно количество етилацетат и забележете - имаше и ацетон, тоест – изопропиловият алкохол беше тръгнал да се окислява до ацетон. Цяло чудо е, че онзи е останал жив.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: Naka в Oct 10, 2010, 23:19
Цитат
обаче идеята да си правя сам бира е интригуваща.
И я консервираш в буркани за зимата.

Твърдо съм против купешките бири!!!  Освен живата.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: Naka в Oct 10, 2010, 23:23
Цитат
имаше огромно количество етилацетат и забележете - имаше и ацетон, тоест – изопропиловият алкохол беше тръгнал да се окислява до ацетон. Цяло чудо е, че онзи е останал жив.

Един път една ракия ми миришеше на ацетон и така се натрових че още ми е гадно. Само че беше купешка ??? ??? ???


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: chen_dzen в Oct 10, 2010, 23:32
Еи това е революционните технологии се намесиха и в най милото ми : http://www.pazzar.net/classified.php/listing/7192  :-[


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: n00b в Oct 10, 2010, 23:53
И аз така - повече ракия не пия...


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: b2l в Oct 11, 2010, 00:02
Не пиете домашна защото няма кой да Ви я направи, това ще Ви кажа аз! Баща ми за 25 години до сега не се е оплакъл, че ракията която е варил е лоша или че не става за пиене...


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: chen_dzen в Oct 11, 2010, 00:18
Не пиете домашна защото няма кой да Ви я направи, това ще Ви кажа аз! Баща ми за 25 години до сега не се е оплакъл, че ракията която е варил е лоша или че не става за пиене...
Подкрепям те напълно пил съм истинско ирландско уиски с ирландец и двамата бяхме на мнение, че ракията е по хубава . тия тука явно не са пили хубава домашна ракия или не са ценители  ;)


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: gat3way в Oct 11, 2010, 00:36
Аз съм пил медицински спирт разреден с вода и степче. Сега някой ще каже че това е пълна простотия, само че доколкото помня, не беше толкова зле. Даже нямах никакъв махмурлук на другия ден. Сигурно с малко есенция ще стане още по-приятно. Това домашното си е голяма работа ви казвам :)


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: chen_dzen в Oct 11, 2010, 00:51
Аз съм пил медицински спирт разреден с вода и степче. Сега някой ще каже че това е пълна простотия, само че доколкото помня, не беше толкова зле. Даже нямах никакъв махмурлук на другия ден. Сигурно с малко есенция ще стане още по-приятно. Това домашното си е голяма работа ви казвам :)
И това съм пробвал за махморлука не съм съгласен иначе на вкус наистина не е зле като водка (Българска).


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: aaaaaa в Oct 11, 2010, 01:28
Цитат
Въпросът е по-скоро как я вариш, а не от какво я вариш. Дядо ми вареше ракия навремето и си спомням че при дестилацията, първото което излиза просто се изхвърля, защото съдържа прекалено много метилов алкохол. После се мери и когато градуса стане определен, оттам нататък се взема. Също така накрая това което остава, също не се ползва, щото е лабаво и пак съдържа вредни дестилати. Та мога да си представя как някой дето прави домашна ракия с цел продажба, въобще не му пука за тези неща, меши ги там само и само да изкара повече и да продаде повече. Така че ако пиех ракия и ако трябваше да си купя такава, бих предпочел купешката, пред домашна, продадена от някой там чичка. В идеалният случай, щях сам да си я варя, само дето не знам как.

Естествено, че има значение как я вариш. За това написах, че домашна ракия пия тази, която съм варил сам или хора, които познавам. С други думи знам как е правена. И въпреки това приемам, че и най - добрата домашна ракия е пълна с много повече вредни алкохоли (не само метанол), от колкото обикновената купешка ракия. За това се грижи държавата и има стандарти и сертификати за качество. За това спокойно мога да отида и да си купя алкохол от магазина (включително различен от ракия), а за домашната предпочитам да се ограничавам към такава, която аз съм я правил. И пак казвам, като говоря за купешка ракия имам впредвид на истинските винпроми, а не някакво гаражно производство.

