Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Идеи и мнения => Темата е започната от: backinblack в Mar 06, 2013, 02:52Титла: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: backinblack в Mar 06, 2013, 02:52
Абе, в момента има търсене на ИТ специалисти всякакви и никой не ти гледа дипломи, стига да разбираш технологиите за които търсят хора!
Инвестирай в техника за експерименти и обучение, а не в дипломи и сертификати.
И без тях могат да ти дадат шанс да покажеш какво можеш, но с тях и без реални знания, няма да се задържиш.


Титла: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: Mitaka в Mar 06, 2013, 09:39
В повечето случаи, без дипломи и сертификати можеш са станеш само квартален хакер, т.е. да бачкаш в кварталния ЛАН доставчик :)
При мен например сертификатите оказаха ОГРОМНА роля, когато си търсех работа!
После човека, който ме нае ми каза, че е имало кандидати с повече опит, но мен ме е наел точно зарди сертификатите.
И това не е единичен случай.

Изобщо, по-големите фирми дават доста голямо предимство на кандидатите с някакъв сертификат.

Да, сертификата или дипломата НЕ са гарант, че разбираш нещата повече от някой без нито един сертификат.
Но въпреки всичко се гледа със съвсем друго око на кандидатите със сертификат в областта, в която кандидатстват.
И ако има двама кандидати - един със и един без сертификат, повечето HR-и ще изберат този, който е със сертификата.
Щото HR-а от технологии не разбира, той гледа документите, т.е. бюрокрация...
Не е правилно, но е така - поне в големите фирми, където всичко зависи от HR-a.

Т.е. ако ти се бачка в голяма фирма - сертификата е огромно предимство.
Една доста голяма компания в IT областта например задължително преща хората си на сертификация. И познай какво става, ако fail-неш  на изпита :)


Титла: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: solarflux в Mar 06, 2013, 11:22
нищо кой знае кво не става ако те скъсат - имаш още един опит и след това си плащаш изпита сам, също и не си струва да работиш в компания която изисква сертификати (разбира се ако индустрията изисква да имаш някакъв специфичен сертификат и компанията плати за обучението и сертифицирането ти е ок).  Иначе нямам представа къде може да се изкара РХЦЕ в БГ - http://www.gits.bg/certification/index.php тия изглежда предлагат, но човек трябва да си говори с тях директно...


Титла: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: backinblack в Mar 06, 2013, 13:06
Митак, отново си твърде краен! Не казвам, че няма смисъл от дипломи и сертификати, а да наблегне на реалните знания които не се получават в университетите, а с тестове на реален хардуер и четене из нета и форумите и, че хардуера влагането в хардуер и то нов е по-евтино от влагането в университета и корупционните им схеми.
Някъде четох, че в момента недостига на всякакви ИТ специалисти е голям, а тенденцията е до 5 години да стане над 30% този недостиг.
Та, за всички които се сещаме не само от Уиндоус периспективите са много добри, а когато има недостиг на специалисти, изискванията за диплом и сертификат остават на заден план.


Титла: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: Mitaka в Mar 06, 2013, 13:26
Митак, отново си твърде краен! Не казвам, че няма смисъл от дипломи и сертификати, а да наблегне на реалните знания които не се получават в университетите, а с тестове на реален хардуер и четене из нета и форумите и, че хардуера влагането в хардуер и то нов е по-евтино от влагането в университета и корупционните им схеми.
Някъде четох, че в момента недостига на всякакви ИТ специалисти е голям, а тенденцията е до 5 години да стане над 30% този недостиг.
Та, за всички които се сещаме не само от Уиндоус периспективите са много добри, а когато има недостиг на специалисти, изискванията за диплом и сертификат остават на заден план.

Изобщо не съм краен, казвам ти от първо лице как стоят реално нещата.
Както и, че мен на този принцип са ме наели.
Иначе - да, уменията са дори по-важни от сертификата... НО:  HR-ите не знаят това в 90% от случаите. И просто биха предпочели някой без опит, но с CCNA примерно, защото ще се навие за по-малко пари....

Иначе мнението ми за университетите - виж, то вече е крайно...
Изкарал съм ги 2, започнах 3-ти и се отказах... и мога да кажа, че в средното съм научил в пъти повече, отколкото в университета.
Просто - стари преподаватели, стари разбирания. Не може да се учат предимно "масиви", само и единствено - Виндовс, има и други примери.... няма никаква база - всичко се учи само и единствено на теория. Например, 2003-а година в ТУ правихме едни опити с.... Правец 8 и 16 :) На преподавателката и беше писнало, та като свържехме установките към компютъра и го пуснехме - "хайде сега, това докато се сметне отидете за около час някъде да пиете по едно кафе".


И да, почти няма университет, в който да не приемат "дарения" от студентите. Което е доста грубо.

Та, реални знания + сертификат (поне един) е най-добрата комбинация.
Докато само един гол сертификат поне за мен нищо не значи.
Познавам няколко, които са завършили Информатика с 6.00 и не могат да си преинсталират виндовса дори :)

То и аз се водя ел. инженер, ама... да не ти пипам тока в къщата... освен, ако нямаш добра застраховка :)


Титла: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: backinblack в Mar 06, 2013, 13:51
Цитат
Иначе - да, уменията са дори по-важни от сертификата... НО:  HR-ите не знаят това в 90% от случаите. И просто биха предпочели някой без опит, но с CCNA примерно, защото ще се навие за по-малко пари....

Та, пак си идваме на думата! Без опит със и без диплом/сертификат ще се работи за без пари, а опита се доказва с трудова книжка ;) .
Та, според мен, най-ефективния финансов вариант е да инвестира в хардуер за тестове и да започне работа точно каквото смята да учи без значение от заплата. Колкото толкоз, а разликата да я счита за инвестиция в образование и трупане на опит.
Аз дори бих си плащал изпитите за да не ми губят времето с глупости! Със сигурност заплатата ми от такава работа ще е по-висока от колкото рушветите и с по-малко труд ще науча повече, а опита в трудовата книжка ще ми е бакшиш.
Но, това в случай, че съм преценил, че имам нужда от тези дипломи и сертификати.

П.С. От 5 години съм си затрил някъде дипломата за средно образование и щото нямам нужда от нея и не съм си изкарал дубликат въпреки, че от тогава до сега, сигурно 10 пъти съм ходил в Габрово на гости на стари приятели :D


Титла: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: vox в Mar 06, 2013, 13:56
backinblack, това с инвестицията в хардуер ..поне според мен си е чиста загуба на време и пари. Колко години ще са ти необходими в домашни условия да изучиш Линукс администрацията ? ОК, да приемем, че станеш гуру администратор в домашни условия, отиваш на трудовия пазар, а там нещата са мащабни, никак не са сходни с това което си проигравал в къщи.

Не е ли по-добре, да си ходил на курс, да се сертифицираш ?


Титла: Re: Избор на хардуер за обучение и тестове
Публикувано от: backinblack в Mar 06, 2013, 14:43
Ами то тука всеки като дава някакъв акъл изхожда от личен опит, та моя е такъв. Не съм станал гуру, но това от което имам нужда съм го понаучил.
На времето почнах с едно слабо компютърче, от първите Атом-и с 2ГБ рам, ама като му пусна една виртуалка и той се чуди кво да прави и аз го чакам да мисли, та чак забравям какво се мъча да направя. И след като се мъчих така 2-3 месеца не издържах и си купих мощен компютър и за 1 месец научих много повече от колкото за 2-3 на стария.
Почнах да експериментирам с мрежи от 6-8 виртуалки в смесена среда които работеха по-бързо от стария с Уиндоус ХП и без виртуалки.
Така пък взех да навлизам във виртуализациите и открих колко голямо приложение могат да намерят в шивашкото производство и от тогава съм се концентрирал само в приложенията за това производство, а не във виртуализацията и линукс администрацията като цяло.
Моя опит с компютрите е съчетан с доста счетоводни и икономически знания, но както казах, само за един отрасъл от икономиката.
Имам нужда и от още доста знания, но само с четене и тестове не става! Имам нужда и от реални клиенти на които да ги приложа, че малко трудно се убеждават клиенти в предимствата на новите технологии.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: vyrgozunqk в Mar 06, 2013, 18:59
Добре де, ама никой не обмисля ситуацията така :

Ти си студент, не особено богата фамилия - ко праим ?! – Един MS сертификат, струва майка си и баща си... и то само изпитите, не коментираме курс, литература и т.н. ...

ИЛи пък LPI, дори 101 има два под изпита... но да усредним цената им на 2-300 лв. = почти 600 кинта и като сложим третият ...

Сега някой да ме светне, този студент от кой гъз ги вади тия пари... При факта, че трябва да бачка и да плаща и семестри и вуз-овски учебници и разни други ?!
Това при положение, че вече практически няма стажантски програми, никъде !
IBM резнаха кранчетата, заради държавните субсидии и лайняните гербаджии, които ги спряха...
HP... вмомента е анархия и връзкарщина, заради слабоумните им български мениджъри и вътрешните им програми тип "доведи приятел".

Малките фирми не могат, да си позволят стажанти или поне платени ( а за без пари никой не бачка и не трябва да бачка, колкото и да е некадърен...все пак се яде ?!)
 
И ко праим ?!Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: backinblack в Mar 06, 2013, 21:52
Пак се гледа едностранчиво на нещата и до като е така, можем само да си чешем пръстите и нещата да вървят само на долу!

