Автор Тема: Рутер проблеми  (Прочетена 5236 пъти)

plandz

• Напреднали
  • Публикации: 535
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Рутер проблеми
« -: Oct 01, 2009, 19:54 »
Здравейте!

Допреди седмица бях добре с рутера ми TP-Link TL-R460,но сега имам проблем.Доставчикът ми увеличи скоростта на връзката ми с нета на 20 mbps (преди беше 12 mbps),но връзката ми през рутера си остана на 12 mbps...Тествах без рутера и се оказа даже,че скоростта на връзката ми е повече - 24-26 mbps.А се очаква и ново увеличение на скоростта за в бъдеще.
Мрежата ми в къщи е само жична - 3 десктоп-а,свързани с кабели към рутера.

Искам да попитам какво да правя - нов рутер ли да купувам (и ако да - кой ще ми свърши работа за тази скорост) или да градя собствен рутер (имам стар хардуер,но не знам като какво ще ми свърши работа,да не се окаже после,че пак не смогва)?
Повече клонят везните към закупуване на нов (ако има такъв,който ще се справи),но ако няма - ще се хвана да чета и ще правя мой си.

Моля ви за предложения и по двата варианта!

Благодаря предварително!
Активен

Ако се чувствате добре,не се тревожете.Ще ви мине. - Murphy's Laws

tarball

• Напреднали
  • Публикации: 896
  • Distribution: Arch linux;Debian Testing; Ubuntu
  • Window Manager: KDE;MATE;Xfce
    • Профил
Re: Рутер проблеми
« Отговор #1 -: Oct 01, 2009, 20:47 »
Търси DraftN router.Те поддържат скорости до 300mbps.Ако искаш да поддържа друг firmware ти препоръчвам Buffalo WHR-G300N.Той поддържа DD-WRT.Другите модели на Buffalo също с много добри.Виж тук и избирай: http://buffalo-bg.com/.Иначе абсолютния фаворит според мен е Buffalo WHR-G125.За него ти препоръчвам веднага да смениш оригиналния firmware с този на Tomato и машинката става феноменална просто.Ако пук държиш непременно на DraftN router позагледай и моделите на Edimax.Техния фабричен firmware е линукс базиран и са много,много добри.За мен това е истината.Всичко друго е бошлаф.Ако мислиш да ползваш компа за рутер бих ти препоръчал PfSense за него.То пък е BSD базирано и също е прекрасно за рутер.За мен обаче комп за рутер няма смисъл,защото хем е шумен хем консумира повече от малкия рутер.Тoва си е лично мое мнение.Ако те вълнува още нещо питай.Ако си се решил на Buffalo,което е най-правилния избор горещо те съветвам да смениш firmawre.Има подробни инструкции на сайтовете на Tomato и DD-WRT.Препоръчвам ти Tomato,като по-леко и постигащо по-големи скорости на трансфер.И двете са линукс базирани.
Активен

Едно време бях спортен тип,сега съм...само тип!
The Future is OPEN!

plandz

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Oct 01, 2009, 21:19 »
Този Buffalo WHR-G300N може още утре да го взема,но понеже мрежата ми е изцяло с кабели (засега),дали скоростта се отнася и за този вариант?
И кое е по-добре - Buffalo WHR-G300N или Buffalo WHR-G125 със сменен фърмуер на Tomato?
« Последна редакция: Oct 01, 2009, 21:24 от plandz »
Активен

tarball

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Oct 01, 2009, 21:57 »
В сайта на DD-WRT погледни и ще видиш,че Buffalo WHR-G300N се поддържа.Само,че май трудно се префлашваше.Погледни за всеки случай.Другия се води,че поддържа скорости до 125mbps.Мисля,че би свършил работа,освен това е с мощен процесор като за рутер(около 250mhz мисля беше.)DD-WRT e тежък софтуер и аз лично не съм много доволенОт друга страна това черното бъфало е с вградени антени и съм леееко скептичен към покритието му.Според мен фаворит остава другия.Поогледай и моделите на едимакс.Те също поддържат до 300mbps и пак са с линукс.Ако аз избирах сега бих заложил на Buffalo WHR-G125+Tomato.Това е истинския оргазъм пък и отключва много скрити функции на рутера.
Точно за скорости по кабел говоря.Не съм много фен на Wireless-a ползвам го само за елементарни неща,но не и за сериозно натоварване като торенти например
« Последна редакция: Oct 01, 2009, 21:59 от tarball »
Активен

The Future is OPEN!