Относно процедурата - това, което описа си е стандартния процес. Но въпросът е, че това по - себе си съвсем не е достатъчно да направи ракията достатъчно качествена и безопасна. Едно е да имаш самоук майстор (което е редкия случай, повечето пъти тези, които варят ракия са пълни аматьори), с подръчни средства, а друго е да имаш специалисти, учени, лаборатории, сложни измервателни уреди и въобще всичко, свързано с един сложен и развит индустриален процес. Аз лично също предпочитам домашната ракия, но не се мъча да изкарам, че тя е по - добра от купешката.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: ROKO__ в Oct 11, 2010, 09:39
Не пиете домашна защото няма кой да Ви я направи, това ще Ви кажа аз! Баща ми за 25 години до сега не се е оплакъл, че ракията която е варил е лоша или че не става за пиене...

Един път да кажеш нещо вярно. Ще те черпя ;D


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: b2l в Oct 11, 2010, 09:42
Не пиете домашна защото няма кой да Ви я направи, това ще Ви кажа аз! Баща ми за 25 години до сега не се е оплакъл, че ракията която е варил е лоша или че не става за пиене...

Един път да кажеш нещо вярно. Ще те черпя ;D

ROKO__, аз винаги казвам вярни неща, само че с теб трудно се разбираме :D :D :D  [_]3 [_]3 [_]3 [_]3.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: remotex в Oct 11, 2010, 09:50
Абе досега не съм пил домашно уиски за да оценя...ъммм...домашните му качества. Някой между другото да знае за варианти да се прави домашна бира? Ракията не ме интересува, обаче идеята да си правя сам бира е интригуваща.
моля
http://en.wikipedia.org/wiki/Open_Source_Beer_Project
http://en.wikipedia.org/wiki/Free_Beer

Не ги слушай другите, не ти трябва цяла пивоварна или къща и една стая/гараж стига  ;)

The recipe and brand of their beer is published under a Creative Commons license, which means anyone can use the recipe for pleasure or profit.

The only catch: If you make money selling their unique beer, you have to give them credit and publish any changes you make to the recipe under a similar license.


Read More http://www.wired.com/techbiz/media/news/2005/07/68144#ixzz121xQ8dAF


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: ROKO__ в Oct 11, 2010, 10:02
Не пиете домашна защото няма кой да Ви я направи, това ще Ви кажа аз! Баща ми за 25 години до сега не се е оплакъл, че ракията която е варил е лоша или че не става за пиене...

Един път да кажеш нещо вярно. Ще те черпя ;D

ROKO__, аз винаги казвам вярни неща, само че с теб трудно се разбираме :D :D :D  [_]3 [_]3 [_]3 [_]3.

Ако бяха верни щяхме да се разбираме :)


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: VladSun в Oct 11, 2010, 12:14
Вчера купих и сложих 300 кила червен мискет - само за ракия :)
Дядката е на 83 години и цял живот само неговата ракийка е пиел (т и аз покрай него последните години). Сутрин преди още да ми е казал "добро утро" ми предлага 50 грама ракия да пийна - за дезинфекция ;)


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: dsarmov в Oct 11, 2010, 13:53
Ами не знам какви домашни работи сте яли, обаче пък от магазина да не е много стока. Продават се и хубави неща обаче това са сигурно 10%. Ми то трябва да изядеш една кола боклуци докато попаднеш на свестен продукт. И цената хич не е гаранция за качество.  Компоти, мляко, колбаси, алкохол и какво ли още не е за предпочитане да е домашно, стига обаче да знаеш как да го приготвиш. Аз съм си набарал един рецептурник от консервен комбинат от времето на комунизма. Това са технологиите на производство по БДС, които са се ползвали в тогавашните консервни комбинати, колбасарски цехове и т.н. Само алкохола не е описан. Оказа се, че технологиите са съвсем прости и може спокойно да се прилагат в домашни условия. Не съм правил много работи, обаче каквото съм пробвал става един път. Тия дето обясняват че купешкото било хубаво да имат да вземат.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: bop_bop_mara в Oct 11, 2010, 14:24
Tequila Sunrise  [_]3 [_]3 [_]3
(http://www.maggieskitchen.co.uk/img/recipes/cocktails/tequilasunrise.jpg)
Не се сдържах и аз да се обадя по алкохолните теми :) Текилата ($2), макар и да се казва, че се прави от кактус, всъщност се прави от агаве ($2), което е сукулент с доста остри шипове по върховете на листата, но не е кактус. Сиропът от агаве ($2) пък все повече започва да се налага пред кленовия сироп и меда като естествен и най-полезен подсладител (не съм пробвала, но така разправят).


