Автор Тема: Кой линукс е най-добър за adwansed потребители ?  (Прочетена 5723 пъти)

aaaaaa

• Напреднали
  • Публикации: 971
    • Профил
Цитат
Примерно ти как ще разбереш в кой файл се настройва мрежата ако ти го прави някакъв тул?
Или пък как трябва да си попълниш Xorg.conf файла (макар че в последните версии, това се опитва да става автоматично)?
То по принцип идеята на операционната система е да работиш на нея, а не да се занимаваш да я настройваш. За това се приема за добре, когато има инструменти, които ти помагат възможно най - бързо да си настроиш системата и да се захващаш за работа. Аз като съм си настроил мрежата изцяло чрез графичния интерфейс на network-manager-gnome за няколко минути, а ти си изгубил време да научиш синтаксиса на текстовите файлове и после да ги редактираш каква точно полза е за теб? Честно казано за всичкото време, което съм ползвал Fedora (не че е много, по принцип ползвам Дебиан и там съм запознат с нещата) така и не разбрах кой файл точно трябва да редактирам, за да си настроя мрежата и това е, защото графичните инструменти, които предлагаха за това (system-config-network, а сега и network-manager-gnome) винаги са си работели. А това между другото е една от най - големите похвали, които мога да дам за Федора. Още по - малко пък ми липсва попълването на xorg файла (особено, когато трябваше да въвеждам честотите на монитора). Ползвал съм gentoo, обаче това беше, когато имах много време. Реално тогава повече време прекарвах да се грижа за системата, от колкото да я ползвам за нещо полезно. Сега си ползвам дебиан и съм доволен.

PS
Впрочем за това кои са най "advanced" дистрибуциите може да служи като показател какво ползват най - "advanced" потребителите - системните администратори на големите фирми и институции. Не случайно RHEL е едно от най - популярните решения в тази сфера. Четох една статия, че от NASA също ползват RHEL и Fedora. Но пък предполгам, че те са ламери...
« Последна редакция: Sep 16, 2009, 13:49 от aaaaaa »
Активен

...to boldly go where no one has gone before...

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Тоя пич ми звучи като тия, които са ходили на 3- дневна екскурзия до Япония и след това се оказва, че са станали експерти по познаването на Япония и японците. Аз съм опитал повечето основни дистрибуции /без slackware/ и доста деривати и мога да кажа, че всяка дистрибуция е добра, ако не пипаш излишно по нея. Какво му е сложно на Gentoo. Идва компилирано с xfce и го настройваш с две елементарни команти. След това с една единствена команда emerge си добавяш каквото поискаш, включително и нова графична среда. При федора вместо apt-get използваш yum. Дебиан си е като Ubuntu, но по-бърз и по- проблемен. Особено нестабилният.Препоръчвам ти го ако постоянно ти се човърка нещо.Мандрива и Сусе се настройват елементарно и не са за толкова напреднали хора
« Последна редакция: Sep 27, 2009, 07:51 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

Ivshti

• Напреднали
  • Публикации: 322
  • Distribution: Linvo 2010.3
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Съгласен съм, че няма лесни и трудни дистрибуции.
Обаче bazu, такива националистически изрази от тебе не съм очаквал!
Също не сравнявайте Gentoo и Slackware. Нямат много общо.

Slackware - много опростена пакетна система, без зависимости, с възможност да инсталираш добри туулове като slapt-get, които когато се конфигурират правилно, и не се ползват за ъпдейт на системата, работят много добре и поддържат решаване на зависимости. Също има много добри хранилища като Slacky (които в миналото са били критикувани, поради причини, които не съществуват сега). Slacky съдържа всичко, от което ще се нуждае обикновения потребител. Администрирането трябва да го правиш ти самия - но като цяло става с прости стъпки и е описано идеално в *.TXT файловете.
Характерна черта е че се старае да прилича на UNIX.
Има и инструмент, наречен src2pkg, който ти позволява от изходен код да правиш пакети.

Gentoo - не съм го пробвал лично, но знам, че има един инструмент, който изпълнява скриптове наречени ebuild, които от своя страна компилират софтуер от изходен код в пакети. Всичко под Gentoo се инсталира по този метод - не съм много запознат, но може да има и прекомпилирани. Пред Slackware, предимствата са, че има голямо хранилище от пакети (които все пак не са прекомпилирани). За разлика от комбинацията Slackware + Slacky, хранилищата на Gentoo съдържат не само това, което е нужно на обикновения потребител, но и да кажем, няколко init системи, няколко splash screen-а, а да не изключваме възможността да компилираш всеки пакет със свои собствени опции. Това е дистрибуцията, която според мен е най-подходяща за човъркане и кустумизиране по бърз начин.
Редакция: а, видях, че cybercop е написал, че идва прекомпилирано с xfce.

