Покажи Публикации - zdraganov
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Програмиране / Общ форум / Re: Жаба и слапване на обекти вън от хийпа -: Feb 28, 2013, 19:22
Има решение. Отностно използване на паметта извън хийпа може да погледнеш следния линк http://www.kdgregory.com/index.php?page=java.byteBuffer
За да не чакаш GC да освободи просто можеш да направиш objectInstance = null
2  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: каква дистрибуция 32 или 64 -: Oct 23, 2012, 13:44
Опитваме се да помогнем при избора, нали това е идеята :)
3  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: каква дистрибуция 32 или 64 -: Oct 23, 2012, 10:11
Отговорите до някаква степен са точни, но мога да внеса малко пояснение. Ако си представим виртуалната компютърна памет (демек RAM) като множество от "кутийки" в които можеш да пазиш данни. Всяка кутийка си има уникален номер (целочислен си го представи) по който можем да поискаме съдържанието и, тоест информацията която се съхранява в нея. Битовете в архитектурата указват броя уникални "регистрационни номера" на кутийките, които имаш, и още по точно при 32 битовата архитектура имаш 2^32, а при 64 битовата 2^64 уникални регистрационни номера в паметта. Плюсовете са ясни, тоест ако е необходимо да запазиш по някаква причина, уникални данни във виртуалната си памет, и естествено имаш достатъчно такава, 64 битовата архитектура ти предоставя ^2 повече адреси за уникални данни. И лесно може да твърдим, че наистина 32 битовата операционна система може да адресира само 4GB от виртуалната памет, докато 64 битовата ОС, може да адресира 16TB. Това не значи че не може да сложим 32 битова ОС на 8GB RAM машина, просто продуктивността няма да е максимална, ще продължиш да си ползваш 4GB адреси.
P.S. Опитах се да го напиша разбираемо за всички, така че по запознатите колеги във форума моля да не ми се смеят много :Д
4  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Е те това ни чака и нас.... -: Oct 19, 2012, 13:34
Дано никога не видя такова съобщение на български ...
5  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Вече втори ден ползвам легален Windows7! -: Oct 03, 2012, 19:53
@go_fire
От скоро съм член, а и нямам много време да пиша. По-скоро си докопвам инфо :))
6  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Вече втори ден ползвам легален Windows7! -: Oct 03, 2012, 19:44
От уни-то ни предоставиха също оригинални Win7, но независимо от това не се съблазнявам. Голяма част от Линукс дистротата не отстъпват, даже са много по-удобни и лесни за работа, освен това има купища полезни и безплатни tool-ове, които до голяма степен улесняват живота ти и не бъркат в джоба :) . С малко повече знания можеш и да си пачнеш нещичко, ако е с отворен сорс.  Много плюсове, които не са толкова common за конкуренцията.
Лично за мен изборът е лесен.
7  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Вече втори ден ползвам легален Windows7! -: Oct 03, 2012, 09:54
Не виждам идея от тази тема. Всеки си ползва каквато ОС му е удобна. За това че е легален :
1. Ако си давал пари си се набутал с колкото си дал :Д
2. Ако не си давал пари не си се набутал :Д
Едва ли някой от този форум би ти завидял за легалния Windows7...
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: MySQL сървър запитване -: Oct 01, 2012, 20:42
Пробрай също с увеличаване на хийпа max_heap_table_size, както и притежки заявки query_cache_size. Става през my.ini или директно чрез SET GLOBAL ...
Успех!
9  Игри за Linux / Общ форум / Re: Обяснение на урок -: Sep 27, 2012, 14:14
Погледни документацията http://amxmodxbg.org/doc/ . Скрипта не успях да го открия, но може да пейстнеш изхода от изпълнението му да анализираме тук.
10  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: След инсталация на официалния Nvidia драйвер Lenovo T530 не suspend/hibernate -: Sep 20, 2012, 13:17
Я драсни в терминала dmesg | grep Bluetooth да видим какво става?
11  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: След инсталация на официалния Nvidia драйвер Lenovo T530 не suspend/hibernate -: Sep 20, 2012, 09:25
А pm-suspend / pm-hibernate в терминала успяват ли?