Та, висшето образование никъде не е задължително и поради тази причина и не е безплатно! Ще учи този който може да си го позволи. Друг е въпроса, че при правилно инвестиране е възможно, дори и за тези които си нямат богати родители, но определено с цената на лишения в името на по-доброто лично бъдеще. Друг начин няма!

Та, като говоря за едностранчивия поглед върху нещата, всички тука гледат с очите на работника или студента, а никой не се замисля как би се чувствал, ако е от другата страна!
Та, стажа трябвало да е платен и за сметка на работодателя! И аз(хипотетично) трябва да плащам на някой заплата, да губи времето и на друг квалифициран работник на който доста по-голямата заплата също върви, а реална полза от никого да нямам! Е па, нема как да стане това, щото фирмата не е социално дружество! За фирмата е по-изгодно да плати по-голяма заплата и да си вземе научен който веднага ще започне да произвежда за нея.
Тук решението според мен е, че трябва да бъде разрешено безплатното стажуване, че държавата като няма кинти да им плаща заплатите, поне тези които са склонни да поработват с цел обучение да не остават без възможности.

От друга страна, аз лично не съм съгласен да бъде безплатно висшето образование или нещо полу платено, субсидирано, щото всички ние чрез данъците си ще плащаме за създаване на кадри за чужбина, вместо да се подобри средното и основното образование.

За средното образование пък, трябва да се върне задължението от старо време, всеки завършил определен вид образование да работи поне 2 години по специалността и да се освобождава от задължение, ако отиде да учи висше.

Разграничавайте малко нещата на кого каква му е работата в тоз живот! На фирмите работата е да произвеждат блага или услуги, а не да създават кадри! Създаването на кадри е работа на образованието което трябва да се финансира със съответните механизми, а личното благополучие на работника си е само негов проблем.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: bop_bop_mara в Mar 06, 2013, 22:28
И аз(хипотетично) трябва да плащам на някой заплата, да губи времето и на друг квалифициран работник на който доста по-голямата заплата също върви, а реална полза от никого да нямам!
Стажантите работят по напълно реални проекти, които фирмата после ще използва да печели пари. Т.е. понякога фирмите изведнъж решават, че няма да ги ползват, но това вече си е техен проблем.

На практика няма никаква разлика между човек, водещ се „на стаж“, и такъв, нает „на работа“ нов човек във фирмата. И двамата минават период на въведение във фирмените дела и период на проекти с по-ниско ниво на критичност. Оттам нататък и в двата случая човекът може да получи постоянен договор или да бъде освободен.

Цитат
Тук решението според мен е, че трябва да бъде разрешено безплатното стажуване
Не знам какво трябва да му се разрешава - има си организации, предлагащи неплатен стаж. За който си прецени, че това би го устроило.

Цитат
че държавата като няма кинти да им плаща заплатите
Какво пък има общо държавата със стажантите?

Цитат
щото всички ние чрез данъците си ще плащаме за създаване на кадри за чужбина,
Продължавайте да си навивате на пръстите, че българското (висше) образование създава само кадри за чужбина и че тука остават само некадърници. Явно има защо да ви е удобно да го твърдите.

Цитат
На фирмите работата е да произвеждат блага или услуги, а не да създават кадри! Създаването на кадри е работа на образованието което трябва да се финансира със съответните механизми, а личното благополучие на работника си е само негов проблем.
И това е едно много удобно за егото твърдение - който е некадърен, ще може просто да обвини образователната система.
Висшето образование има за цел да те ориентира, да ти предостави основа за развитие, да те запознае с хора и тематики, които те интересуват. Оттам нататък си сам.
Университетът не може да те направи уеб разработчик или системен администратор. Той просто може да ти помогне, ако имаш интереси в тези области.
Ако идеята на образованието беше да създава кадри, значи всички, завършили българска филология щяха да са поети и писатели.
Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: backinblack в Mar 07, 2013, 00:05
Цитат
Висшето образование има за цел да те ориентира, да ти предостави основа за развитие, да те запознае с хора и тематики, които те интересуват. Оттам нататък си сам.
Университетът не може да те направи уеб разработчик или системен администратор. Той просто може да ти помогне, ако имаш интереси в тези области.
Ако идеята на образованието беше да създава кадри, значи всички, завършили българска филология щяха да са поети и писатели.

Тука си в пълна заблуда!
Основното образование учи на четмо и писмо и обща култура! Средното и висше образование създават специалисти.
По твоята логика, медиците сигурно в университета само се ориентират дали искат да бъдат такива, а като започнат работа в болниците тогава започват да се учат!!!?
Защо ли за куп специалности се изисква съответния образователен ценз!!!?
В специалностите по счетоводство и контрол имам представа какво се изучава, но в техническите нямам, та просто си разсъждавам, че нещо не ми се връзва с логиката това което твърдиш по-горе!

Цитат
Не знам какво трябва да му се разрешава - има си организации, предлагащи неплатен стаж. За който си прецени, че това би го устроило.

На територията на фирмата се работи, а кодекса на труда не допуска под никаква форма безвъзмезден труд!

Цитат
Какво пък има общо държавата със стажантите?

Та, депутатите в качеството си на законотворци като не са оставили една вратичка в закона, че да се съчетае труда с обучението е редно някой да плати за това. Примерно за времето на стажа през което един такъв работник е само в тежест на фирмата, без никаква файда от него, заплатата му да се изплаща по някаква програма както са програмите за трайно безработни дето първите 6 месеца заплатата за такъв работник се изплаща от бюрото по труда, пък фирмата има задължение да го задържи на работа после за минимум още 6.
Не, че и тука няма вратичка за злоупотреби, но то никога не могат да се избегнат на пълно и не нужно покрай сухото да гори и мокрото.
Тука вратичката е, че ако сам напусне фирмата не дължи нищо и хич не е трудно да ти вгорча живота, че сам да напуснеш и лично познавам една която постоянно ползва такива работници за ниско квалифициран труд и като дойде момента тя да им плаща и максимум на втория месец напускат. То това всъщност не е вратичка в закона за работодателя, а някаква криворазбрана демокрация за работника дето се обръща срещу него.

Цитат
Продължавайте да си навивате на пръстите, че българското (висше) образование създава само кадри за чужбина и че тука остават само некадърници. Явно има защо да ви е удобно да го твърдите.

Мда, точно така е! Качествените кадри напускат да се реализират в чужбина с образованието което ние сме им платили. Тук масово остават........... тези които не стават за чужбина.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: flysoldier в Mar 07, 2013, 00:12
Добре де, ама никой не обмисля ситуацията така :

Ти си студент, не особено богата фамилия - ко праим ?! – Един MS сертификат, струва майка си и баща си... и то само изпитите, не коментираме курс, литература и т.н. ...

ИЛи пък LPI, дори 101 има два под изпита... но да усредним цената им на 2-300 лв. = почти 600 кинта и като сложим третият ...

Сега някой да ме светне, този студент от кой гъз ги вади тия пари... При факта, че трябва да бачка и да плаща и семестри и вуз-овски учебници и разни други ?!
Това при положение, че вече практически няма стажантски програми, никъде !
IBM резнаха кранчетата, заради държавните субсидии и лайняните гербаджии, които ги спряха...
HP... вмомента е анархия и връзкарщина, заради слабоумните им български мениджъри и вътрешните им програми тип "доведи приятел".

Малките фирми не могат, да си позволят стажанти или поне платени ( а за без пари никой не бачка и не трябва да бачка, колкото и да е некадърен...все пак се яде ?!)
 
И ко праим ?!

Положението не е толкова зле! Реално (от личен опит) искаш подготовка за сертификати варианти бол. Искаш да учиш за администриране сравнително нови неща е то аз за БГ знам че специалноста РСМТ към ФМИ на СУ става. Първо имаш доста прилични машини. Ако си се насочил към MS избор на предмети бол като обучението е по програма на MS. Като студент началните сартификати на MS са по 40$ (през сайта на прометрик и плащане с карта). Отделно има и курсове по линукс/юникс не са много (тук малко повече зависи от теб). Има и курсове за програмисти, но тук като че ли не им пука много  на преподавателите  (освен може би един за Sharepoint пак на MS). Има и на Сиско курсове CCNA, CCNA S, и един  за безжични мрежи (пълна боза е) Малко като реклама на специалноста, но става. И все пак всичко зависи от теб самия колко искаш да научиш.
Отделно ако искаш и имаш достатъчно мотивация за сертификати може и сам да се подготвяш. информация в интернет има много ама много.
И все пак сертификатите (които могат да се взимат и с дъмпове) и дипломата слуцат за да се впишат в CV-то.  А CV има целта единствено да те извикат на интервю (интервюта - серизните фирма правят поне 2-3). Там вече показваш знания (или незнания като отговориш грешно на въпроси от рода на кой порт работи ping). Почва се от някъде и трупаш стаж.

Кофтито е че повечето фирми който плащат що годе добре са в София!

Поздрави!