Arch Linux - подобно на Gentoo, но с по-лесен инсталатор и пре-компилирани пакети, плюс AUR, в което има огромно разнообразие от PKGBUILD файлове (прости файлчета, които оказват информация относно компилирането на някой пакет. това са прости, че аз написах прост wrapper скрипт за да ги ползвам в Slackware :D). Също имаш голямо право на избор. Струва си да го пробваш. Обаче не се обърквай от рекламите, че е пълно само с доказан и стабилен софтуер. В него винаги има почти най-новите версии на програмите, и също е rolling-release (виж какво означава това в уикипедия). Също използват пачове, които дори във Федора не се усмиляват да използват. Ако искаш да човъркаш, избери или това, или Gentoo.

Fedora също е интересна, защото винаги е up-to-date и също предлага много пакети.

Ако търсиш нещо UNIX-подобно и стабилно, освен Slackware, можеш да се насочиш извън границите на Linux, избирайки FreeBSD или OpenBSD.
« Последна редакция: Sep 27, 2009, 12:45 от Ivshti »
Активен

edmon

• Гост
Тези теми започват да ми звучат като:
"Да си сложа Home или Professional Edition? ServicePack2 или ServicePack3,......Не е ли по-добре
да мина на Windows7 Ultimate Edition. Моля отговорете ми ... кое е най-добре като за
напрИднал ...."
Активен

tarball

• Напреднали
  • Публикации: 896
  • Distribution: Arch linux;Debian Testing; Ubuntu
  • Window Manager: KDE;MATE;Xfce
    • Профил
Преди известно време се бях впуснал в тестване на какви ли не знайни и незнайни дистрибуции,включително BSD.Минал съм през всички основни дистрибуци и много от техните деривати.При по-advanced дистрибуциите съм прекарвал повече време в обгрижване на системата,отколкото съм си вършел някаква работа на нея.В един момент ми писна и спрях с глупостите.Все пак не съм администратор!Искам да седна пред компа да си браузвам на воля,да слушам музика и да гледам филми!Игри не играя така,че това отпада.Много по-удобно ми е да си пусна инструмент с който да си настроя нещо,отколкото да ровя къде ли не(е правя го понякога за да не забравя  ;D).Така,че щом си решил да опитваш действай,но ако не ти е професия мисля,че ще ти писне вместо да се кефиш н системата само да ръчкаш и да оправяш по нещо.
Активен

Едно време бях спортен тип,сега съм...само тип!
The Future is OPEN!

Oxy

• Напреднали
  • Публикации: 253
  • Distribution: Fedora / Gentoo / Debian
  • Window Manager: KDE (4.2/ 3.5)
    • Профил
Така общо взето съм ползвал : Дженту, Дебиан, Слак, *бунту, федора, ЦЕНТ, сорсмейдж, Сидукс, и в момента съм накован на openSUSE, SuSE linux enterprice server  както и SuSE linux enterprice desktop.... малко инфо сега
Дебиан стейбъл(в момента ми е на едно лаптопче с 256 рам и 1.4 процесеро) страшно стабилен и с добра производилтеност..., лесно се рови из него и се конфигурира.... аз от там си хванах доста от знанията просто работи
тестинг и ънстейбъл бранчовете съм ги ползвал малко, защото открих СИДУКС, има една 2 доста готини джаджи, които ги няма в дебиан

*бунтута са ясни

Скак ползвах доста малко, понеже нямах нервите да ресолввам депендънсита, по пък иначе дяволски стабилна система, лесна за управление...

Федора/Цент - трудно ги изтраях, защото голяма част от конф файловете не се намираха където бях свикнал....

Дженту - по време на инсталацията разбираш основни моменти, после донастройваш, всичко си го правих от конзолката пишеш си флагчетата и системата се грижи за останалото... просто нямах време да чакам понякога прекомпилация на цялата система...

Сорсмейджа няма да го коментирам, защото го ползвах в една отностително ранна фаза на неговото развитие и самата му инсталация и аутентикация после беше успех. Готино дистро, сваля си всичко и си го компилира(подобно на дженту) но имаше някви грозни бъгове тип след еди какво си се инсталира еди какво си и /етц/шадол файла става на ... изтрито ...

И така сега покрай естеството на работата ми се придържам към новелски продукти сървари SLES
няколко SLED работни станции и няколко Опенсусета. Причините:
Лесна настройка, лесна интеграция с продуктите на Новел(все пак те си разработват Suse*), лесна скалируемост, голям набор от приложения, които са големи благинки за администратора ни и най-вече всичко е относително стандартизирано....
Проблеми: в яст има разни джаджи за настройка на нещо, които не пишат по основния файл а пишат овъррайд някъде другаде и ако съм правил нещо с джаджата, ама не ме е изкефило и после реша да си пиша файла, то понякога няма ефект. Важното е че не се отделя много време за обгрижване на системите и всичко се получава относително бързо, което е важно за производствения процес...

edit by neter: Редактирано, съгласно т.6 от правилата на форума.
« Последна редакция: Sep 28, 2009, 10:41 от neter »
Активен