Автор Тема: Как се инсталират ati драйвери на kubuntu 9.04  (Прочетена 2319 пъти)

carnelino

• Напреднали
  • Публикации: 24
  • Distribution: УСУ 5 (ubuntu)
  • Window Manager: Gnome, но иска KDE
  • za1 za Open Source
    • Профил
здравейте на всички, търсих във форума но не открих нищо подобно, пък съм и нов в линукса, от днес  :)

директно на въпроса - на виндолс инсталирах виртуалбок 2.2.2 и качих кубунту 9.04 но се оказа че максималната резделителна способност е 800х600 и реших, че е от драйверите затова отидох в сраницата на ати и дръпнах драйвер за линукс, но не успях да ги инсталирам, не знам как.
ати 9600 ми е картата

въпросите ми са
1 има ли разлика в това дали си виртуална машина или на реална, за драйверите става въпрос
2 тази резолюция на липсата на драйвери ли се дължи
3 как да инсталирам драйверите - в система-драйвери за хардуер няма нищо, пише че в системата не се използван лицензни драйвери

моля, помогнете ми, не ме отказвайте от кубунтуту
благодаря ви предварително
Активен

40VEK

milkonoj

• Напреднали
  • Публикации: 143
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Gnome
  • FreeWorld for FreePeople
    • Профил
Влез във System>Administration>Hardware Drivers. Там трябва да си намери драйверите.

П.С. Трябва да си вързан към нетя.
Активен

carnelino

• Напреднали
  • za1 za Open Source
    • Профил
Влез във System>Administration>Hardware Drivers. Там трябва да си намери драйверите.

П.С. Трябва да си вързан към нетя.

здр, ами успях да се вържа към нета и успях да направя ъпдейти, и успях да си инсталирам бг, до тук съм стигнал.
Там дето казваш ти, не ми ги засича, стои си празно.
Просто питам как да си ги инсталирам, защото си ги дръпнах от официалната страница на ати и ми стоят на десктопа като някъв камък и аз само го обикалям и ръчкам с надеждата да го съживя.

Четох че има някви проблеми с ати картите, по-добрър избор е енвидия
Бях в сайта на учи свободно с убунту, там има как се инсталира драйвер ама на енвидия и си го засича в System>Hardware Drivers а моят не

но иначе не получиш отговор на първите въпроси дали има разлика и как се инсталират, трябва ли нещо да се пише в "страшната" конзола и какво е то

благодаря ви още веднъж, наистина отговорите са бързи, помагайте и сега
Активен

40VEK

milkonoj

• Напреднали
    • Профил
Виж тоя линк http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_Jaunty_Installation_Guide
както и пробвай с командата
jockey-kde
в терминала (влизаш с alt+F2)
Активен

milkonoj

• Напреднали
    • Профил
Тия драйвери дето си ги свалил не бачкат. Поне така пише по форумите. Аз имам Ati HD3650 и ми тръгва от там откъде ти казах предния път, можеш и да пробваш да си промениш резолюцията през xorg.conf (разгледай се във форума да видиш къде се намира) :)
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
Хардуерът на виртуалната машина на VirtualBox е различен от хардуера на реалната машина, така че драйверът на Ati няма да ти свърши работа. За целта, VirtualBox има един пакет от драйвери, който пристига с инсталацията на VirtualBox, наречен Guest Additions (ако интерфейсът ти е на български, Виртуални Добавки). Когато заредиш виртуалната машина с Kubuntu, можеш да намериш тези добавки в менюто Устройства (Devices) от прозореца на VirtualBox > Инсталиране на Виртуални Добавки (Install Guest Additions). Това ще монтира диска с драйверите в Kubuntu. Следват инсталационните стъпки:
1. Отваряш конзолата :) Не се плаши, не е чак толкова страшно;
2. Ако си с 32-битова система, изпълняваш командата
Код:
sudo sh /media/cdrom0/VBoxLinuxAdditions-x86.run
а ако си със 64-битова система
Код:
sudo sh /media/cdrom0/VBoxLinuxAdditions-amd64.run
и си пишеш паролата за твоя потребител;
3. Ако всички зависимости на пакета са изпълнени преди това (не знам как е в Kubuntu), пакетът ще се инсталира без допълнителни действия от твоя страна (чети какво пише по екрана). Само ще трябва да си рестартираш виртуалната машина, когато приключи.

Както писах в т.3, пакетът Виртуални Добавки има някои зависимости (допълнителни програми, които трябва да са инсталирани преди това). Ако някоя зависимост липсва, инсталаторът ще изкара съобщение на екрана за това и ще спре. Ето някои зависимости (не съм сигурен дали са всички) и решенията за тях:
а) Ако излезе съобщение "Please install GNU make", изпълни командата
Код:
sudo apt-get install make
б) Ако излезе съобщение "Please install the build and header files for your current Linux kernel", изпълни командата
Код:
sudo apt-get install linux-headers-`uname -r`
Внимавай за кавичките в тази команда - това е апострофът, който се намира отляво на клавиша "1" на клавиатурата.
в) Ако излезе съобщение "Please install the GNU compiler", изпълни командата
Код:
sudo apt-get install g++

Удовлетвори зависимостите и изпълни командата от т.2 отново. Ако излезе съобщение, което не съм описал тук и инсталаторът спре, то покажи ни точното съобщение, което се е изписало на екрана. Успех ;)
« Последна редакция: May 22, 2009, 17:27 от neter »
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

carnelino

• Напреднали
  • za1 za Open Source
    • Профил
здр, отново.

Искам да благодаря на всички, които прочетоха темата и на тези, които помогнаха. Специални благодарности на neter за подробния и точен отговор (всичко се получи от първия път, без да се налага да продължавам с кодовете след точка 3).

Нямам думи за това колко съм ви благодарен, продължавам напред да опознавам "алтернативата" и като възникват проблеми (ще има) отново ще се допитам до "големите глави" във форума.

Благодаря ви!
Активен

40VEK

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Kubuntu инсталационни грижи
Настройка на програми
rinzai 0 6016 Последна публикация Apr 27, 2005, 22:15
от rinzai
как да инсталирам KUBUNTU
Настройка на програми
TrIsTaR 2 7167 Последна публикация Jul 03, 2005, 00:57