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: gat3way в Mar 07, 2013, 00:55
Това няма как да стане. Разликата между счетоводството, медицината и ИТ е че в последното, нещата се променят прекалено бързо. При лекарите като завършиш медицина, не можеш да работиш нещо различно от GP, съответно специализациите след това траят години. Ако пробваш да приложиш същия модел в ИТ образованието обаче, ще се окаже че трошиш държавна пара, за да обучаваш хора в нещо, което вече няма да е актуално когато завършат и няма да има смисъл от такива хора на трудовия пазар. Да не говорим за разходите около образователния процес. Така че съжалявам, но изграждането на кадри ще продължи да бъде за сметка на работодателя, просто защото няма друг начин да стават нещата. Университетите единствено могат да помогнат с това да създават кадри, които по-бързо навлизат в нещата, защото са усвоили достатъчно добре, достатъчно много основни неща.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: bop_bop_mara в Mar 07, 2013, 01:25
Средното и висше образование създават специалисти.
Има разлика между специалисти и кадри. От университета може да излезеш с дадена специалност, но (в повечето области) това не ти дефинира еднозначно каква работна длъжност ще си търсиш.

По твоята логика, медиците сигурно в университета само се ориентират дали искат да бъдат такива, а като започнат работа в болниците тогава започват да се учат!!!?
При медиците няма ли такова нещо като специализация - почваш работа в болницата и си избираш дали ще станеш хирург или невролог и т.н.?

в техническите нямам, та просто си разсъждавам
Тук си говорим именно за „технически“ специалности. Ако нямаш представа, погледни. И се замисли как самият ти употребяваш термин с много широк спектър, дефиниращ десетки възможни работни позиции - за коя от всичките искаш да подготвя университета?

На територията на фирмата се работи, а кодекса на труда не допуска под никаква форма безвъзмезден труд!
Има неплатени стажове, мисля, че не е само у нас и не мисля, че са незаконни. И стига с това „фирми“, има достатъчно други форми на работодатели.

Цитат
Какво пък има общо държавата със стажантите?

Та, депутатите в качеството си на законотворци като не са оставили една вратичка в закона, че да се съчетае труда с обучението е редно някой да плати за това. Примерно за времето на стажа през което един такъв работник е само в тежест на фирмата, без никаква файда от него, заплатата му да се изплаща по някаква програма ...
Нямам представа дали е така или не (може да дадеш линк към някакъв закон или наредба по този въпрос). Със сигурност, обаче, знам, че никой от колегите ми в университета, минал през стажантска програма, не е бил в тежест на фирмата си и определено фирмите са имали доста полза от тях.
Пак казвам, тук си говорим за ИТ сферата. Ако в други сфери положението е кофти - съжалявам и се надявам това да се промени.

Мда, точно така е! Качествените кадри напускат да се реализират в чужбина с образованието което ние сме им платили. Тук масово остават........... тези които не стават за чужбина.
Ужасно жалко е, че мислиш така. Не само защото обиждаш доста хора в този форум, които, на всичкото отгоре, са ти помагали, без да знаят, че ти всъщност ги смяташ за некачествени кадри. А и заради това, че явно не познаваш достатъчно ИТ хора, с или без дипломи, които да те накарат да осъзнаеш колко много грешиш.

Искаш да учиш за администриране сравнително нови неща е то аз за БГ знам че специалноста РСМТ към ФМИ на СУ става.
Специалността става, стига наистина да имаш желание да учиш по предметите. За мое съжаление UNIX/Linux курсовете са 2-3 и им се налага да бъдат на по-начинаещо ниво.
Но дори и от тази (или която и да е магистърска) специалност не излизаш с етикет „системен администратор“ или „специалист по мобилни комуникации“. Този етикет си го слагаш сам с разширяване на знанията по интересните за теб неща.

Кофтито е че повечето фирми който плащат що годе добре са в София!
Аз лично почвам да си мисля, че кофтито всъщност е, че повечето работодатели, които разсъждават спрямо съвременните представи за качество и живот, са в София. :(

ПС. гейт го е казал много хубаво :)


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: backinblack в Mar 07, 2013, 01:56
Цитат
Ужасно жалко е, че мислиш така. Не само защото обиждаш доста хора в този форум, които, на всичкото отгоре, са ти помагали, без да знаят, че ти всъщност ги смяташ за некачествени кадри. А и заради това, че явно не познаваш достатъчно ИТ хора, с или без дипломи, които да те накарат да осъзнаеш колко много грешиш.

Съжалявам, че така ти е прозвучало, но май само ИТ специалистите са изключение!
При ИТ специалистите е друга тема, че отдавна и-нет стана едно голямо село и благодарение на добрата свързаност у нас, а и покрай незачитането на авторски права, от ранна детска възраст се напредва и чуждите фирми започнаха да идват при нас и да дават и европейски заплати, но нали не мислиш, че университетите създават само ИТ специалисти?

Цитат
Има разлика между специалисти и кадри. От университета може да излезеш с дадена специалност, но (в повечето области) това не ти дефинира еднозначно каква работна длъжност ще си търсиш.

Би ли ми обяснила каква е разликата между специалист и кадър, че нещо не я разбирам май!?
Нима специалистите не са кадри за стопанските субекти които работят на трудови договори, но на по-квалитетни позиции?

Цитат
Има неплатени стажове, мисля, че не е само у нас и не мисля, че са незаконни. И стига с това „фирми“, има достатъчно други форми на работодатели.

За да прави каквото и да било някой във фирмата, трябва да има сключен договор, а видовете договори са регламентирани в КТ и не се допуска безвъзмезден труд.
В последните 4 години ако има някакви изменения във връзка със стажове не знам, но едва ли.
Замисли се, че ако ми влезе една проверка, като каква трябва да те представя след като си на компютъра или на машината!

Цитат
Тук си говорим именно за „технически“ специалности. Ако нямаш представа, погледни. И се замисли как самият ти употребяваш термин с много широк спектър, дефиниращ десетки възможни работни позиции - за коя от всичките искаш да подготвя университета?

Както казах по-горе, имам представа какво изучават в специалност счетоводство и контрол и ако не са преписвали и не са си купували изпитите би трябвало да излязат завършени специалисти за начално ниво счетоводител, а би трябвало да е подобна програмата и на ИТ и инжинерните специалности.
Та, като говоря за подготовки имам в предвид, ако не са преписвали, а не каквато е родната действителност.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: bop_bop_mara в Mar 07, 2013, 02:20
би трябвало да излязат завършени специалисти за начално ниво счетоводител, а би трябвало да е подобна програмата и на ИТ и инжинерните специалности.
Добре де, ето ги бакалавърските специалности във ФМИ на СУ:
http://www.fmi.uni-sofia.bg/education/bachelors/index_html
Кажи сега за всяка от тях завършилите като какви специалисти „за начално ниво“ трябва да излязат.

Цитат
Та, като говоря за подготовки имам в предвид, ако не са преписвали, а не каквато е родната действителност.
Кога за последно си бил на студентски изпит, че да твърдиш такива неща? Това, че има хора, които преписват, не ти дава право да говориш за всички по този начин!

И не мисли, че преписването е единствено по инициатива на студентите. Има преподаватели, които искат само и единствено това - на изпита да препишеш някакъв текст и те да му сложат някаква оценка. Много други преподаватели си затварят очите, въпреки, че нещата се случват под носа им, защото считат, че ползата е взаимна.

От голямо значение е и формата на изпитване. С малко повече труд, преподавателят може да си подсигури хем да провери максимално точно какво знае студентът и какво - не, хем да му отреже възможностите за преписване.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: vyrgozunqk в Mar 07, 2013, 02:22
Това няма как да стане. Разликата между счетоводството, медицината и ИТ е че в последното, нещата се променят прекалено бързо. При лекарите като завършиш медицина, не можеш да работиш нещо различно от GP, съответно специализациите след това траят години. Ако пробваш да приложиш същия модел в ИТ образованието обаче, ще се окаже че трошиш държавна пара, за да обучаваш хора в нещо, което вече няма да е актуално когато завършат и няма да има смисъл от такива хора на трудовия пазар.

Съгласен, на мен ми преподаваха миналата година за разни южни мостове, pATA кабелЪци, legacy PCI, ISA... C++ на борланд... Разни вехтории...
Даскала ни забрани да използваме CAD приложения за електрическите схеми... пълен ташак... (само с молив, като не говорим за първокурсници)

На въпроса " кой работодател ще ме търпи, без да отбирам от Кад, получих отговор - като не ти харесва, смени ВУЗ-а..."

И това се води най-високо акредитираният инженерен ВУЗ в Булгаристан - UCTM
:D


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: bop_bop_mara в Mar 07, 2013, 02:40
Разни вехтории...
Вехотиите не винаги са лошо нещо. Има си неща, за които е добре да имаш малко „исторически“ познания, за да не си като дръвче без корен. Стига, обаче, цялостната програма да не е застинала в историята. В който случай може би съветът за друг ВУЗ не е лош...

Между другото, сетих се, че наскоро разни ИТ фирми бяха казали точно обратното на това, което backinblack държи - искаха от университетите хора с основи, хора, научени не на всички магии в дадена технология, а на мисъл и адаптивност. Такава позиция си има и предимствата, и недостатъците (а и беше изтълкувана по доста удобен начин от Деканата), но все пак е показател за това, че ценностите на работния пазар са променлива величина.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: ddantgwyn в Mar 07, 2013, 04:21
Разни вехтории...
Вехотиите не винаги са лошо нещо. Има си неща, за които е добре да имаш малко „исторически“ познания, за да не си като дръвче без корен. Стига, обаче, цялостната програма да не е застинала в историята. В който случай може би съветът за друг ВУЗ не е лош...

