Автор Тема: Проблем с партишъни  (Прочетена 896 пъти)

HancTep

• Новаци
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
Проблем с партишъни
« -: Aug 31, 2009, 19:11 »
Здравейте ,

току що си сложих ubuntu 9 като едновременно с това имам и windows 7. Направих му отделен партишън 6 GB от инсталационното меню. Всичко се инсталира за по-малко от 15 мин. Проблема идва когато натиснах да се ъпдейтне и ми изписва че няма никакво място и да освободя поне 400 MB. От къде идва този проблем? Благодаря предварително!
« Последна редакция: Aug 31, 2009, 19:15 от HancTep »
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Re: Проблем с партишъни
« Отговор #1 -: Aug 31, 2009, 19:57 »
6 GB е прекалено малко, ако искаш да си имаш нормална ОС, верно не е като Уин за гола инсталация да иска 15-20 GB, ама все пак.. Ако имаш как, отдели 10-15 GB поне за Убунту..
Иначе пробвай sudo apt-get clean колко място ще успее да освободи. Това всичкото място само "голата" инсталация ли го зае?
Цитат
At least 4 GB of disk space (for full installation and swap space)
го дават  ???
« Последна редакция: Aug 31, 2009, 19:58 от bop_bop_mara »
Активен

plandz

• Напреднали
  • Публикации: 535
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Re: Проблем с партишъни
« Отговор #2 -: Aug 31, 2009, 22:05 »
Здравейте ,

току що си сложих ubuntu 9 като едновременно с това имам и windows 7. Направих му отделен партишън 6 GB от инсталационното меню. Всичко се инсталира за по-малко от 15 мин. Проблема идва когато натиснах да се ъпдейтне и ми изписва че няма никакво място и да освободя поне 400 MB. От къде идва този проблем? Благодаря предварително!

И къде го направи този отделен партишън? За да инсталираш Линукс,трябва и (не е напълно задължително,само се препоръчва и зависи от количеството рам) да направиш и дял за swap.
Вземи че постни тук /etc/fstab ,за да се види положението.Иначе няма как да ти помогнем.

Off
А иначе да се препоръчва партишъна,на който е Линукс да е 15 ГБ си е направо разхищение на дисково място.Не,че съвременните дискове го нямат,но защо да се замразява?Аз съм карал на 6 ГБ доста време и то без да ми изписва нищо.Е,имах отделен home-дял,но то си е близко до ума.
А sudo apt-get clean се използва за изтриване на кеш-а на apt след ъпдейт...Справка: http://linux.die.net/man/8/apt-get
Човекът казва,че не е ъпдейтвал още.
Off

Поздрави!
« Последна редакция: Aug 31, 2009, 22:48 от plandz »
Активен

Ако се чувствате добре,не се тревожете.Ще ви мине. - Murphy's Laws