Zdravejte,
Pyrvo se izvinjavam, che pisha na shliokovica, no oshte ne sym opravil kirilicata na Fedora Core 5, kojato instalirah na laptopa mi – Dell Inspiron 1300. Vsyshnost sym Newbie v linuxa, pyrvo instalirah ( v prodylzhenie na mnogo dni ) Gentoo ot minimal live cd :-) no sled kratyk incident s laptopa (hardware-no) posledwa i novo instalirane na OS. Slozhih vse pak FC5, no sistemata ne razpozna razdelitelnata sposobnost (widescreen, 15'4”, 1280x800), kakto i zwukyt i wireless-a.
Kato towa e bilo winagi na wsichki distribucii, koito sym slagal.
Borbata s widescreen e ot dwa dni i taka kato cheta neshtata ne bi triabwalo da se sluchwat osobeno trudno, no eto che efekt niama.
OT
K^ -> Administration -> Display -> Hardware -> Monitor Type – LCD Panel 1280x800
syshto taka w
/etc/X11/xorg.conf
imam:
Примерен код |
Section "Monitor"
### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: Identifier "Monitor0" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "LCD Panel 1280x800" ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: HorizSync 31.5 - 90.0 VertRefresh 60.0 - 60.0 Option "dpms" EndSection
Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "i810" VendorName "Videocard vendor" BoardName "Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller" EndSection
Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 16 Modes "1280x800" EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1280x800" EndSubSection EndSection
|
i nakraia ot Configure Desktop kato otida na Display niamam kato wyzmozhna rezolucia 1280x800, a samo 800x600 i 1024x768 (tekushtata) i na reda Settings For Screen mi e Screen 1 (koeto e razlichno ot napisanoto w xorg.conf)
.. shte byda blagodaren ako niakoi pomogne, che taka mi e dosta trydno syshtestwuwaneto..
'>
Drugoto e zwyka, koeto ne e fatalno, ama syshto mi e tymna india.
A wirelessa oshte ne sym go mychil dori, no sega sym dlyzhen wkushti da sym s kabel i ne moga swobodno da si cirkuliram, koeto sushto e tezhko.
Cheta i se opitwam sam da se sprawia s prroblemite, ama ne s wsichko uspiawam samichuk.
Shte mi byde polezen sintaksisa na komandite za instalirane na driveri i prilozhenia. Kakvo pravia az – s
wget http://blabla.com/bla.bla wzimam drivera
tar -xzvf bla.bla
su che si wlizam kato root
make install
ama neshto propuskam i byrkam
Blagodaria predwaritelno,
izwiniawaite za bezpokoistwoto i
weselo izkarwane na novogodishnata wecher!
Pozdrawi,
Stoilov