Покажи Публикации - Illusion
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Инсталирах си нов WindowsXP и сега не мога да избера Ubuntu -: May 13, 2010, 22:14
Инсталирах си нов Windows XP и сега не мога да избера да ми зарежда Ubuntu или другия Windows XP. Някой може ли да ми даде информацията от C:/boot.ini ?
2  Хардуер за Линукс / Netbooks / Re: Проблеми с Ubuntu Netbook Edition 10.04 -: May 11, 2010, 15:01
махни ефектите и виж дали ще продължи да сече.Някой писа, че 10.04 е имала проблем при пуснати ефекти.
За какви ефекти става дума? Като мърдаш даден прозорец той да се клатушка ли? Ако да, това не съм го пускал въобще, защото не знам от къде..
3  Хардуер за Линукс / Netbooks / Re: Проблеми с Ubuntu Netbook Edition 10.04 -: May 10, 2010, 22:39
По принцип за .ICEauthority файла трябва да се смени групата и юзъра. Става като отвориш терминала и напишеш :
Код:
sudo chown -R username:username /home/username/.ICEauthority

като на местото на username слагаш твоя username.
Благодаря, но вече е късно :). Все пак ще знам занапред. Сегашния ми проблем е - натоварване на системата и честен сеч, незнайно от какво. Най-много 2 чата в Skype и 4 под прозореца в Mozilla. На какво може да се дължи пък това :(...
4  Хардуер за Линукс / Netbooks / Re: Проблеми с Ubuntu Netbook Edition 10.04 -: May 10, 2010, 00:23
След като започнеш да инсталираш, когато стигнеш до разделяне на дяловете виж дали има опция /инсталиране на съществуващ линукс дял. Ако има избери нея. Ако няма, избираш ръчно разделяне и редактираш дяла на който е ubuntu-то. Задаваш върху него да се инсталира кореновата файлова система [ /. ], поставяш отметка на форматиране, и избираш формат ext 3 или ext 4.
Опитах, но след като стартирах Ubuntu всичко от стария Ubuntu беше запазено, но всичко беше бъгнато... Как да деинсталирам Ubuntu, така че да оставя само WindowsXP, който имам на лаптопа и разбира се, да му върна паметта, която Ubuntu е заел.

