Покажи Публикации - marvin70
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Абе, нови избори че ще има, ще има! -: Jun 27, 2013, 22:44
“Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят!”  - Това е изречено в САЩ, преди около век .

Да гласуваш - не означава ли да дадеш доверието си някому ? И на кого точно от нашите хубавци , човек може да даде доврието си ?Тях всичките "ги е една майка раждала" и са в "едно училище учили" .
В случая , избора на "по - малкото зло" не е опция . Като да избираш , дали да умреш от гладна смърт или от обесване - резултата е все тая .
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: дали моят глас се брои и има ли смисъл да гласувам?!??!? -: Jun 13, 2013, 16:34
"Който не иска да гласува няма право да се оплаква за каквото и да било, ако нещо не му харесва да се маха от България, такива "граждани" не ни трябват! То и без това от тях файда няма. Безполезни мрънкачи."

Нищо лично , но на кои "не ви трябват такива граждани" ? И с кое право казваш кой да седи в България , кой не ?
Аз пък казвам - такива дето се бъркат в свободите и правата на хората са фашисти , комунисти и както искаш ги наричай , и мястото им не е в България а в ... затвора .
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Тогава vs Сега -: May 19, 2013, 14:02
Ми аз нищо не описвам . И капиталистите не са изключени от формулата, при "реалния" ни социалиъм или "плановата икономика" , както искаш го наричай в ролята на "капиталист" беше държавата и респективно партията . Малко по Оруелски , "партията е държавата и държавата е партията" .
А дедо Маркс верно това е твърдял - тези ,които произвеждат продуктите , те трябва да планират производството и разпределят печалбите разходите и т.н.
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Тогава vs Сега -: May 19, 2013, 13:42
Златко , съвсем точно описва бившия ни "социалистически строй" с думата "квази" . Според класическия Марксизъм ,делението на строевете (робовладелски , феодален , капитализъм и прочие) се определя от това как и кой разпределя "принадената стойност" . Накратко какво е това :  всяка дейност свързана с преобразуването на природни условия и ресурси в продукти за консумация и подържане на живота ни е "работа" .Когато ние извършваме някаква работа , ние извършваме минималното количество нужно да задоволи нашите собствени жизнени потребности и някво допълнително количество което не ни е жизнено необходимо - това е принадената стойност . Пример : когато изпираме дрехите си ние перем не само нашите собствени,но и на останалите членове на семейството - минималното количество работа (продукт) е изпирането на нашите собствени а останалото е принадена стойност която изработваме .
В различните общества , различни категории хора разпределят тази принадена стойност - в робовладелския строй господаря разпределя , във феодалния строй феодалът , в капитализма - капиталиста . При комунизма (комунния строй) това разпредление трябва да се извършва от лицата пряко участващи в пройзводството на "блага и принаден продукт" .
На практика при "социализЪма" имахме форма на държавен капитализъм - държавата разпределяше и планираше пройзводството на принадена стойност , и реалния проблем беше свързан  и с вид "крепосничество" - спомнете си системата на "жителство" и трудностите и пречките за придобиване на жителство в по - голямо населено място .
Така ,че ние никога не сме били в реален социализъм или нещо подобно а във вид "мелез" на капитализъм и феодализъм .
И следвайки някава логика по въпроса за комунизма , социализма и прочие , рано или късно стигаме до въпросите > това сериозно ли е или утопия , и ако е сериозно то тогава "кой ще ни пази от пазачите?"

 * горното изложение на "марксизма" е съвсем упростено , както и примера е съвсем елементарен . В края на краищата трудовете по въпроса са доста томове сериозна философия.
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Тогава vs Сега -: May 18, 2013, 15:04
Да в онова време бях много напред с материала.

Колега ? И аз бях от голямото "доброутро" , ама сега съм емигрант по икономически причини (от около 10 години) . И да не бяха от най - приятните времена тогава , но пък сега в Родината е още по - зле . Та по логиката "от двете злини по - малката" , тогава май беше с една идея по - добре , но пак си остава "злина".
 Иначе казано : формалната не -свобода (невъзможноста да говориш каквото си поискаш) се смени с доста по - осезаема икономическа не - свобода (да не използуваме думата робство - звучи грубо) .
 И за тези , дето се чудят за "куфарчетата с парите" дето били раздавани на партиици - може и да е имало такива филми ,НО определено на малка отбрана група .Всички други "духат супата" - Л. Пенев
6  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Алтернатива на Calibre ? -: Apr 28, 2013, 21:10
Става , ама няма ли готово решение - мързела мъчи до болка .
Като лудите - питам и си отговарям сам > http://blog.slucas.fr/en/oss/calibre-opds-php-server

Това е решението , елементарно за инсталация и не натоварващо системата . Освен това става за всякакви ОС (в това число и xampp за уиндоус .)

Колеги , дано да е от полза и за Вас .  [_]3
7  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Алтернатива на Calibre ? -: Apr 28, 2013, 12:44
sqllite+php+js?