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
« Отговор #4 -: Oct 02, 2009, 09:48 »
Аз бих си направил от стара машина рутер  :D тъй като сме в линукс форум да ти препоръчам и един много добър рутер от asus http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=148740&highlight=oleg
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

plamen_f

• Напреднали
  • Публикации: 1246
    • Профил
« Отговор #5 -: Oct 02, 2009, 12:13 »
http://www.smallnetbuilder.com/component/option,com_chart/Itemid,189/

До колкото разбрах ползваш само кабел. Погледни сайта - ще ти даде добро инфо - доста от посочените ги има в БГ. Що се отнася до въпроса ти за скоростта - има 3 вида скорости които се мерят:
вън > вътре
вътре > вън
вътре > вътре

Това което ти е проблем е първата част.

Мои наблюдения - ползвам основно dlink на всякъде (сигурно са станали вече 6-7 - в къщи по роднини и един в офиса). От 5 месеца в офиса е 615-ка (има ги и в моста в стемо комплект с един донгъл < 100$). Доста прочетох преди да го купя (до тогава бях само на 54g). Оказа се наистина чудесна стабилна машина. Тествах я по твоя проблем (и мен ме вълнува) - при нормален даунлоад (scp да речем или фтп) държи винаги > 80 мбпс. При торенти леко пада но явно се държи стабилно и не грее. За съжаление поне до скоро dd-wrt още работеха по него и нямаше релийз. Що се отнася до вътрешната мрежа определено си ги държи 100 мбпс на кабел. WIFI - рутера е n draft. С донгъла в комплекта и непретенциозна машина се върже на 250-280 мбпс но вътрешна скорост > 120 мбпс към нотбука ми не можах да постигна....
От 3 седмици тествам в къщи един TP-link TL-WP941ND. Огромен компютър на фона на dlink-a ;) Наистина е 2 пъти по-голям, но пък е с 3 антени и за него поне tomato като че ли има. Там наистиан е подходено сериозно 8/32 МБ памет, 400 МХц процесор, атерос добър. Единствения недостатък е че грее повече.

АКо има някой друг да даде мнение ще се радвам да почета и аз.
Активен

tarball

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Oct 02, 2009, 17:27 »
Buffalo WHR-G125+Tomato  hardc0re Mod http://touristinparadise.blogspot.com/2008/04/linksys-wrt54gl-routers-improving.html.E,те това е истината.Това е моднат Tomato Firmware с множество подобрения.Рутера вече може да приема над 8000 кънекции и то без да се товари!!!!!!Вече го сложих на моето Бъфало и съм поразен,изумен,втрещен абе......нямам думи.Това е Мерцедеса на рутерите.
Активен

The Future is OPEN!

plandz

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Oct 02, 2009, 23:50 »
@tarball

Явно,че ще си взема Buffalo.Дай едно читаво ръководство за флашване с Tomato,за да не се объркам.Намерих поне 5-6 в нета,но си е друго да е от човек,който е врял и кипял в това.А явно,че ти си такъв.
Благодаря ти предварително!И за всичко дотук!

Благодаря и на всички останали,които взеха отношение по проблема ми.

Като взема рутера и направя всичко пак ще пиша.
Активен

tarball

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: Oct 03, 2009, 11:25 »
http://sourceforge.net/projects/tomatofirmware/files/.Като кликнеш върху последната версия(1.25) погледни,че има едно redame.htm.Отвори го и го прочети много внимателно.Първото ми флашване на Бъфало съм направил,следвайки инструкциите точно от тук.Няма страшно стига да спазиш точно указанията.Също така инструкции има и във папката с firmware,който ще свалиш.Има и там readme.Тъй най-вероятно ще вземеш Buffalo WHR-G125 внимавай какво ще свалиш за него.Той не се флашва със стандартното Томато,а със модификацията Tomato 1.25ND.Обърни внимание на последните букви ND.Това е флаша за този рутер иначе ще го прецакаш.Съветвам те ако те е много шубе да го инсталираш под уиндоус.Там е най-лесно и безопасно.За да го инсталираш под уин трябва първо да свалиш стандартния флаш на Томато(Tomato 1.25).Като го разархивираш ще види вътре един .bat файл (whr_install.bat).С него е супер елементарно инсталирането.Стартираш го и следваш едни много елементарни инструкции,свързани и включване и изключване на рутера.Да повторя пак-Сваляш двата вида флашове на томато;от стандартния взимаш само .bat файла и изтриваш всичко за да не се объркаш.След това разархивираш Tomato 1.25ND.Там файла ти се казва Tomato-ND.trxСега погледнах readme-то и ми направи впечатление,че са махнали инструкциите за флашване за линукс.Пък аз не си ги спомням,така,че ако искаш да си сигурен пак те съветвам да го направиш под уиндоус.Все пак ако объркаш нещо ще си назад с 85лв.,а както се сещаш гаранцията не покрива такива опити за смяна на софтуер на гаранционен рутер.Няма страшно процедурата е максимално опростена и безопасна.Обърни внимание да си настроиш мрежовата карта на посочените в реадме-to ип адреси.След това вече всичко е елементарно.Ако всичко протече добре имай предвид,че прозореца на .bat файла ще изчезне и няма да можеш да проследиш цялата процедура по флашването.Това да не те притеснява.Поне преди беше така може и да е променено но за всеки случай го имай предвид.Изчакваш за по-голяма сигурност около 5мин. и може да рестартираш рутера.Това е най-кратко.Ако има нещо още питай.
Активен