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: ЗибелтБг в Oct 11, 2010, 15:42
Цитат
бялата захар е много по-вредна от едни цигари "планински въздух"

що?
Eми бялата захар си е чиста отрова-"планинският въздух" е 10 пъти по слаба от една нормална цигара-и помага на нервите в неприятни ситуации-а НЕРВИТЕ НЕ СЕ ВЪСТАНОВЯВАТ!!!


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: c111100101 в Oct 11, 2010, 16:16
Аз съм пил медицински спирт разреден с вода и степче. Сега някой ще каже че това е пълна простотия, само че доколкото помня, не беше толкова зле. Даже нямах никакъв махмурлук на другия ден. Сигурно с малко есенция ще стане още по-приятно. Това домашното си е голяма работа ви казвам :)
Това си е чист етилов алкохол и абсолютно нищо лошо не може да ти стане от него освен да се напиеш ако прекалиш. :)
Стига да можеш да си уредиш на добра цена такъв спирт от него стават страхотни напитки. Само разреждаш с преварена вода до желания градус и после си купуваш конячна, ромна, мастична или друга есенция, ако искаш добавяш захар на вкус и дори и витамин С може да сложиш. После пиеш и се наслаждаваш на произведението си. По принцип така излиза много евтино понеже есенциите са евтини а един литър като го разредиш с вода до желания градус получаваш допълнително количество. И най вече си е чист етилов алкохол без никакви вредни примеси.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: lunarvalleys в Oct 11, 2010, 16:54
Цитат
Eми бялата захар си е чиста отрова...

що?


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: c111100101 в Oct 11, 2010, 17:54
Организма си набавя достатъчно въглехидрати от различните храни. Плодовете са един от основните им източници, но хубавото е, че не вредят така както захарта. Не е необходимо изкуствено или допълнително внасяне на въглехидрати чрез захарта, освен в изключителни случаи на сериозни физически или умствени натоварвания.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: Naka в Oct 11, 2010, 18:58
Стига да можеш да си уредиш на добра цена такъв спирт от него стават страхотни напитки. Само разреждаш с преварена вода до желания градус и после си купуваш конячна, ромна, мастична или друга есенция, ако искаш добавяш захар на вкус и дори и витамин С може да сложиш.

Да да ама на шишенцата пише ВЪНШНО!!!

Иначе 1 литър 95% струва в аптеката около 6.50 лв. Преди месец купувах. Ако се разреди 1:1 ще се получат 2 литра прекрасен 50% алкохол само за 6.50лв.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: c111100101 в Oct 11, 2010, 19:06
Ами ако искаш може да се пробваш вътрешно ама със 95% не те съветвам.  :D
Важното е да е чисто извлечение на етилов алкохол. Може да питаш някой доктор съвсем информативно да си каже мнението по въпроса дали спирта става за напитки. :)
Бащата преди години работеше в аптечен склад и доста пъти сме си правили напитки от литровите разфасовки, не сме получавали никакви странични ефекти.  [_]3


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: aaaaaa в Oct 11, 2010, 19:55
Аз не ви съветвам да пиете алкохол, който не е предназначен за консумация. Спиртът може и да съдържа почти чист етилов алкохол, но не знаете дали не е примесен макар и в минимални количества с нещо друго. Например повечето индустриални препарати, които съдържат голям процент етилов алкохол са направени негодни за пиене - например чрез прибавянето към тях на смъртоносни вещества (например метилов алкохол), вещества, които предизвикват повръщане, вещества, които правят вкуса ужасен (това мога да го потвърдя лично - като бях млад и глупав пробвах да пия автършейв на жилет и одеколон тройной). Идеята на всичко това е точно да се прекратят тези практики за получаване на евтини алкохолни напитки, които съветвате.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: b2l в Oct 11, 2010, 19:57
Аз не ви съветвам...

Ми не го прави...


