Тука един колега, форумец, се изказа че хората от Gentoo ги мързяло да напишат тул за настройка на системата. Ами да може и така да е, ама пък са написали такава огромна документация. Може би хората искат да те оставят да се поровиш във всички конфигурационни файлове на системата за да разбереш сам за какво иде реч.
Примерно ти как ще разбереш в кой файл се настройва мрежата ако ти го прави някакъв тул?
Или пък как трябва да си попълниш Xorg.conf файла (макар че в последните версии, това се опитва да става автоматично)?
Всяка дистрибуция си има своите предимства. Според мен:
Gentoo - пипаш абсолютно навсякъде и то сам за да разбереш кое от къде се прави и защо се прави.
Slackware - същото като Gentoo само дето има разни тулуве за улеснение и НЯМА пакетни зависимости

(да бе съвсем същото е) - ако не ти върви нещо - ти си си виновен че не си го компилирал както трябва.
Debian - има тулуве за всичко, но можеш и да бараш сам по системата. Има пакетен мениджър, който си изпълнява много добре работата
*buntu, Fedora, SuSe, PcOSLinux и разни други такива - за хора които не им се чете.
ПС: Всички дистрибуции могат да се настройват от текстовите файлове, но някой се опитват да го правят автоматично.
ПС2: Да ме извиняват хората които ползват ArchLinux ама не съм го ползвал и не мога да давам мнение.
По принцип всяка дистрибуция става за advanced потребители, стига да знаеш как да я ползваш

.
Трябва сам да си избереш, защото на различните дистрибуции конфигурационните файлове са на различни места, инициализираща система е различна, могат да имат или да нямат пакетен мениджър и т.н., и т.н.
ПС3: Всичко това е на база сравнения от преди 4г от тогава съм се спрял на Kubuntu и си джиткам с него