Автор Тема: Видео камера по Линукс  (Прочетена 3950 пъти)

astronom

• Напреднали
  • Публикации: 254
    • Профил
Видео камера по Линукс
« Отговор #15 -: Nov 01, 2006, 13:40 »
Цитат (paucku @ Окт. 31 2006,23:31)
HDD
ПЛЮС: голям обем — на 20ГБ записваш около 7 часа.
МИНУС: лошо качество; налага се "следобработка" за да запишеш материала.
ИЗВОД: подходящи, когато искаш голям обем, лошото качество е достатъчно за теб, и не се плашиш от дообработката.

А, защо смяташ, че качеството е лошо и се налага дообработка? Доколкото разбирам 1 час видео на MiniDV, заема около 10 GB. 1 час HQ видео на HDD, заема над 4 GB. Разликата в качеството на по-новите модели не е голяма. Като плюс получаваш, това че можеш да записваш до 7,3 часа HQ видео, което надминава в пъти MiniDV и DVD. Още повече, че формата в който се записва е MPG, което си е направо универсално за последващата обработка и дори просто копиране и гледане. Предполагам, че самата камера се разпознава като usb mass storage устройство и прехвърлянето би трябвало да е елементарно.
Активен

Г. Д. Сотиров

paucku

• Напреднали
  • Публикации: 638
  • Distribution: Kubuntu LTS (отскоро е - тествам я в момента)
  • Window Manager: KDE
  • Райчо Николов
    • Профил
Видео камера по Линукс
« Отговор #16 -: Nov 02, 2006, 11:21 »
Камерите, които снимат на висока резолюция са High Definition моделите.

Как ти се струва разликата:
7 часа на 20ГБ
1 час на 13ГБ

MPEG2 компресира файла около два-три пъти. От там идва по-лошото качество, както вече споменах. Ще има дообработка, защото не е като при DVD-то, да го извадиш и пуснеш на плеъра си. Ще трябва да го прехвърлиш на компа и после на диск. Разбира се, сигурно са предвидили лесен начин за това. С подходящия софтуер можеш лесно да правиш това и с miniDV камерите. Мисля че комбинацията е dvgrab + ffmpeg - те в реално време записват на компа и конвертират материала. Можеш и да си пазиш касетките с доброто качество отделно - така правят професионалистите. Ако камерата има Firewire вход, можеш след като редактираш материала на компа, да го вкараш редактиран на касетка - обикновено по-скъпите модели имат такъв(можеш да го използваш и за бекъп).

Доколкото знам Firewire се поддържа много добре от Линукс, защото е много добре стандартизиран, а и както казах вече, всичко е осъществено на хардуерно ниво. За Win даже не ти трябват драйвери, а ядрото на Линукс си идва стандартно с драйвер 1394 - така го потърси и ще видиш че го има.

Цитат
find /lib/modules/твоето-ядро/ |grep 1394

Аз бих си взел камера на Сони, но те напоследък започнаха да слагат разни странни и нестандардни портове по камерите си. Примерно ако си изгубиш аудио-видео кабела, ще трябва да си купиш оригинален, който струва има-нема 30-50лв. Докато един стандартен такъв е не повече от 10лв. Освен това Сони слагат докинг станции на камерите си. Това е нещо, което по принцип е удобно, но там са Firewire-а и USB-то, и ако я загубиш, оставаш с пръст в уста, защото в БГ това не се намира даже и да имаш пари.

Препоръката ми е Канон от малко по-висок клас с Firewire вход.

Важно уточнение:
Обикновено с батерията в комплекта, камерата може да снима около 45мин с отворен дисплей и около час час и нещо със затворен. Препоръчвам ти да си купиш допълнителна батерия, ако можеш да си го позволиш. Не ти препоръчвам Panasonic или Samsung, защото за тях аксесоари не се продават в БГ, а за Сони и Канон се продават. За същата батерия, като в комплекта се приготви около 150лв.