Става , ама няма ли готово решение - мързела мъчи до болка .
8  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Алтернатива на Calibre ? -: Apr 28, 2013, 12:03
Някой знае ли добра алтернатива на Calibre-server ? Нещо по - бързо за катлог на библиотека,щото калибре-сървара си работи ама при 27000 книги *записа в база данните* (всичко от читанка)  малко се позамисля ?
9  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: съвет за минимум хардуер -: Apr 27, 2013, 17:23
А какви дискове си му сложил? В спецификацията пише 250GB макс? (на сървъра)

За сега го държа с лаптопски хардове (2.5") - 2 х 320 Гб за райд масива и един "нормален" хард 110 Гб за ОС / хоум/ буут/ рут дяловете . Знам ,че това с 2,5 инчовите дискове е перверзия , ама такива имах в излишък . Нататък ще взема нормални и по - големи .
Ама пък "модернизирах " желязото с 2 ядрен атлон 3800+ ( 65 ватовата версия)срещу 10 евра  ::) А търговеца , дето му поръчах 1 Гб РАМ , ми изпрати 1 модул от 2 Гб и , като му се обадих да му кажа за грешката , ми отговори че " всичко било наред " - щото това било последната рам която имал .
То си стана направо гейм машина .
10  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: съвет за минимум хардуер -: Apr 07, 2013, 23:36
и не може да е от рутера, ....
Не може ама може ! Взех от комшията неговия за проба (не е за разказване швабата колко очудено ме гледаше докато му обяснявах) и безжичната летеше .Купих си нов  рутер и сега нямам ядове  [_]3
11  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: съвет за минимум хардуер -: Apr 06, 2013, 00:44
А аз като по-тъп пак да попитам - само със самба ли беше проблема (локална мрежа) или въобще?
Пламене , като погледнах обясненията дето съм ги написал и АЗ не можах да разбера какво е проблема . Та по - човешки да обясня : проблема беше в изключително бавната връзка *прехвърляне на данни *от сървара към компютри ,които се свързват към него безжично през рутер . Обратното - прехвърлянето на данни от компютрите към сървара беше нормално .Горния проблем ,беше при самба и фтп .
При кабелна връзка на компютрите клиенти към сървара през въпросния рутер - нямаше проблеми .Изпробвано е от 3 различни компютъра с инсталирани на тях версии на уиндоус : хп , виста , 7 . С линукс машина не съм пробвал .Но не мисля , че проблема е в клиентските ОС или в сърварната такава - а в кирливото рутерче .

  go_fire  , прав си човек . Извинявам се за проявата на лош вкус .
Ама в замяна на това , уиндоусите са легални  ;D
12  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: съвет за минимум хардуер -: Apr 05, 2013, 21:01
Оправено - оказа се , че проблема бил във включената опция uPNP devices на рутера . След изключване всичко е ок.
Админите могат да изтрият темата ако сметнат за уместно .
13  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: съвет за минимум хардуер -: Apr 05, 2013, 18:41
Лаптопската лан карта е гигабитова : Atheros ar8121/ar8113/ar8114 PCI-e GIGBIT  странното е , че проблема е през безжичната връзка когато „свалям“ файл от самбата , когато ъплоадвам държи 2.3 - 3 МБ/сек .  ???
А през кабелна връзка данлоад - 12 - 14 МБ/с ъплоад 10.5 - 11.5 МБ/с . слагам и скриншот . Пробвах и през друг лаптоп същата работа , през стационарен компютър с усб уай фи  - също.  Слагам и скрин шот на ъплоад от лаптопа с гигабитовата лан.
Мисля , че проблема идва от рутера , който иначе си работи нормално .
14  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: съвет за минимум хардуер -: Apr 05, 2013, 14:11
И през фтп е същата работа . През кабел няма проблем през ви-фи не става . ССХ връзката е добре , но тя не изисква кой знае какво . Сега прочетох за туикове на уиндоса : http://www.sysprobs.com/windows-7-network-slow
подобрението е минимално - сега стана на 180 - 200 КБ/сек .

с кабел е мегабайта / сек. MB/sek .
15  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: съвет за минимум хардуер -: Apr 05, 2013, 13:48
Въпросния компютър от ибей , го получих - има място за 2 харда , или може да се „осигури“ място за повече ,като се махне кутията за ЦД . За сега с 2 върви добре . Бутва без клавиатура и мишка .Проблем е ,че няма ИДЕ слот а само 4 сата и флопи . Както и да е .Карам с убунту сървар , принт сървара работи , самбата е ок , НО :
сървара е свързан чрез лан към рутер , когато свържа лаптоп към рутера през лан (с кабел) скороста е отлична 12 - 14 МБ/сек самба
Но когато се вържа безжично скороста е 50 - 100 кб сек .
Слжил съм в конфиг файла
socket options = TCP_NODELAY
max protocol = NT1
Но ефекта е никакъв .Нüкакжи идеи или това се дължи на рутерчето *netgear 834g* ?
Страници: [1] 2