Между другото, сетих се, че наскоро разни ИТ фирми бяха казали точно обратното на това, което backinblack държи - искаха от университетите хора с основи, хора, научени не на всички магии в дадена технология, а на мисъл и адаптивност. Такава позиция си има и предимствата, и недостатъците (а и беше изтълкувана по доста удобен начин от Деканата), но все пак е показател за това, че ценностите на работния пазар са променлива величина.

Много точно казано. И точно това трябва да е целта на всеки един университет -- да даде основата за дадена специалност и да научи хора на самостоятелно мислене и усвояване на информация. останалото е работа на конкретната фирма.

като искат подготвени специалисти, фирмите да идват във втори или трети курс и да правят подбор на „кадърните“ според техните критерии студенти и да започват да ги обучават за работа по конкретна специалност в конкретна обстановка. даже може да искат от студента какви изборни специалности е добре да изучава. а не както сега да плачат, че в университета на нищо не учат студентите и да имат претенции да се месят в съставянето на учебните планове. тц, не става.

@vyrgozunqk
това с рисуването на ръка никак не е лоша идея като начало. защото ако те пуснат веднага на CAD система, какво ще правиш в случай, че някога не разполагаш с такава? ще вдигнеш ръце и ще започнеш да се оправдаваш „ама аз само с CAD система мога да работя“? не мисля, че ще те погледнат с добро око в такава ситуация :)

същото е положението при обучението на студентите по статистика например -- аз лично смятам, че е добра идея студента да знае как да прави статистически изследвания с помощта на електронна таблица, а не само с готови програми за целта. да не говорим, че готовите програми те ограничават и в мисленето -- правят те кон с капаци.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: Mitaka в Mar 07, 2013, 08:21
С чертането на схеми изобщо не съм съгласен!
Няма вариант да нямаш CAD система, просто това е изключено.
Нашият даскал минаваше с номера "ми ако ти спре тока, кво шъ прайш?"...
накрая се оказа, че човека просто не знае нито една CAD система. При което успешно му представих разпечатан от AutoCAD чертеж /върху паус/, и той ме похвали колко хубаво бил начертан....

Имахме и друг, който на изпита даваше някакви въпроси - не по конспект, а изцяло измислени от него. И казваше - "ползвайте каквото си искате като литература, на мен ми е ясно, че няма как да знаете всичко това - достатъчно е да знаете къде да го намерите". И беше забранил да се пишат формули в изпитните работи, с много правилен аргумент - "формулите винаги са били нещо, за което се е ползвала помощна литература. Те не трябва да се запаметяват на изуст, защото това запаметяване е изкуствено, и по този начин не разбираш смисъла на запомненото. По-добре е да знаете коя формуа да използвате, и да знаете къде да я намерите".

После, като припитваше задаваше много застреляни, но много смислени въпроси. Нещо, което няма къде да прочтеш, но ако си осмислил материала - ще се сетиш за него. И се получаваше, че пълните отличници получаваха тройки, а тройкаджиите - шестици. Защото точно при нас 4-мата отличници прото назубряха нещата. Повечето даскали им се кефеха, но този не го интересуваше какво са назубкали.
Няма да забравя как попита един "какви изолатори се използват при гръмоотводите", и оня взе да размишлява колко волта и колко ампера била мълнията и дрън дрън....

И нека видим дали някой ще се сети за отговора на един въпрос, също задаван от него:
Защо птиците кацат предимно колкото може по-близо до изолаторите по жиците на ел.стълбовете?

Отговора е елементарен :) Ама и доста необичаен....


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: laskov в Mar 07, 2013, 09:47

Защо птиците кацат предимно колкото може по-близо до изолаторите по жиците на ел.стълбовете?

1. За да пазят равновесие по-лесно
  а) там жиците не се клатят
  б) имат близо в полезрението си неподвижна точка
2. Харесва им цвета на изолатора
3. На изолатора кацат повече мухи, които евентуално стават за храна
4. ....
Някой ден, ако станеш птица, кажи дали съм познал :)


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: backinblack в Mar 07, 2013, 09:50
Цитат
......Между другото, сетих се, че наскоро разни ИТ фирми бяха казали точно обратното на това, което backinblack държи - искаха от университетите хора с основи......

И аз съм на мнение, че трябва да да се знае не само последните най-нови технологии, а и основите. Мисля, че човек когато е запознат с основите, по-лесно се адаптира към новите технологии. Една КАД система не конструира, а помага на конструктора да върши повече работа за по-малко време, но не замества липсата на конструкторски знания.
По същия начин стоят нещата и в други дейности. Принципа на на счетоводството, самата счетоводна система на двустранно счетоводство е измислен и възприет преди повече от 200 години и до ден днешен се прилага в цял свят без изменение и различните счетоводни програми само са го имплементирали. Примери още бол!
Абе, май сега положението е, че нови технологии не се изучават поради липса на база, но и основите се пропускат и поради тази причина всички викаме, че се изучават стари неща които днес не се ползват.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: go_fire в Mar 07, 2013, 10:05
Защото се загряват и си топлят крачетата?

Хайде и аз барабар Петко с мъжете да се изкажа по въпроси дето не отбирам.

Първо на bb за секс контрола. Може да ти изглежда странно, но от техникума излизаш по-добър специалист, отколкото от ВУЗ-а. И определено миналите техникум си личат отдалеч. Толкова е видна разликата, че навремето се замислях, че е редно да се въведе закон, да можеш да кандидатстваш икономика само, ако си минал техникум и в краен случай МГ (заради добрата обща подготовка).

Това обаче е с уговорката за „старите техникуми“. През деветдесетте се нароиха камара техникуми по икономика и нещо си (съвсем несвързано) или управление. От тях да излезе свестен кадър е чудо. И ако не си доучат после с висше, са жив жал.

И пак на bb за задължителното разпределение. Идеята никак не е лоша, но е неприложима. По между другото майка ми навремето са я викали в общината да ѝ се карат, че не е започнала. А тя им рекла, чакайте Ве аз записах висше.

Било е възможно, защото държавата е била единственият работодател и е разполагала с всички ресурси. Днес как ще караш разпределение, като няма къде? Знаеш ли колко време ми отне, за да започна първата си работа?

Щастливци са ИТ, защото не стъпват по земята. А забравиха, какво беше и за тях преди 2006-та. В другите отрасли е много по-грозна картинката и няма общо.

Хареса ми този ти цитат:

Цитат
За да прави каквото и да било някой във фирмата, трябва да има сключен договор…

Преди няколко месеца се оказа, че съм пристъпил КТ. Написах едно програмче на жената, което да ѝ улеснява службата. Програмчето няма цивилно приложение. Съответно го направих безплатно. Всъщност, ако отчетем тока, който изхабих за тая цел, излиза, че е набутана доста. И цялата работа беше меко казано безсмислена — времето, което ѝ спестява събрано накуп и при предположение, че цял живот ще седи само на тази работа и обстоятелствата няма да се променят, е по-малко от времето, което ми отне да я напиша  и изпитам.

Но пък по твоята логика излиза, че съм закононарушител и трябва най-малкото да ме глобят. А като знам, какви глоби раздава ИТ май ще се позамисля преди следващата благотворителна акция, защото имам подготвена такава  :P

Хареса ми как във ФМИ има специалност „Статистика“. Чак се учудих. Това си е икономическа специалност от всякъде, не очаквах да я видя там. Доколкото статистиката все пак почива на математически основи, би могло да се предположи, че има място там. Но по тоя път на логиката във ФМИ трябва да се изучават всички точни науки, защото всяка истинска наука почива на математиката.

Което пък е изключението потвърждаващо правилото. Има професия статистик и завършилия може да започне веднага в НСИ, ако има връзки  :P Отдолу видях и някакви даскалски специализации, които също са професии и може да се започне веднага.

И само една поправка на Марчето:

Цитат
…дефиниращ десетки възможни работни позиции…

Имала си предвид десетки хиляди позиции, нали? Защото технологии е едно твърде всеобхватно понятие  ^-^

Хайде наздраве на всички в аванс за утрешният празник, когато жените ще са на банкети, а ние ще си починем поне  една вечер  [_]3


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: Naka в Mar 07, 2013, 10:10
Цитат
Защо птиците кацат предимно колкото може по-близо до изолаторите по жиците на ел.стълбовете?

5. Ами сигурно щото изолатора им прилича на 'нещо' там - т.е. птица. Като кацат птиците обичат да кацат до другарче и така се нареждат в редичка една до друга. Ама като няма нито една птица на жицата къде ще кацне.

6. Ел. стълб им прилича на дърво с клони.... и кацат близо до дървото. В средата на жицата е много далеко от дървото.

7. Жицата трудно се вижда. Стълба и изолатора са лесен ориентир.
 


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: go_fire в Mar 07, 2013, 10:30
Тия птици трябва да са ега ти и тъпите да не могат да различат дърво от бетонен стълб! Още от преди малко си мисля, че каквито и предположения да хвърляме тук, те ще са предположения, защото никой от нас не е птица или медиум, за да знае истината.

Има един метод от управлението (но се ползва и в други науки) наречен „черна кутия“. Та той се основава на това, че не знаем една система какво представлява, но можем да излъчваме сигнали на входа и да видим ответната реакция на изхода. По този начин можем да гадаем за съдържанието на кутията. Метода предполагам може да се приложи и от орнитолозите, но при него никога не си сигурен прав ли си в заключението.

bb истината е някъде там. Доста повече от двеста годинки са, защото въпросният господин дето ни е втръснало от него е аверче на Да Винчи. И тук изненада мили ми математици, Вие имате принос за счетоводството, не само чрез прочутия всестранен гении, помагал на Лука в подготовка на книгите му, пък и самият Лука е математик с големи приноси в математиката, но и доста по-късно до наши дни, когато едни от най-големите открития в икономиката се правят от математици.

