Съгласен съм, че няма лесни и трудни дистрибуции.
Обаче bazu, такива националистически изрази от тебе не съм очаквал!
Също не сравнявайте Gentoo и Slackware. Нямат много общо.
Slackware - много опростена пакетна система, без зависимости, с възможност да инсталираш добри туулове като slapt-get, които когато се конфигурират правилно, и не се ползват за ъпдейт на системата, работят много добре и поддържат решаване на зависимости. Също има много добри хранилища като Slacky (които в миналото са били критикувани, поради причини, които не съществуват сега). Slacky съдържа всичко, от което ще се нуждае обикновения потребител. Администрирането трябва да го правиш ти самия - но като цяло става с прости стъпки и е описано идеално в *.TXT файловете.
Характерна черта е че се старае да прилича на UNIX.
Има и инструмент, наречен src2pkg, който ти позволява от изходен код да правиш пакети.
Gentoo - не съм го пробвал лично, но знам, че има един инструмент, който изпълнява скриптове наречени ebuild, които от своя страна компилират софтуер от изходен код в пакети. Всичко под Gentoo се инсталира по този метод - не съм много запознат, но може да има и прекомпилирани. Пред Slackware, предимствата са, че има голямо хранилище от пакети (които все пак не са прекомпилирани). За разлика от комбинацията Slackware + Slacky, хранилищата на Gentoo съдържат не само това, което е нужно на обикновения потребител, но и да кажем, няколко init системи, няколко splash screen-а, а да не изключваме възможността да компилираш всеки пакет със свои собствени опции. Това е дистрибуцията, която според мен е най-подходяща за човъркане и кустумизиране по бърз начин.
Редакция: а, видях, че cybercop е написал, че идва прекомпилирано с xfce.
Arch Linux - подобно на Gentoo, но с по-лесен инсталатор и пре-компилирани пакети, плюс AUR, в което има огромно разнообразие от PKGBUILD файлове (прости файлчета, които оказват информация относно компилирането на някой пакет. това са прости, че аз написах прост wrapper скрипт за да ги ползвам в Slackware

). Също имаш голямо право на избор. Струва си да го пробваш. Обаче не се обърквай от рекламите, че е пълно само с доказан и стабилен софтуер. В него винаги има почти най-новите версии на програмите, и също е rolling-release (виж какво означава това в уикипедия). Също използват пачове, които дори във Федора не се усмиляват да използват. Ако искаш да човъркаш, избери или това, или Gentoo.
Fedora също е интересна, защото винаги е up-to-date и също предлага много пакети.
Ако търсиш нещо UNIX-подобно и стабилно, освен Slackware, можеш да се насочиш извън границите на Linux, избирайки FreeBSD или OpenBSD.