EDIT: Пуснах някакво обновление на системата, рестартирах и то взе, че се оправи всичко! Вече няма грешки в началото, направо зарежда GNOME интерфейс. Мога да правя снимки и да сменям цялостно темата на Ubuntu-то! Можете да заключвате темата вече. Ако се яви още някой проблем може би ще пусна тема за него. Благодаря на всички за помощта :).
5  Хардуер за Линукс / Netbooks / Re: Проблеми с Ubuntu Netbook Edition 10.04 -: May 09, 2010, 17:11
Еми пускаш си инсталацията и за избор на главна директория ( тоест /) посочваш дяла, където ти е инсталирано убунтуто и съответно дяла да се форматира.
Колкото до твоя случай, мисля, че няма нъжда от форматиране и преинсталация, но точно какво да се направи в момента не се сещам. На екраните виждам, че грешките ги дава докато се проверяват дисковете за грешки. Това може да го спреш, като в /etc/fstab където се описват монтираните дялове в края на редовете има едни цифри - правиш ги нули и при рестарт вече няма да се проверяват дисковете и директно ще тръгва да се зарежда системата.
Код:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid -o value -s UUID' to print the universally unique identifier
# for a device; this may be used with UUID= as a more robust way to name
# devices that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    nodev,noexec,nosuid 0       0
# / was on /dev/sda6 during installation
UUID=a98fbb4c-54d5-4dba-9f46-53cd39bb6add /               ext4    errors=remount-ro 0       1
# swap was on /dev/sda7 during installation
UUID=6b48221f-6014-4c15-a5f0-63e6dc530e03 none            swap    sw              0       0
Кое да променя на нули?
6  Хардуер за Линукс / Netbooks / Re: Проблеми с Ubuntu Netbook Edition 10.04 -: May 09, 2010, 12:45
1. В случая, Ubuntu или Gnome ще ти зареди едно и също - Ubuntu използва за графична среда точно Gnome.
2.Гноме си има програма за снимане на десктопа, която е достъпна от менюто. Явно просто обвързването на тази програма с клавиша print се е разпаднала по някаква причина. Може да си я възстановиш, но в Gnome не съм сигурен как става, би трябвало от редактора на главното меню или ако има инструмент за настройка на "горещите" клавиши. Във всеки случай това не е болка за умиране, ако не можеш да откриеш как става, защото е достатъчно да си изкараш икона на десктопа на програмата ( или някъде в горната лента или долу, където ти е удобно).
3.Грешките при зареждане на gdm не ми се вярва да са бъг - ако е така, трябва да е докладван вече на сдайта на Gnome. Можеш да се опиташ да направиш следното:
  1. Премахваш gdm със всичките му настройки през synaptic.
  2. Инсталираш отново gdm през synaptic.
  Идеята е, да се махнат старите настройки и да се запишат после тези по подразбиране.
4.Няма как да ти се отговори коя дистрибуция е по-добра. Всичко е въпрос на вкус. Трябва сам да избереш по твоите си критерии. Ubuntu е по-полулярно заради силната реклама, огромно наличие на форуми (има и български) където да питаш, имат и подробно ръководство ( пак го има на български).
Лично за мене Gnom на каквато и дистрибуция да е е ужасен вариант, но не искам да се почва флейм тука. Човек трябва да пробва сам KDE, Gnome, XFCE или LXDE и да определи за себе си кое му върши работа и към кое да се пристрасти.
Отделно, разликата между дистрибуциите се състои основно в избора на пакетна система - .deb, .rpm, и още няколко. Тук отново е въпрос на личен избор.
5. На този компютър е безмислено да слагаш 64 битова ОС - производителността е една и съща. А по принцип все още 64 битовите правят проблеми по някога . Например доскоро нямаше флаш плъгин за 64 бита.

Деинсталирах и инсталирах отново gdm, но нямаше разлика. Ето какво ми изкара след рестарт:
1. http://store.picbg.net/pubpic/1F/69/885c3793cab41f69.jpg
2. http://store.picbg.net/pubpic/39/5C/c0f3103b2711395c.jpg