Системата я има измислена, тя работи. Но има и още нещо. Промените са извънредно чести, по-чести и от тези в ИТ.

Малко заприличва на работата — Ц е измислен отдавна. Той е дефинирал, че променливата трябва да се представя с доларов знак, че има цикли, че има условни конструкции, ала-бала. Айде сега сядайте да програмирате.

Е да де, ама има езици дето променливата не се бележи с доларов знак. В Ц не присъстваше и един от циклите (ако не се лъжа форийча го нямаше). И тия цикли не са с еднакъв синтаксис навсякъде.

Ей на в онова програмче дето споменах преди, съм нащракал всички цикли „за“ в стиловата нотация на Ц. Ако това го види някой перладжия ще ми удари лаптопа в главата и ще ми заръча да ходя да се давя в Дунава.

Тъй че има основи. Да. Но покрай тях всичко е в движение. И се променя непрекъснато. Ей сега се сетих конкретно примерче.

Във връзка с една специализация, изкарах курс по бюджетно в четвърти курс. След по-малко от година знанията ми на практика бяха неприложими, защото мъдрите ни държавници бяха решили да сменят БИН от четири на седем цифрен шифър, нямащ общо с предният.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: Mitaka в Mar 07, 2013, 12:20
За птиците е това:

Цитат
1. За да пазят равновесие по-лесно
  а) там жиците не се клатят

т.е. като се помисли логично, наистина е това...
А даскала като ни попита - никой не можа да се сети, защото всеки изхождаше от това как по жицата тече ток и ползваше това за изходна точка и т.н. при което ни направи забележка, че гледаме много ограничено на нещата... :)Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: go_fire в Mar 07, 2013, 12:46
Имаме участник познал верният отговор. Печалбата е  [_]3 , ама трябва да си я вземеш лично  ;)


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: gat3way в Mar 07, 2013, 13:45
Принципно в C, променливите не се бележат с $.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: backinblack в Mar 07, 2013, 13:55
Цитат
Може да ти изглежда странно, но от техникума излизаш по-добър специалист, отколкото от ВУЗ-а. И определено миналите техникум си личат отдалеч. Толкова е видна разликата, че навремето се замислях, че е редно да се въведе закон, да можеш да кандидатстваш икономика само, ако си минал техникум и в краен случай МГ (заради добрата обща подготовка).

Гога, специално за счетоводството, всички икономически паралелки от ВУЗ-овете изучават още първата година как действа сметкоплана технически, как се построява сметкоплан, какво е статия и за какъв чемер служи, какво е дълготраен актив, защо аджеба има разлика между различни типове номенклатури и каква е разликата между стока, продукт и още куп ей такива работи, дето ако не са преписвали, а са ги научили, няма да имат почти никаква нужда от допълнитерно обучение във фирмата.
Горе-долу по същия начин стоят нещата и в другите специалности! Пропускат се основните неща.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: Mitaka в Mar 07, 2013, 14:00
Ние имахме един преподавател, който искаше да ни заведе на посещение в АЕЦ - Козлодуй.
Трябваше обаче двама други да ни освободят от часовете, за да отидем. Е, единия беше някакъв дърт изкуфял дядка, който се развика, извика директора, който също беше дърт изкуфял дядка-измамник, вносител на стари коли, и той не разреши. Цитирам: "няма да позволя да харчите пари, за да посещавате някакъв си АЕЦ".

Изобщо, ако има някой преподавател, който мисли малко по-освободено, и за който не всичко е лекция и учебник, и не всичко трябва да е само на хартия - гледат как да го закопаят...


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: go_fire в Mar 07, 2013, 14:15
Принципно в C, променливите не се бележат с $.

Гейт ти ме разби. Не се имам дори за посредствен погромист, ама поне малко поназнайвам Ц и там без долар съм виждал само константи. Уж съм чел от вашите академични лекции там дето се разпространяват по Интернет.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: gat3way в Mar 07, 2013, 14:19
Нещо си се объркал генерално :) Не знам какво си гледал, ама няма променливи с долар отпред. ОК, всъщност може да има - в inline асемблера, ама това не е C :)


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: go_fire в Mar 07, 2013, 15:16
Да така е, отворих произволен ресурс и видях.  Нищо де. Примера можеше и да е друг, например с разбирането  за масиви.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: Mitaka в Mar 07, 2013, 15:20
в php има $ пред променливите...


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: vyrgozunqk в Mar 07, 2013, 18:32
Марче... гледай сега, смених го и ташака е същият... ( няма да коментирам)...

Да не говорим, че това което бях там, там се преподаваше "УЖ" най-добре.  А и както казах, това е най-високо акредитираният български/инженерен ВУЗ!

Техническият, пък е пълен с турци и негри, а аз съм расист.  :)

Цялата програма е остаряла и безумна, а в СУ още ли се преподава Cobol ?! – хахах и писане на листче ?!

 И не ми говори за чертане, защото казах, че това не е първи курс, а първи курс се минава бая тежък курс по чертане и то с молив, просто даскала избива комплекси, че него са го зобили едно време да чертае на ръка и е неграмотен на CAD, а и работи за 450 лв. като скапан даскал... Да не говорим, че съм завършил и техникум в който съм чертал достатъчно !
Който е карал гимназия - не ми пука, да е учил! - От къде на къде ще ми се забранява CAD ?!

Мисълта ми е че програмата е безумно остаряла... И е едно малко история, друго е това да се преподава, защото учебниците, програмата и базата са стари.

А админите из вузовете са неграмотни и ощетяват бая студентите си, като не се записват в разните програми...

А като отвориш студентската страница на MS и видиш генийте от СУ, как са го регистрирали 5 пъти ти иде да се застреляш...
Другите ВУЗ-ове изобщо не са се и регистрирали... Жалка картинка... Нямат по 300 $ а гушат маса пари...

Няма български ВУЗ, който пък да е вписан в Student програмата на BlackBerry и да е поискал безплатни апарати за студентите и още куп неща...

По тези институции работят некадърници, които не са се реализирали!
Ама за смешни пари, смешни кадри.

Всички са за уволнения с по няколко изключения...


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: go_fire в Mar 07, 2013, 18:51
Е то тоя даскал, ако е кадърен ще стоѝ ли на тая заплата?


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: bop_bop_mara в Mar 07, 2013, 19:05
а в СУ още ли се преподава Cobol ?!
За първи път чувам, къде го видя? :)

хахах и писане на листче ?!
Ммм, това е една много философска тема... Има хора, вкл. млади преподаватели, които имат сериозни аргументи защо е добре да се пишат програми на хартия. Ама аз явно не съм достатъчно пекана и, като искам да оценя тежестта на грешката, предпочитам да имам файл с код, който да редактирам...  ;D

Мисълта ми е че програмата е безумно остаряла... И е едно малко история, друго е това да се преподава, защото учебниците, програмата и базата са стари.
Знам... И наистина ти се чудя какво те мотивира да продължаваш при такова положение...

По тези институции работят некадърници, които не са се реализирали!
Ама за смешни пари, смешни кадри.
Имам една теория, че доста подобрения могат да настъпят, ако университетите премахнат щатните преподаватели и всички работят на хонорар спрямо свършената работа. Мисля си, че тогава преподавателите ще са наясно, че основната им прехрана трябва да идва от приложната сфера, а обучаването на студенти е нещо, което трябва да чувстват като свое призвание. Но в същото време се сещам и за един куп примери, които ще извратят една такава система. :(


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: Mitaka в Mar 07, 2013, 19:14
Ами аз съм бил на изпит по AutoCAD и писах на хартия!!!!
На всичото отгоре се ползваха някакви компютри с процесор 486, и с някаква архаична версия на AutoCad за уппражнения. На всичкото отгоре - в инсталационната папка на AutoCAD имаше файл keygen.exe :)
А "компютрите" бяха с Виндовс 95. А годината - не 1996-та, а 2003-та....
Тези компютри ги ползвахме за упражнения. И дойде време за изпит. Т.е. контроло, защото бяхме на текуща оценка. Даскала ни вкара в една стая, в която НЯМА компютри. И му викам - какво ще правим без компютри? Отговора - вадете по един бял лист, и записвайте въпроси.

На мен ми се беше паднало - методи за изчертаване на линии в AutoCAD + изчертаване на елипси и т.н., при което тъпака поиска точно и дословно, ей така на изуст да му опишем точно от кои менюта се извикват въпросните операции (това, че AutoCAD има команден ред изобщо не го интересуваше, и казваше, че ще счита такъв отговор за грешен).... та,  кой може да запомни всички менюта - кое къде се намира, в кое под-меню, и кое след кое се извиква, и да го напише на хартия?
Как да е, писа ми 3.

Отмъщението ми беше брутално:
Надрсаках си една "програмка" на Pascal по време на следващото упражнение при него, и я рапратих на колегите по всички компютри, след което - го стартирахме. Гада беше направен така, че след около 10-тина дни да се активира. И като резултат - пускаш компютъра, на екрана се показват три ивици - бяла, зелена и червена, и в средата пишеше BULGARIA :) И до там. Няма оправяне....
"администратора" доста псува, и преинсталира всичко наново....