The Future is OPEN!

plandz

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Oct 03, 2009, 18:29 »
@tarball

Прочетох упътването ти,смъкнах и файловете,разархивирах ги и ги подготвих така,както си ми написал.Имам един допълнителен въпрос:
Отворих .bat-файла с текстов редактор и го поразучих.В него има такова нещо:

.......
echo tftp -i 192.168.11.1 put tomato.trx
tftp -i 192.168.11.1 put tomato.trx
if errorlevel 1 goto PING
.......

В ND-папката,файлът с фърмуера се казва tomato-ND.trx
Трябва ли да се преработи .bat-файла,за да го открива коректно?
Мисля,че трябва,но за всеки случай да попитам.А може би да се преименува файлът с фърмуера?
« Последна редакция: Oct 03, 2009, 19:41 от plandz »
Активен

savago

• Напреднали
  • Публикации: 84
  • Distribution: mainly OpenBSD,FreeBSD
    • Профил
« Отговор #10 -: Oct 03, 2009, 20:04 »
Няма смисъл от покупката на такъв стар рутер,нито от префлашването му с домата,казвам това като собственик от 2 години на WHR-HP-G54. Личното ми мнение е че подръжката и функционалността на openwrt е наи добра,както и по отношение на постигнатите скорости.
Активен

tarball

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: Oct 03, 2009, 20:07 »
@tarball

Прочетох упътването ти,смъкнах и файловете,разархивирах ги и ги подготвих така,както си ми написал.Имам един допълнителен въпрос:

.......
.......

Мисля,че трябва,но за всеки случай да попитам.А може би да се преименува файлът с фърмуера?

Не пипай .bat файла!!!Аз не съм пипал нищо по него и не съм имал никакъв проблем.Ако пипаш рискуваш да омажеш нещо.
Активен

The Future is OPEN!

plandz

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Oct 05, 2009, 18:37 »
@tarball

.......
.......

Не пипай .bat файла!!!Аз не съм пипал нищо по него и не съм имал никакъв проблем.Ако пипаш рискуваш да омажеш нещо.

Така е - .bat - файлът не се пипа.Преименува се обаче файлът с фърмуера,по данни от нета.
Активен

plandz

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: Oct 17, 2009, 20:48 »
Да напиша какво стана.Взех си Buffalo WHR-G125,защото хората,писали отзиви във форумите не са много доволни от сегашното развитие на dd-wrt.Пък и мнението на tarball оказа влияние за избора.
На 5-тата минута след включването му го флашнах с домата и то със моднатия SpeedMod от hardc0re.
http://touristinparadise.blogspot.com/2008/04/linksys-wrt54gl-routers-improving.html
Ами какво да кажа...Направо зяпнах от учудване.
Скоростта ми е вече такава,каквато ми дава доставчикът ми.При сваляне на торенти,рутерът се държи така,все едно че нищо не прави.Няма ограничение,няма забиване всичко е много гладко.И три компа храни с нет на всичкото отгоре.
С една дума - доволен съм много!И от рутера и от моднатия домат.

Специални благодарности на tarball за помощта!!! [_]3
Благодаря и на останалите,взели отношение по проблема ми! [_]3

P.S.Като че ли най-добър за тези рутери е мод-а на Victek:
http://victek.is-a-geek.com/

8192 връзки...И върви без каквито и да са забележки...
« Последна редакция: Oct 22, 2009, 21:59 от plandz »
Активен