Ок. Сваляш Убунту 64 бита от тук  http://distrowatch.com/?newsid=06030 . Ако искаш си свали и 32 битова версия, но да е desktop edition, а не netbook remix.Стартираш го като Live CD, проверяваш върви ли нормално и най- вече можеш ли да го свържеш към интернет. След това го инсталираш. Когато стигнеш до разделянето на дисковете, ако нямаш инсталирана друга система най добре избери- използване на целият диск. Системата ще си прецени какви дялове да направи. Като го инсталираш свързваш към нета и ъпдейтваш. Друго няма. Карам те да го стартираш първо от Live CD защото почти винаги ако има проблеми, те остават и след инсталацията и обратно- ако въри добре от Live CD работи добре и след инсталацията.
На този лаптоп имам инсталирани вече Ubuntu 10.04 и Windows XP Professional. Има ли начин да форматирам само диска с Ubuntu 10.04 и да инсталирам новия десктоп за 32 бита (Ще послушам потребителя в предишния пост и ще сложа отново за 32 бита, но този път десктоп. Тъкмо да махна всички грешки и наново да си сложа нужните неща.).
7  Хардуер за Линукс / Netbooks / Re: Проблеми с Ubuntu Netbook Edition 10.04 -: May 09, 2010, 00:17
Не бих ползвал компютър, на който друг човек ми е инсталирал операционната система и е поставял собствена администраторска парола. По добре си направи нова инсталация. То в ubuntu администраторска парола няма и се ползва тази на потребителя, но пак си е същото.
Unbuntu-то аз съм си го инсталирал. Какво трябва да направя, че да сложа Ubuntu за 64 битов процесор, а не 32 бита, както сега съм направил. Същевременно и да махна всички проблеми и да започна наново докато още не съм започнал да работя изцяло с Ubuntu.
8  Хардуер за Линукс / Netbooks / Re: Проблеми с Ubuntu Netbook Edition 10.04 -: May 08, 2010, 23:39
Ubuntu определено не е лош избор. Той е най- масово ползваната дистрибуция и това не е случайно. Много професори има, които ползват екзотични дистрибуции за да минат за големи специалисти. Убунту и Кубунту са една и съща дистрибуция с две различни графични среди. На мен лично gnome графичната среда в ubuntu ми харесва повече, но както ти казах, всичко е въпрос на избор.
Еми... Мислих, мислих и накрая измислих. Ще остана с Ubuntu, но заради тези проблеми ще се наложи да го преинсталирам или някак да ги премахна.. От един приятел разбрах, че бъгне ли се един път нещо, не може да се оправи освен ъпдейт, който не винаги оправя бъговете или преинсталация. Какво предлагаш в случая ми?
9  Хардуер за Линукс / Netbooks / Re: Проблеми с Ubuntu Netbook Edition 10.04 -: May 08, 2010, 23:19
Това е въпрос който не бива никога да задаваш в този форум, че става страшно. И двете са качествени. Всичко е въпрос на личен избор. Кубунту е малко по- нова, но дори и в момента ти пиша от компютър с мандрива. Един познат се оплака, че мандрива не му разпознава blutooth-a, а Кубуту го разпознава, така, че провери и това. Относно инсталацията, не махаш старата система, а просто маркираш дяла за форматиране и задаваш новата да се инсталира на него. Опцията "Инсталирай на съществуващ линукс дял" върши тази работа. В случай, че избереш мандрива след малко ще ти изпратя линк да си свалиш безплатно платената версия, защото е с включен flashplayer и скайп и няма да ни занимаваш да питаш как и откъде се инсталира.
http://nanoset.net/torrent/15/28/158598/Linux%20Mandriva-2010-i586-Powerpack
Като че ли по ми харесва Ubuntu 10.04 от всичките, които ми предложи, но пък няколко души казаха, че Ubuntu е възможно най-лошия избор, затова отново ще попитам. Коя дистрибуция е по-добрата? Колебая се между Kubuntu и Ubuntu..
10  Хардуер за Линукс / Netbooks / Re: Проблеми с Ubuntu Netbook Edition 10.04 -: May 08, 2010, 22:48
Дал съм ти само лесни за настройка дистрибуции с почти пълен превод на български. Даже мисля, че Gnome графичната среда е преведена 100%. Относно игри съм абсолютно некомпетентен- не играя дори пасианс. Wine върви на всички но при коя вървят най- добре самите игри да ти помогне друг колега. Ползвам компютъра само за интернет, млтимедия и текст и мога да ти бъда полезен само за тези настройки.
Добре тогава. Как да деинсталирам сегашния Ubuntu и да го заменя с друга дистрибуция. Коя от тези двете е по-качествена според теб - Kubuntu или Mandriva
11  Хардуер за Линукс / Netbooks / Re: Проблеми с Ubuntu Netbook Edition 10.04 -: May 08, 2010, 22:34
Mandriva, PCLinux OS, Fedora. SUSE е много добра, но е малко по- трудна за настройка. От  Live CD се пуска като поставиш диска в устроиството и рестартираш компютъра. Предполагам, че имаш DVD - RW или поне CD. Свали си няколко дистрибуции и ги пробвай. Като си харесаш някоя кажи за да ти дадем съвети за инсталацията.
Ако е възможно малко повече информация за тези 3 дистрибуции, които спомена (Mandriva, PCLinux OS, Fedora). Лесни ли са за използване, има ли ги изцяло на български език, коя е по-добрата и защо, с какво се отличава от друга и така, разбира се, ако ти се занимава да обясняваш. Просто искам мнение от човек, който има понятие от Линукс.

