Автор Тема: Как да накарам принтера да печати черно-бяло?  (Прочетена 1677 пъти)

mikis

• Напреднали
  • Публикации: 746
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Имам цветен лазерен принтер (HP CLJ 2605) с четири касети: три цветни и една черна (CMYK).
Как (и мога ли въобще) да го накарам, когато печата да НЕ ползва цветните касети, а само черната?
Сега, когато печата черно-бяла графика да речем, отенъците на сивото ги прави с цвят, най-вече Cyan и Magenta. В резултат графиката излиза или синкава, или зеленикава, но това е по-малкият дявол. От както съм го купил съм изпечатал грубо 1000 страници, от които не повече от 50 цветни (при 5% запълване), а Cyan касетата е по-празна и от черната ::)

От Контролния център на КДЕ пробвах тези опции:

но нито една не даде резултат. :( Нека някой с повече опит с принтерите да каже може ли да стане този номер или не.
« Последна редакция: Jan 25, 2009, 13:57 от mikis »
Активен

tarator

• Напреднали
  • Публикации: 849
    • Профил
Пробвай да избереш подобен модел черно-бял принтер. Просто за експеримент.
Активен

A gentleman is one who is never rude unintentionally. - Noel Coward

mikis

• Напреднали
  • Публикации: 746
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Проблемът е решен.

Работата стана с още малко ровене в настройките на драйвера. За по-ясно долу слагам картинки.

Това са двете настройки, които направих, освен тези в горния ми пост. Не съм ги пробвал по отделно, така че не съм сигурен коя от двете върши работата (или и всички заедно).
Важното е, че като краен резултат при печат се ползва само черната касета ;)

P.S. За тези, които се интересуват от цветен принтер - среден клас, който е отлично поддържан под Линукс, мога да кажа, че HP CLJ 2605 [dn/dtn] е много добър избор.

Забележка: Ако държите на двустранния печат този принтер задължително трябва да има буквите 'dn' или 'dtn' в името си. Иначе се поддържа само ръчно обръщане на страниците.
Активен