Автор Тема: Автоматично осветяване на помещение  (Прочетена 1220 пъти)

kill_u

• Напреднали
  • Публикации: 1058
  • Distribution: Ubuntu 9.10
  • Window Manager: Gnome
  • Out of here....
    • Профил
Здравейте,

Не знам дали съм улучил правилното място но искам да задам следния въпрос:

Имам помещение от около 4 квадратни метра, което трябва да осветявам. Към момента има крушка в него но ключа за включването и е на много лошо място и много неудобно. Искам да поставя някакъв датчик, който при присъствие на човек в помещението да включва крушката и при отсъствие да я изключва. Знам, че има такива защото съм виждал по входовете на кооперациите, но не знам нито какво представляват, нито от къде да ги купя. Предполагам, че не е кой знае каква философия да се монтира това но ако ми дадете съвет ще съм много благодарен.
Активен

Всеки пост - отговор на въпрос!!!
Gnu/Linux user 411527

SOMNIVM

• Гост
Автоматично осветяване на помещение
« Отговор #1 -: Oct 28, 2006, 10:19 »
Това се прави с инфрачервен датчик за движение. Можеш да си купиш такъв от магазините за електроника. В Конрад например би трябвало да продават такива.
Активен

kennedy

• Напреднали
  • Публикации: 2151
  • Николай Колев
    • Профил
« Отговор #2 -: Oct 28, 2006, 13:36 »
Можеш да включиш крушката с такъв датчик, или да я изключиш, но ако датчика е сложен в коридора например. Плюс следните условия:
Да влиза и излиза само 1 човек.
Да няма местещи се неща в коридора.
Ако сложиш датчика в стаята, няма как да знаеш дали има човек вътре. Датчика дава информация само да ли има движение в периметъра,а не дали влизаш или излизаш. Ако постоиш на 1 място датчика пак почва да отчита, че няма движение.  По-добре помисли за инфрачервен ключ който да пускаш с дистанционно ....
Активен

"за всичко иде час" Еклесиаст 3:1
всеки пост - отговор на въпрос
-----------------
24.12.2003 "MS Free"

angie_bg

• Напреднали
  • Публикации: 842
  • Distribution: Ubuntu 10.04
    • Профил
« Отговор #3 -: Oct 28, 2006, 14:23 »
След като установих, че някой "майстор" е направил девиаторната инсталация в коридора ми, като подава към всеки от ключовете фаза и нула, т.е. крушката не свети, когато е между 2 фази или 2 нули, и при омекване на пружината на ключа (вследствие употреба) получавам: 1. късо съединение; 2. смяна предпазители; 3. смяна на ключ, реших проблема с PIR Schalter (от Conrad - цена около 25 лв.)
Предимства: 1. Настройка на нивото на външната осветеност; 2. Настройка на времето за светене след регистриране на събитие; 3. Не се задейства от блуждаещи по случаен закон дребни обекти (напр. пинчера или дъщеря ми);
Неудобства: 1. Ако стоите по-дълго време неподвижно лампата изгасва. Обикновено махване с ръка е достатъчно да я включи; 2. Ако сте потен (през лятото) или мокър (есенно-зимния период) дистанцията, от която се включва. Отрицателно влияят и копринени или шушлякови дрехи.
Активен

kill_u

• Напреднали
  • Публикации: 1058
  • Distribution: Ubuntu 9.10
  • Out of here....
    • Профил
« Отговор #4 -: Oct 28, 2006, 14:31 »
Питах тук таме и ми казаха, че в Бургас в Светомаркет има датчици PILSAN или PULSAN, които вършели тази работа въпреки че били турски и стрували 12 лева. Някой да има впечатление от работата им?
Активен

Всеки пост - отговор на въпрос!!!
Gnu/Linux user 411527