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: Mitaka в Mar 07, 2013, 19:23

Техническият, пък е пълен с турци и негри, а аз съм расист.  :)


Най-много се дразнеха на това, че никога не им отказваха заверки, въпреки, че избщо не идваха в час, имаха си в повечето случаи отделни групи, местиха ги от курс в курс и от група в група когато им скимне, и ако някой преподавател дръзнеше да се заяде (съвсем основателно) с такъв, то си го отнасяше преподавателя :)

Ама пък няколко от тях имат много "хубав" спомен от една случка...


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: vyrgozunqk в Mar 07, 2013, 19:27
Марче, моя грешка... Prolog имах в предвид хахахха  в бързината и агресията си се обърках...  ;) ;D

Мда и аз съм чувал за изпити в които те карат да обясняваш на листче, кой бутон на програмата какво прави или за да свършиш дадена функция, кои "бутони" в софтуера да избереш, примерно File --> properties...

Това си е зубрене на дадено приложение  :o

Всички знаем предполагам и за говорните дефекти на разни даскали в ТУ и други ВУЗ-ове, които според даскалите са правилните им наименувания от типа: Фляшка, кампютар...

Пълен ташак е всичко, проблема е, че без скапаното листче, никой няма да те погледне, като кандидатстваш за работа... (или пък без безумните сертификати)


Митак : щото плащат по 2000 евро... затова... те дори не говорят Български/Английски...


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: go_fire в Mar 07, 2013, 19:27
Ако съм близък на декана познай как ще получа един милион часа и даже няма да се вяствам, а ще ги води някое асистентче или дори докторантче, пък аз само ще прибирам парсата. Не е това начина за мотивация на по-добро (по-съвременно) преподаване.

Имаше време, когато и ние учихме basic на хартия, ама поне беше средата на деветдесетте и в техникума, Берово време, гладни години. То не че пък в унито нямахме въпроси в конспекта от сорта на „изброите елементите на менюто Tools (File, Edit…) в Word/Wordperfect“.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: vyrgozunqk в Mar 07, 2013, 19:29
Аз в гимназията пък учех Basic на Правец 8М с роботи Робко 01 ~ 05
и не пишехме на хартия !

Едно нещо, за да се запомни, трябва да видиш реално какво прави и на място. Другото е безсмислено зубрене...


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: go_fire в Mar 07, 2013, 19:31
Робко 1 и Правец 8* при нас бяха в основното като модули на трудовото. В средното бяхме гъзари и имахме цели две шестнайски в цялото училище. Аз също си купих шестнайска тогава.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: gat3way в Mar 07, 2013, 19:37
Писането на код на хартия и четенето на код от хартия е хубаво нещо и трябва да се прави на интервюта за работа, защото отсява хората, които в поне 50% от времето копи-пействат. Най-големите трагедии стават от това, като пльоскаш код отсам-оттам, който не разбираш добре какво точно прави. Ако човек твърди че наистина разбира от нещо, то не му трябва постоянно да се консултира с гугъл.

Сега разбира се, ползването на разни API-та е друга работа, защото няма как да знаеш наизуст интерфейса и кое какво вземало и връщало, ама от друга страна да ти дойде някой примерно който твърди че разбира от C и да му се налага да ходи в гугъл, за да търси как се каствали типове или пък какъв е синтаксиса на switch...аре бегай.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: bop_bop_mara в Mar 07, 2013, 19:43
Марче, моя грешка... Prolog имах в предвид хахахха  в бързината и агресията си се обърках...  ;) ;D
Пролога е ОК, мисля, че си е точно в духа на концепцията за мислещия студент. Преподава се в част от упражненията по логика. Лошото е, че в крайна сметка май никой не успя да обясни как се оценяват изразите и нещата си останаха една голяма магия (от която аз не отбрах почти нищо)... :D

без скапаното листче, никой няма да те погледне, като кандидатстваш за работа... (или пък без безумните сертификати)
Мда и тука се връщаме на познатата песен за това какъв идиот трябва да си, за да си подбираш персонала по документи, вместо да си го изтестваш става ли за това, за което ти трябва. И нещата се навръзват - остарели възгледи за наемане на работа, остарели възгледи за образование, остарели възгледи за живот...

Но се надявам малко по малко да се пречупят нещата, хората да почнат да изискват нещата да се случват както трябва, а удобно застиналите в миналото да осъзнаят, че или трябва да се актуализират, или да изчезнат изцяло.

Писането на код на хартия и четенето на код от хартия е хубаво нещо и трябва да се прави на интервюта за работа, защото отсява хората, които в поне 50% от времето копи-пействат.
Това не е оправдание за преподаватели, които просто ги мързи да организират контролно/изпит на компютър със съответното ниво на защита от преписване. И които предпочитат нещата да са на хартия, за да не им се налага нито да ги тестват и да се чудят къде са сбъркани, нито да обосновават поставените оценки.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: vyrgozunqk в Mar 07, 2013, 19:48
Да сложат Kaiowas и да блокират всичко хахах :D, така няма да се преписва...

Помня, че едно време изнудвах сестра ми, като и бях пляснал Kaiowas ( клиент за PC клубове) на нейният компютър, а на моят сървъра и я друсах по 20 ст. на час...


Gat3way тук не говорим за наизустяване...
 Също така изпускаш факта, че в бързината се допускат правописни грешки, които IDE-то ти подчертава, а даскала къса за тях и после ти иска 25лв. за протоколче...
А и винаги се забравят разни термини ( от хилядите ), които много лесно можеш да привикаш в едно IDE...
Един програмист е важно да може да си структурира мисълта и да си надраска кода, който да върши дадената задача...  А не да е гуру зубър, особено във вуз-а...!

Защото не всички имат еднакъв паметен капацитет... лично аз имам проблем с помнене на имена и термини, сещам се само за първите им 2-3 букви, както и имам дисграфия...
Ходи го обясни това на един лектро. IDE-то помага.
А и никой не е такъв идиот и мазохист, че да пише на notepad, като си върши нормалната  работа.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: go_fire в Mar 07, 2013, 19:49
Знам някакъв  от ТУ Сф, който ги препитва само на хартия и може да намери и най-малката грешка в десетки страници. Не помня каксе казваше. Проданов ли да беше?! Забравил съм. Ама му викали „Малката резачка“. Странно, че в почти всеки ВУЗ, в който имам познати, има преподавател с подобен прякор. Явно е много разпространен в студентският фолклор.

Само не мога да разбера, ако това е мярка срещу преписване от Интернет, какво би ме спряло да препиша листчето на другарчето пред/зад мен?!?

п.п. Кайовата май още си съществува и развива, макар да не ми е ясно защо.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: gat3way в Mar 07, 2013, 20:12
Цитат
Gat3way тук не говорим за наизустяване...
 Също така изпускаш факта, че в бързината се допускат правописни грешки, които IDE-то ти подчертава, а даскала къса за тях и после ти иска 25лв. за протоколче...
А и винаги се забравят разни термини ( от хилядите ), които много лесно можеш да привикаш в едно IDE...
Един програмист е важно да може да си структурира мисълта и да си надраска кода, който да върши дадената задача...  А не да е гуру зубър, особено във вуз-а...!

Ако проверяващият гледа за синтактични грешки (примерно пропусната ; ) значи е идиот. Сега аз не казвам че в университетите не е пълно с такива. Помня един изпит по C++ навремето, където се поскарах с преподавателя. Първо се опита да изкара че някой ми е направил курсовата, което не мина. После взе да се заяжда какво щяло да стане ако нещо невалидно се било подало на някакъв метод и му припомних какви са изикванията към задачата, при което взе че се ядоса. Накрая тръгна да се заяжда защо на един клас не съм бил overload-нал оператора за присвояване, при което като му казах че това в случая няма никакво значение, защото тоя клас имаше всичко на всичко няколко int члена и setter/getter-и. Ама това не било "каноничния" вид на класа и дотам със спора, давай книжката :)

Дотогава нямах нищо против C++, след това почнах да имам, а сега просто го ненавиждам. От университета са виновни :)


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: remotex в Mar 07, 2013, 21:41
 :D
Гат3, и аз познавам човек който за малко не го скъсаха - само защото знаеше повече от преподавателя
напр. беше решил задачата за "Сумиране на елементите по главния диагонал на двумерен целочислен масив" използвайки само ЕДИН ЕДИНСТВЕН цикъл (Вместо с два както беше "преписала" отнякъде преподавателката) - Да знаеш само колко е трудно да обясниш че НЯМА двумерен масив по чийто главен диагонал който и да е елемент да има различни индекси. Човекът си взе изпита условно с триста зора - официално едвна на следващия ден и то след консултация на преподавателката с колежка (както разбрахме по-късно).

и още един случай пак с колега който знаеше сносно с/с++ но не и паскал ...и от алгоритми отбираше, но посмъртно не можеше да се оправи с Pascal IDE-то дето ползвахме, та той пък си написа програмата на с (или с++) и си донесе изпълнимия файл само (и само алготитъм който беше ползвал на разпечатка) и мина само така ..на принципа "вчера ми замина твърдия диск" като - при тоя преподавател нямаше да мине номера с незнание (защото си знаеше човека) но пък този с изгорелия компютър мина - накрая колегата му обясни алгоритъма, пусна програмата за тестване - работеше си, сам си я беше писал макар и не точно на езика за който му писаха оценка... та така.