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: aaaaaa в Oct 11, 2010, 20:00
Не го правя, но идеята и други хора да не го правят. Защото е глупаво.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: c111100101 в Oct 11, 2010, 21:32
Аз не ви съветвам да пиете алкохол, който не е предназначен за консумация. Спиртът може и да съдържа почти чист етилов алкохол, но не знаете дали не е примесен макар и в минимални количества с нещо друго. Например повечето индустриални препарати, които съдържат голям процент етилов алкохол са направени негодни за пиене - например чрез прибавянето към тях на смъртоносни вещества (например метилов алкохол), вещества, които предизвикват повръщане, вещества, които правят вкуса ужасен (това мога да го потвърдя лично - като бях млад и глупав пробвах да пия автършейв на жилет и одеколон тройной). Идеята на всичко това е точно да се прекратят тези практики за получаване на евтини алкохолни напитки, които съветвате.
Не поощрявам хората да го правят но по принцип с етиловия спирт дезинфекцират рани. Ако има нещо опасно в спирта то може да проникне директно в кръвта през раната. Зъболекарските инструменти също се дезинфекцират в такъв с такъв спирт. Дали наистина е безвреден могат да кажат само специалистите а иначе ето нещо интересно http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BB ($2) интересно е да прочетете "синтетичен метод".
Явно има някакъв риск. но пак повтарям преди години когато съм го пил може би 2 или 3 пъти ми нямаше абсолютно нищо. Интересното е също че 50 на 50 вода и алкохол не дава два литра :)


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: gat3way в Oct 11, 2010, 22:01
Между другото, убеден съм че мога да ви забъркам смес от медицински спирт, вода и малко захар и няма да успеете да я различите от качествена водка.  Ароматът на водката е точно същият като този на медицинския спирт, когато го разтвориш достатъчно добре във вода. А иначе силно ме съмнявам да слагат метилов алкохол или каквото и да било друго отровно в медицинския спирт - това обикновено има пряк досег с кръвообръщението и би било доста фатално примерно ако промиваш рани на деца.

Обаче никого не съветвам да си прави такива експерименти - аз ги правих когато бях малоумен тийн-келеш и все пак си ги правих внимателно с една мензура от чисто пиянско-лабораторен интерес.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: cybercop в Oct 11, 2010, 22:02
Всичкият твърд алкохол в магазините е главно от етилов спирт. По скъпият има и естествени добавки. На един познат баща му работи в една фирма за алкохол. Пращат проби от вина в Китай и от там им връщат чували с нещо подобно на степчетата, но с вкус на вино. Та виното от по левче килото се прави от тези неща, вода /филтрирана/ и етилов алкохол. По принцип водят ракията от заводите за по- безопасна от домашната, защото не съдържа метилов алкохол и етилен- глокол /една от съставките на антифриза/, но аз си предпочитам домашната ракия. 15 мин. чакане на автобус на Плиска в час пик да не е по- полезно. А и всички болести идват от ядове, това е изпитан факт.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: Naka в Oct 11, 2010, 22:20
И аз никого не съветвам да си прави такива експерименти. Инересно ми е обаче щом мед. спирт е лекарствено средство не трябва ли на опаковката да пише абсолютно всички съставки? Де да знам може и да не са задължени да пишат всичко, когато е само за външна употреба.

И как успяхме от компоти да се стигне до мед. спирт ??? ??? ???



Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: cybercop в Oct 11, 2010, 22:49
Пише ги естествено. В момента съм взел едно шише и чета- етилов спирт 90%
съставки:етанол 900мл/литър, пречистена вода
Нищо отровно няма. Само още малко минерална вода и си е чиста водка.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: b2l в Oct 12, 2010, 11:33
http://zamunda.net/details.php?id=72827&hit=1

Баси, чак си има наръчник как да си свариш ракия. Това е само за gat3way :P.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: Златко в Oct 12, 2010, 12:47
И как успяхме от компоти да се стигне до мед. спирт ??? ??? ???

компоти - изветряли компоти - джибри - ракия - алкохол - мед. спирт

Не е сложно.  ;)
Но накрая, разбира се, ще стигнем и до секс.  :D


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: b2l в Oct 12, 2010, 12:49
И как успяхме от компоти да се стигне до мед. спирт ??? ??? ???

компоти - изветряли компоти - джибри - ракия - алкохол - мед. спирт

Не е сложно.  ;)
Но накрая, разбира се, ще стигнем и до секс.  :D

Е секса ще е след алкохола, няма да е след компотите я.


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: b2l в Oct 12, 2010, 16:26
Така и така си говорим за алкохол - някой знае ли колко е лиценза да продаваш алкохол?


Титла: Re: Компотите и българите
Публикувано от: ROKO__ в Oct 12, 2010, 16:53
Относно лиценза, скоро имаше интересна публикация в винпромския сайт на свищов

"Обява

Търси се Глухоняма нимфоманка със щръкнали цици и разрешително за домашно варене на алкохолни напитки
"