Предимно дистрибуцията, която си избера ще я ползвам за локален сървър, за да пиша PHP сайтове. Желая да играя и Counter-Strike през Steam (закупил съм си играта), но до колкото разбрах ми трябва Wine, така че има ли някакъв вариант на тези 3-те дистрибуции да тръгне възможно най-добре и да не сече, както сега става под Ubuntu 10.04 - 32 Bit (когато инсталирах Ubuntu не видях, че има и за 64 бита и взех, че инсталирах за 32 бита..).

П.П: Разгледах снимки на тези 3 дистрибуции, които предложи и най-много ми допадна Mandriva, но ти кажи коя е по-качествена.
12  Хардуер за Линукс / Netbooks / Re: Проблеми с Ubuntu Netbook Edition 10.04 -: May 08, 2010, 22:17
Пич, ти на този звяр нетбук ли му викаш. Това е ноутбук. Свали си Kubuntu или Ubuntu 10.04 за 64 битов процесор, запиши ги на бутващ диск, пусни ги от Live CD да видиш кое ще ти хареса, провери дали имаш връзка с интернет и инсталирай.
Хубаво. Имам няколко въпроса тогава:
1. Коя дистрибуция би ми препоръчал за този лаптоп освен Ubuntu и Kubuntu?
2. Как да пусна диска от Live CD?
13  Хардуер за Линукс / Netbooks / Re: Проблеми с Ubuntu Netbook Edition 10.04 -: May 08, 2010, 16:59
Не знаеш ли какъв е размерът на екрана, процесор, рам? Може да се окаже, че изобщо не е нетбук.
Екран: 1280x800
Характеристики (включих Windows, защото не знам от къде да видя тази информация в Ubuntu-то):


П.П: Потърсих в Интернет за моят лаптоп, но така и не го намерих дори и в официалния сайт на MSI.. :X
14  Хардуер за Линукс / Netbooks / Re: Проблеми с Ubuntu Netbook Edition 10.04 -: May 08, 2010, 15:44
Относно бутона, отвори настройките на клавиатурната подредба и провери дали си задал правилнит тип клавиатура /избери от списъка тази която отговаря на марката и модела на нетбука ти. Причината да не можеш да правиш снимка на екрана с бутона PrtScr не е това. Досега не съм виждал линукс който да не разпознава този бутон, независимо от зададената клавиатура. Просто нещо си пипал, спомни си какво. Напиши за какъв нетбук става въпрос за да ориентираш колегите.
Ами не знам какъв ми е лаптопа освен марката - MSI... Гледам в клавиатурната подредба няма въобще MSI...
15  Хардуер за Линукс / Netbooks / Проблеми с Ubuntu Netbook Edition 10.04 -: May 08, 2010, 14:21
Проблемите ми са:

1. След като натисна бутона Print не ми отваря прозорчето за запазване на снимката, а съм настроил да снима с бутона Print. Как да запазя снимката?
- След като стартирах Ubuntu за 1-ви път ми излизаше прозорче, с което да запазя снимката, която съм направил с бутона Print.
2. След стартиране на системата ми излизат 2 грешки, след което имам избор между GNOME (десктоп вариант) и Ubuntu. Как да премахна този избор? Искам директрно да ми зареди или Ubuntu или GNOME.
- Снимка 1: http://store.picbg.net/pubpic/20/09/c7a48856096a2009.jpg
- Снимка 2: http://store.picbg.net/pubpic/4A/CB/1121920d7d134acb.jpg
- Снимка 3: http://store.picbg.net/pubpic/BD/88/a81bc13458acbd88.jpg
3. Не ми се сменя тайтъл (title) стила на прозорците след смяна на темата. Може би е заради двата ерора в началото или от нещо друго?

Ако някой има решение на един от тези 3 проблема, моля да пише! Супер дразнещо е като се има в предвид, че съм новак в Ubuntu и все още не знам как да работя и какво да правя при подобни случаи.
Страници: [1]