П.П. Ей това като се съберем старите пушки и все стари истории си разправяме... та възниква следното предложение - Какво ще кажете за една отделна тема или раздел във форума за бъдещи планове, кой върху какво работи и/ли смята да работи за в бъдеще. Смятам ще бъде полезна ако не за сформиране на бъдещи екипи и запознаване кой с какво се занимава или иска да разучи по-подробно то поне чисто информативно - какво да очакваме в бъдеще. /А някой може да искат и да помагат/


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: gat3way в Mar 07, 2013, 22:19
Ами вие сте си стари пушки, аз се водя математик :) като още един член на форума, който сега гледа ни гледа сеира, освен това за разлика от мен не мрази C++ :)
Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: go_fire в Mar 07, 2013, 22:54
Единственият тук дето не мрази Ц++ е task_struct (е и LinuxFanUNIX, ама не е стара пушка), а той отдавна не се е вяствал насам.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: gat3way в Mar 07, 2013, 22:59
ОК де, не точно в момента :)


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: neter в Mar 07, 2013, 23:56
Що се касае за ИТ, трудно ми е да повярвам, че дипломите и сертификатите имат някакво значение пред работодатели (клиенти), търсещи си служители (изпълнители), с които да работят, а не да се снимат, при положение, че нямам висше (прекъснах след 3-ти курс електричар в ТУ София) и сертификати, а никога не съм се оплаквал от безработица. Вярването ми се подкрепя и от наблюденията на други хора около мен (кой с висше, кой по пътя му, кой без), сред които и от трите вида има справящи се и спъващи се в работата си. Не считам за никаква загуба, а дори за позитивно, отказаната от моя или тяхна страна дейност с хора, считащи, че щом нямаш тапия, значи не ставаш. Подкрепям тезата, че това са остарели схващания. Подкрепям тезата, че ВУЗ-ът е място за развиване на мисълта, по-задълбочена обща култура и създаване на връзки, а не за създаване на кадри в дадена специалност, поради своя широк спектър. И това, според мен, е добре. Така де, от погледа на икономиката на ресурсите тесните специалисти са зависими специалисти и общо взето не особено полезни специалисти при развитието на една такава икономика :P Ако някога отида да изкарвам някакъв сертификат, то би било единствено заради моето решение да пробвам ново предизвикателство, а не заради изискванията на който и да е било работодател или клиент.

Митак, пак изпадаш в противоречие. Не считаш за правилно тапиите да имат такова значение за някои работодатели и клиенти, но едновременно с това го твърдиш като задължително. За да не си в противоречие, трябва да си избереш - или считаш тапиите за правилни и съветваш хората да си изкарват, или се опълчваш срещу неправдата, ако ги виждаш като такива ;)
Спомена медицината... Ами, имам човек до мен, който скоро ще завършва медицина и ще започва някаква специализация. Още ѝ е странно как така ще приключи образованието си с една торба теоретични знания и мъгляви представи за реалните постановки с пациенти (ако се ограничим до ВУЗ-а), въпреки немалкото практически упражнения, които упражнения обаче се базират на идеалните случаи от теорията, а не на истинската практика. Много студенти по медицина работят из разни болници и клиники, докато следват, та там и след това по време на специализацията тези студенти стават истински лекари. Лекар, уповаващ се единствено на наученото в университета, е много вероятно да те убие, дори и при много елементарни за един истински лекар случаи :)


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: vyrgozunqk в Mar 08, 2013, 01:20
нетер, изпускаш факта, че ти си от старата школа и имаш стабилно CV... Вмомента говорим основно за начинаещи кадри...

Вмомента никой няма да те вземе на стаж/работа току-така...


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: geroy в Mar 08, 2013, 15:50
В големите фирми предпочитани са тези със сертификатите, защото когато фирмата участва в разни търгове за обществени поръчки там се изисква примерно 3 CCNA, 1 LPIC-1 и X на брой Майкрософт сертифицирани. Фирмата отпада от търга ако не поркие тези изисквания.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: bop_bop_mara в Mar 08, 2013, 15:59
В големите фирми предпочитани са тези със сертификатите, защото когато фирмата участва в разни търгове за обществени поръчки там се изисква примерно 3 CCNA, 1 LPIC-1 и X на брой Майкрософт сертифицирани. Фирмата отпада от търга ако не поркие тези изисквания.
Там и дипломите са задължителни, т.е. искат се хора с комплект от диплома и сертификати. Но това е може би единствената смислена причина (в контекста на текущото положение с хартийките и уменията зад тях) работодател да ти иска те предпочете заради такива неща.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: go_fire в Mar 08, 2013, 16:00
То тия дето са в играта с търговете не стават. Всичко при тях е простотия, налапване и наакване. Там нито може да напреднеш в нещо, нито да вземеш добра заплата, нито нищо различно от дупка в автобиографията, та да се оправдаваш — ама гле'йте сега, аз вярно работих за тия идиоти, ама ми трябваха кинти и без да искам не го споменах в автобиографията, Вие как разбрахте ???


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: bop_bop_mara в Mar 08, 2013, 16:04
go_fire, тука идва другата тема за големите корпорации със сложни йерархии срещу малките фирми, в които явно си личи кой какво върши. Ама тя е отделна работа.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: geroy в Mar 08, 2013, 16:23
Ако искаш скъпо платена работа (в голяма фирма), без сертификати и без стаж просто HR-а като ти види CV-то и ще го хвърли в коша. Поне нашия така прави. Хайде да не е буквално така, но отиваш в графа - в краен случай. Трябва от тия със сертификати никой да не става и чак тогава може да ти погледнат CVто и да те привикат на интервю.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: bop_bop_mara в Mar 08, 2013, 16:28
скъпо платена работа (в голяма фирма)
Не са чак толкова синонимни понятията, все пак :)

HR-а като ти види CV-то и ще го хвърли в коша
Аз пък бих изхвърлила тия паразити на боклука. Ако аз съм шеф на някакъв екип, който си търси нови попълнения, няма да оставя на някакви си... те тия какво учат всъщност???... да ми преценя кой ми трябва.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: go_fire в Mar 08, 2013, 16:41
Хе-хе хич не ти трябва да знаеш, какво точно учат УЧР, че ще се хванеш за главата ;) Ама тоя дето остава само на тях избора на персонал е за бой, сръбско и сещате се. УЧР е рожба на корпоративната култура и е неизбежно зло. УЧР са и хората дето държат кесията.

Някъде по конспиративните страници цитират Форд, който бил казал, че ако хората разберат как работела банковата система, щяло да има революция за една нощ. Не знам наистина ли го е казал, ама ако ИТ разберат, какво точно учат и знаят тия дето ги назначават, то ще горят много лаптопи ;)


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: remotex в Mar 08, 2013, 21:01
Цитат
как работела банковата система
много просто - ето как
http://www.moslereconomics.com/wp-content/powerpoints/7DIF2.doc

Предупреждавам, че не е за математици (когато фактите говорят...) по-скоро е полезно четиво за икономисти и/ли политици (както твърди и автора - нищо че говори по-конкретно за една голяма страна зад една "голяма вода", но отскоро збелязвам че някой хора се опитват да прокарат нещо такова ($2) и в БГ)

ето и за тези които не разбират ингилизки
http://bulgaria-mmt.blogspot.com/p/blog-page.html
http://bulgaria-mmt.blogspot.com/

П.П. Предизборно време - всякакви шарлатани са се нароили...  ;D


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: lunarvalley в Mar 09, 2013, 10:58
Цитат
Аз пък бих изхвърлила тия паразити на боклука. Ако аз съм шеф на някакъв екип, който си търси нови попълнения, няма да оставя на някакви си... те тия какво учат всъщност???... да ми преценя кой ми трябва.

Отива един на интервю и HR-ката го пита:
"Какви негативни качества можете да посочите за себе си?"
"Какви? Ами.. много съм прям!"
"Хм... ама аз мисля, че това е хубаво!"
"През оная работа ми е какво си мислите бе!"


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: zxz в Mar 09, 2013, 19:36
Интересна тема сте захванали. И аз като млад и надъхан човек, ще си изкажа мнението.
Според мен, не само в България, но и в целия свят има много малко специалисти. Завършваш училище, отиваш в университет, завършваш някоя специалност и вече си специалист. Да ама не. То като не ти идва от вътре.. Има пък и още по-тарикати. Направо си ги купуват и готово. Вече са голямата работа. Дори и сами си вярват, че разбират. А пък тези, дето наистина искат да учат.. отиват в уни-то само да си докажат знанията, а не да получат нови. Дори и сега пак е така. Учат ги на някакви неща от 90-те.. Макар,че не е лошо да знаеш история ама все пак, няма да ставаме археолози я. В другите страни пък.. и там не са цвете. Учат ги на джава и на ц++ като не ти дават нищо ново. Питах един човек от англия, англичанин е познаваме се не от вчера и ми обястнява какво са учили. Ето ви и отговора - http://pastebin.com/8uzEpRjG л И все пак не мисля, че са по-добре. Не се учи нищо ново, иновационно. Всички кълвят по смартфоните и драскат на с++ или джава. Никой не си прави труда да измисли нещо ново.
ПС Вчера за пръв път видях работещ правец 16. Много се зарадвах. :)


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: remotex в Mar 10, 2013, 05:22
Колега зьз, ако си бях в бг, щях да ти подаря още и работещ Apple ][ e - е българския му аналог - ако още е работещ.