12  Програмиране / Общ форум / Re: Как да започна с програмирането? -: Sep 19, 2012, 16:42
Колкото и да ми е неприятно да го кажа наистина Линукс не е подходяща ОС за 13 годишно момиче. От гледна точка на IDE-то в никакъв случай VS, по-добре да започне с нещо lightweight и после да прецени на къде да се насочи. Силно препоръчвам за начинаещи http://www.codecutter.net/tools/quincy/. Не съм против VS - отличен избор за напреднал developer, но просто ще се бори с IDE-то не с езика.
13  Програмиране / Общ форум / Re: Как да започна с програмирането? -: Sep 18, 2012, 14:45
Сега по въпроса за IDE-то.
Всъщност, въпросът беше за компилатор май... Но, да, да каже момичето каква ОС използва, за да може да ѝ дадем точни насоки не само какво да си инсталира, но и как да го използва.
Прав си, но според мен е имала на предвид IDE, и все пак ако се интересува и за компилатор GCC и Ch са безплатни и мултиплатформени. Вторият върви с IDE, но не го препоръчвам (особено Professional версията).
14  Програмиране / Общ форум / Re: Как да започна с програмирането? -: Sep 18, 2012, 10:33
Отново здравейте,
Не мога да не пиша отново по темата. Не виждам кой пита за strcpy(), който и да е - не е по темата. Момичето иска мнения по въпроса, а не да ви слуша кой е по-велик, че си копира стрингове без да ползва готовите функции или че сам си е написал GK или че "компилира наум" ако щете. Флоутите излишно темата.
Сега по въпроса за IDE-то. Тъй като форумът е "Линукс за българи", предполагам че и ти си фенка на тази ОС, така че ти препоръчвам два варианта, подходящи за начинаещи : Kate(за KDE) или Gedit(за Gnome). Достатъчно прости и лесни за използване. Както в предходния коментар отново ще спомена, ползвай нещо просто, докато не почувстваш нужда от по-мощно IDE. Пробвай и да компилираш текстови файлчета(например да принтиш нещо в конзолата или нещо супер просто като за начало), за да видиш че и без IDE може да подкарваш програмките, които пишеш. Ако пък си цъкаш на Windows, препоръчвам ти отново простичкото Quincy. Не се задълбочавай в IDE-то чак толкова, помъчи се с езика и разцъквай програмки, вместо само суха теория :)
Успех!
15  Програмиране / Общ форум / Re: Как да започна с програмирането? -: Sep 17, 2012, 17:28
Здравейте на всички,
Не съм от най-приказливите по форумите (предпочитам да чета и да се образовам вместо да драскам неща които и някой друг може да напише), но темата ме заинтригува затова искам да пусна коментарче.
Браво за ентусиазма на девойката, ако има желание човек успява независимо от пречките.
Първо искам да споделя малко от собствения си опит. Занимавам се горе-долу от 8 клас в гимназията с програмиране, през университета (където започвам 3 година), както и професионално. Твърдя че съм минал през няколко етапа на обучение (предимно самостоятелно) и че имам какво да ти кажа по темата.
Както повечето тук, ще ти кажа че езикът не е от най-голямо значение. Важно е да се научиш да мислиш по-правилния начин и оттам голяма част от езиците ще ги учиш в движение с помоща на Гугъл и други незаменими за програмиста "извори" на безценна информация :)
Аз лично започнах с популярния на времето "ученически" Паскал, минах през C/C++, после и Java, C#, Visual Basic, Objective-C, PHP, Ruby, Groovy, Bash (може и да изпускам нещо). За първи език препоръчвам процедурен Pascal или C. Ако се занимаваш сериозно в един момент ще ти стане "неудобно" и ще тръгнеш в дебрите на Обектно-ориентираното програмиране (накратко ООП), но не бързай - на мен ми отне поне 3-4 години да разбера, че имам нужда от него.
Ако отделяш достатъчно време и нерви, ще успееш независимо в каква насока се развиваш и с кой език започваш. Даже някой ден ще ти стане все тая...
Успех и очакваме да споделяш опит.
Страници: [1] 2