Активен

kennedy

• Напреднали
  • Публикации: 2151
  • Николай Колев
    • Профил
Видео камера по Линукс
« Отговор #17 -: Nov 02, 2006, 11:54 »
Моята камера е сони miniDV. И аз се притеснявах от поддръжката на 1394, но се оказа, че не е трябвало да се притеснявам. Нито драйвер ми поиска нищо! Просто тръгна .... после с kino свалях, с dvgrab (последния го предпочитам) .... вярно гълта време обработката, но си го правиш както искаш. Не презаписвам касетките и си ги съхранявам за всеки случай. ДВД дисковете за многократен запис излизаха малко по-скъпи ...
Активен

"за всичко иде час" Еклесиаст 3:1
всеки пост - отговор на въпрос
-----------------
24.12.2003 "MS Free"

astronom

• Напреднали
    • Профил
Видео камера по Линукс
« Отговор #18 -: Nov 02, 2006, 18:14 »
Цитат (paucku @ Ноември 02 2006,11:21)
Камерите, които снимат на висока резолюция са High Definition моделите.

Да, уверих се напълно.

Как ти се струва разликата:
7 часа на 20ГБ
1 час на 13ГБ

Това не е точно така. Аз казах 7 часа на 30 ГБ, кето дава ~ 4.2 ГБ на час - тъкмо едно DVD. Като се има в предвид, че филмите са дори по 2 часа на 1 DVD това значи, че ще имам качестово по-добро от DVD филм. Мисля, че ми е достатъчно.

MPEG2 компресира файла около два-три пъти.

Да, така излиза.

От там идва по-лошото качество, както вече споменах. Ще има дообработка, защото не е като при DVD-то, да го извадиш и пуснеш на плеъра си. Ще трябва да го прехвърлиш на компа и после на диск. Разбира се, сигурно са предвидили лесен начин за това. С подходящия софтуер можеш лесно да правиш това и с miniDV камерите. Мисля че комбинацията е dvgrab + ffmpeg - те в реално време записват на компа и конвертират материала.

Не мисля, че качеството е по-лошо. Струва ми се по-лесно да копирам филмчетата във MPEG2 формат, да създам едно DVD меню и да изпържа диска. Няма да ми се налага да прекодирам материала.

Можеш и да си пазиш касетките с доброто качество отделно - така правят професионалистите. Ако камерата има Firewire вход, можеш след като редактираш материала на компа, да го вкараш редактиран на касетка - обикновено по-скъпите модели имат такъв(можеш да го използваш и за бекъп).

Аз съм само любител, на който не му се работи с касети :-)

Принципно не мога да разбера каква е ползата от качеството на MiniDV, след като можеш да го имаш само когато е на касетата. В смисъл "свалянето" през FireWire или USB неминуемо става с прекордиране и убиване на качеството. В крайна сметка излиза, че от HDD мога да извадя същото, дори по-добро както и от MiniDV камера, самo че много по-бързо и по-лесно. Някак си не ми се занимава с свалям 2 часа за 2 часа. Бях в един от Техномаркетите, къдео имах възможност да видя един от HDD моделите на Sony. Гледах филмчето, което записах на LCD монитор и не мисля, че качеството е лошо, дори напротив много е добро. Имам филмчета сваляни от Sony DCR TRV(нещо си) и просто не мисля, че може да има сравнение - доста по-лоши са.

Активен

Г. Д. Сотиров

astronom

• Напреднали
    • Профил
Видео камера по Линукс
« Отговор #19 -: Nov 02, 2006, 18:18 »
Цитат (kennedy @ Ноември 02 2006,11:54)
...вярно гълта време обработката, но си го правиш както искаш.

Аз не съм маниак на дообработката - искам добро качество и да мога лесно да си прехвърлям филмчетата на компа и на DVD. Въобще не искам това прехвърляне да ми отнема време.
Активен

Г. Д. Сотиров

paucku

• Напреднали
  • Публикации: 638
  • Distribution: Kubuntu LTS (отскоро е - тествам я в момента)
  • Window Manager: KDE
  • Райчо Николов
    • Профил
Видео камера по Линукс
« Отговор #20 -: Nov 03, 2006, 11:17 »
Щом качеството те устройва, може би е по-добре да си вземеш DVD или HDD камера — тогава няма да се занимаваш излишно с разни дообработки.

Имай в предвид и батериите. На Сони някои от по-скъпите модели са с по-хубави такива и издържат повече от обикновените. Препоръчвам ти директно с камерата да си купиш и по-голямата батерия.
Активен