Извинявам се и на "огнения" колега по-горе (и на жена му също) за изгубеното време и то на празника - мога само да му предложа да му платя сметката за тока (за оная програма), като изгубеното време си остава за негова сметка. Ако иска да ми пише на лична (за съжаление не мога в лв. ако може в $).

ПП - нямам нищо общо с другата тема и с това, че авторът е решил да пише тук, просто си посочих източниците.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: go_fire в Mar 10, 2013, 09:51
точка № пет


Колега Ремотех напротив благодарен съм ти. Затова са форумите. Тук споделяме мнения, мисли и т.н. Ако не беше дал връзката нямаше да знам какво е ММТ. За тока благодаря, ама е платен вече, иначе сега нямаше да пиша нали  :D От де да знам, че месец след това ще сваля правителството. Е не точно аз, а милиони като мен, за които тази точка от комуналните услуги е един сериозен процент от бюджета. Да живее демокрацията  [_]3


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: remotex в Mar 10, 2013, 19:51
Колега - предложението ми остава в сила (за предпочитане е пейпал сметка че ще стане по-бързо, но пиши на лична да уточним подробностите). Няма значение че сте дал парите от джоба си - нали са за общото благо а не само за лични интереси.

Между другото точно вашето мнение очаквах да чуя по темата  (и на другият колега дето се е върнал ама май го е ударил тока нещо и е все в черно) т.к. съм математик - разбирам че теорията е солидна сега.. тълкувания разни

Малко допъление - На Гейта тока няма да плащам - на него по-скоро му трябва малка електроцентрала или слънчеви панели :-)
и на второ място но не по важност... исках да кажа само че
на теория и комунизмът е хубаво нещо... но допре ли се до политката
та дано не се оправдаят притесненията ми, но
в колко ли страни е приложена успешно тази теория или още си търсят малка държавица от третия свят където да експериментират, ако нещо се провали г-н професора там ще си оправи теорията от движение, ами държавицата...


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: fester в Mar 10, 2013, 22:54
Интересна тема сте захванали. И аз като млад и надъхан човек, ще си изкажа мнението.
Според мен, не само в България, но и в целия свят има много малко специалисти. Завършваш училище, отиваш в университет, завършваш някоя специалност и вече си специалист. Да ама не. То като не ти идва от вътре.. Има пък и още по-тарикати. Направо си ги купуват и готово. Вече са голямата работа. Дори и сами си вярват, че разбират. А пък тези, дето наистина искат да учат.. отиват в уни-то само да си докажат знанията, а не да получат нови. Дори и сега пак е така. Учат ги на някакви неща от 90-те.. Макар,че не е лошо да знаеш история ама все пак, няма да ставаме археолози я. В другите страни пък.. и там не са цвете. Учат ги на джава и на ц++ като не ти дават нищо ново. Питах един човек от англия, англичанин е познаваме се не от вчера и ми обястнява какво са учили. Ето ви и отговора - http://pastebin.com/8uzEpRjG л И все пак не мисля, че са по-добре. Не се учи нищо ново, иновационно. Всички кълвят по смартфоните и драскат на с++ или джава. Никой не си прави труда да измисли нещо ново.
ПС Вчера за пръв път видях работещ правец 16. Много се зарадвах. :)

Като гледах какво ти е писал приятеля ти, ами доста добре му звучи програмата, да ти кажа честно. Между другото винаги, каквото и да е било образование, ти дава основа, и база от знания. После, ако искаш нещо ново да научиш, го учиш сам. Сега относно C++ и Java. Определено не са най-архаичните езици за програмиранe. Аз лично не съм фен и на двата. Наскоро гледах проучване и познай :). Оказа се, че точно за тези два езика C++/Java има най-много обяви за работа. Разбирай в момента са най-търсени.

Да не говорим пък колко много езици за програмиране са базирани на синтаксиса на C.

Сега ще ти дам и пример за един много модерен език за програмиране - clojure. На теб ще оставя да видиш на какво е базиран и как се ползва :)

В момента освен тук, не е особено популярен и на запад. За сметка на това се води един от последните "шамари" :)

Поздрави :) 


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: go_fire в Mar 10, 2013, 23:20
Кложъра никога няма да стане mainstream. Този тип езици са, за да се пробват концепции, които след това да се върнат в тези езици дето четеш обяви за тях.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: fester в Mar 11, 2013, 08:24
Кложъра никога няма да стане mainstream. Този тип езици са, за да се пробват концепции, които след това да се върнат в тези езици дето четеш обяви за тях.

Най-вероятно няма и да стане mainstream. Бях го дал като пример на zxz, за иновация. Само, че иновация-иновация, колко да е иновация, за основи пак са ползвани "архаизми" :) .

Колкото до четенето на обяви, абе все си мисля, че човек трябва да е в час к'во се случва около него аджеба, че в един даден момент верно да не вземе да се окаже, че живее/работи с архаизми.Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: go_fire в Mar 11, 2013, 08:45
Фестер няма как да е друго яче. На практика компютърната архитектура не се е променяла особено след седемдесетте години. В общи линии тогава са последните големи новини в апаратурата. От тогава е помпане на мегахерци, мегабайти и т.н.

Има някой изменения, например в начина, по който работи паметта, първо е била статична, после динамична, после на няколко канала, синхронно, асинхронно, но общо взето това е всичко и съответно се е отразило и в така наречения защитен режим на паметта. При дисковете също са отпаднали някои ограничения, които обаче продължават да си седят на програмно ниво.

Най-голямата новина за последните четиридесет години е, че… планшетите (и телефоните) въведоха в широка употреба архитектурата Arm.

Няма основателна причина да се премахват „архаизмите“, след като не се е случила голяма промяна, която да е станала масова.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: fester в Mar 11, 2013, 08:54
Фестер няма как да е друго яче. На практика компютърната архитектура не се е променяла особено след седемдесетте години. В общи линии тогава са последните големи новини в апаратурата. От тогава е помпане на мегахерци, мегабайти и т.н.

Има някой изменения, например в начина, по който работи паметта, първо е била статична, после динамична, после на няколко канала, синхронно, асинхронно, но общо взето това е всичко и съответно се е отразило и в така наречения защитен режим на паметта. При дисковете също са отпаднали някои ограничения, които обаче продължават да си седят на програмно ниво.

Най-голямата новина за последните четиридесет години е, че… планшетите (и телефоните) въведоха в широка употреба архитектурата Arm.

Няма основателна причина да се премахват „архаизмите“, след като не се е случила голяма промяна, която да е станала масова.

Чудесно :) С това затвърди моята позиция относно "архаизмите". Точно това исках да обясня на zxz, че в основата винаги, ще са "архаизмите". От време на време, ще се появяват "иновации" като clojure, но те ще бъдат базирани на добре познатите ни "архаизми".


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: theWatchmaker в Sep 22, 2013, 09:36
Здравейте.

Хубава тема. Радвам се, че хората споделят опит как са се развили нещата при тях.

Аз обаче имам едно питане. Как стой въпроса ако имаш диплома, например "Компютърни науки"(или известната по нашите географски ширини "Информатика") и сертификат/сертификати, но нямаш така желаните масово от работодателите две години трудов стаж?

Питам, защото това е основното ми притеснение се дипломирам след две години, а масово навсякъде търсят с минимум две години стаж.
На места се среща и вариант - диплома или еквивалентен трудов стаж.

p.s. не търся реализация в сферата на software development-a където е и най-големия глад откъм специалисти, а по-скоро нещо с мрежова или администраторска насоченост.


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: bop_bop_mara в Sep 22, 2013, 10:27
нямаш така желаните масово от работодателите две години трудов стаж?
Аз прескачах такива обяви просто. Тъкмо малко по-малко CV-та за пращане. ;) А и не забравяй, че те искат стаж „на подобна позиция“, не просто в сфертата на ИТ.

Питам, защото това е основното ми притеснение се дипломирам след две години, а масово навсякъде търсят с минимум две години стаж.
Виж сега, просто в момента, в който започне да ти се работи, започни да си търсиш работа. Все някъде ще попаднеш на свястно предложение, отправено към начинаещи. В сферата, която ти си си избрал, дипломата не ти помага почти с нищо - няма учебен предмет, който да те направи професионален администратор.

Ако все още учиш и издръжката ти не е проблемна, гледай да си по-внимателен в избора и да не се нахвърляш на първия работодател, който ти каже "вземам те" или ти обещае 4-цифрена заплата. Неща като общ език, общи възгледи за работния процес и техническите неща, откровеност са доста по-важни в дългосрочен план. :)


Титла: Re: Дипломи, сертификати...
Публикувано от: theWatchmaker в Sep 23, 2013, 11:37
Благодаря за съветите, аз също като видя изисквания за стаж не си правя труда да изпращам CV. Просто няма смисъл. То вярно, че аз не съм сред най-активно търсещите, но от време на време преглеждам обявите колкото да си сверя часовника и да видя какви са търсенията на пазара на труда.

Все още учащ съм, издръжката не ми е проблем(поне за сега). По-големия проблем е откъде да събера двете години стаж, защото дори и да кандидатствам по стажантски програми, те са с продължителност от 3 до 6 месеца. Така в най-добрия случай ще имам 6 или 12 месеца стаж. А пък стажа е полезно нещо, защото те сблъсква със сценарии от реалния живот, където можеш да приложиш наученото - т.е. нищо не се проиграва/симулира с обяснението, че под еди какви си фактори може да стане така и така.

Ще го мисля и междувременно ще се оглеждам за некоя junior позиция или някаква night shift работа.