@senser: Благодаря за писането вместо мен

'>

'>
@mhydra:
1. За първата част от съобщението ти:
"Закон ПРОТИВ конкуренцията" няма

'> .
Мисля, че вече видя разликата между определяне на цени на позиция монопол и дъмпинг на цените. ( б.р.

"кост-цена" в България се казва себестойност

)
В страните с по-улегнала икономика има даже ограничение цените в даден сектор да не могат да се свалят с повече от 10% процента от средните за пазара за даден период от време (не помня колко точно беше, но е доста по-малко от 1 год. във всички случаи).
Законът за защита на конкуренцията се стреми да запази конкуренцията като цяло, дори и с временна жертва от страна на потребителя. В останалите случи се грижи закона за защита на потребителя

'>. Но приоритета е в защита на конкуренцията, тъй като тя е основата за защита на потребителя.
Закон за забрана на монопола няма - има рестриктивен закон, който действа за фирми определени като "с господстващо положение на пазара" (т.е. тези с много голям пазарен дял). Или всяка фирма, която попадне под това определение е длъжна да се съобразява с този закон, докато другите фирми не трябва да се съобразяват - това пак е за защита на конкуренцията.
2. За втората част от съобщението ти:
Отговорът на повтарящия се въпрос "Кое определя дъмпинговата цена тук?" е един и същ - себестойността на продукта

'>
Нали ти е ясно, че в Китай при средна заплата 200$ на месец себестойността, на който и да е продукт (при това при 99% от случаите с краден know-how и/или R&D, които струват мнооого пари), е в пъти (десетки, стотици?!?) по-малка от продукт произведен в Щатите? Т.е. ако себестойността на даден продукт в Китай е 2$, а себестойността на същия продукт в САЩ е 20$, то при потребителска цена на китайския продукт 2,5$ и цена на САЩ-продукта 15$, дъмпинговата цена е от страна на САЩ

'>
А, това за големите количества ....

'>

'>

'> Виждал съм как се прави надценка на дребно от около 1200% - без коментар за така наречните "отстъпки".
ПП: @mhydra
Не мога да разбера защо разговора пое тази насока при условие, че още в първия пост казвам:
Цитат |
... конкурентна фирма да ги съди за дъмпингови цени според *българското законодателство*.
|