Камерите, които снимат на висока резолюция са High Definition моделите.
Как ти се струва разликата:
7 часа на 20ГБ
1 час на 13ГБ
MPEG2 компресира файла около два-три пъти. От там идва по-лошото качество, както вече споменах. Ще има дообработка, защото не е като при DVD-то, да го извадиш и пуснеш на плеъра си. Ще трябва да го прехвърлиш на компа и после на диск. Разбира се, сигурно са предвидили лесен начин за това. С подходящия софтуер можеш лесно да правиш това и с miniDV камерите. Мисля че комбинацията е dvgrab + ffmpeg - те в реално време записват на компа и конвертират материала. Можеш и да си пазиш касетките с доброто качество отделно - така правят професионалистите. Ако камерата има Firewire вход, можеш след като редактираш материала на компа, да го вкараш редактиран на касетка - обикновено по-скъпите модели имат такъв(можеш да го използваш и за бекъп).
Доколкото знам Firewire се поддържа много добре от Линукс, защото е много добре стандартизиран, а и както казах вече, всичко е осъществено на хардуерно ниво. За Win даже не ти трябват драйвери, а ядрото на Линукс си идва стандартно с драйвер 1394 - така го потърси и ще видиш че го има.
Цитат |
find /lib/modules/твоето-ядро/ |grep 1394 |
Аз бих си взел камера на Сони, но те напоследък започнаха да слагат разни странни и нестандардни портове по камерите си. Примерно ако си изгубиш аудио-видео кабела, ще трябва да си купиш оригинален, който струва има-нема 30-50лв. Докато един стандартен такъв е не повече от 10лв. Освен това Сони слагат докинг станции на камерите си. Това е нещо, което по принцип е удобно, но там са Firewire-а и USB-то, и ако я загубиш, оставаш с пръст в уста, защото в БГ това не се намира даже и да имаш пари.
Препоръката ми е Канон от малко по-висок клас с Firewire вход.
Важно уточнение:
Обикновено с батерията в комплекта, камерата може да снима около 45мин с отворен дисплей и около час час и нещо със затворен. Препоръчвам ти да си купиш допълнителна батерия, ако можеш да си го позволиш. Не ти препоръчвам Panasonic или Samsung, защото за тях аксесоари не се продават в БГ, а за Сони и Канон се продават. За същата батерия, като в комплекта се приготви около 150лв.