Здравейте,
Който се тормози от дълги постове да не чете натам!
I. УводПовода за този пост е едноседмичната ми главоблъсканица относно конфигуриране на звук и видео на моята нова машина. Мислех си, че с всичко ще се справя по старому, както на старата машина - нищо подобно. Linux винаги е имал проблеми с новия хардуер, особено този, разпространяван в България.
II. Спецификации на проблемния ми хардуер - дъно: ASRock K7S8X lan:SiS900 audio:Intel 82440MX (AC97)
- видео: nVidia GeForce4 MX 440 AGP 8x
III. Проблеми1. Аудио проблем.
- OSS - След като заредя нужните модули (i810_audio и ac97_codec) звук има, но в миксерът липсва PCM плъзгач (най-важния!

'>.
- ALSA - Тук проблема е подобен. Пак има звук. Миксерът има PCM, но си седи на 0 и не ми дава да го усилвам!

Копелето! Освен това alsamixer ми показва един куп други плъзгачи със странни буквено-цифрени имена, които си нямам на идея какви са и за какво служат, но те по никакъв начин не влияят на volume-то. С изключение на един, който ако е mute-нат има звук, ако не е - няма... странно нали? Не помня с какво точно име беше, но беше нещо от сорта CM7345.
XMMS също не дава да пипам volume-то (oss и alsa), освен ако не ползвам arts plugin-а. Описаните дотук проблеми ги има и в 2.4 и в 2.6 kernel. Пробвах с различни линукси (Slackware, Gentoo, Knoppix), но проблемите са идентични при всички тях.
2. Видеокартов проблем.
Тук проблема е, че като сложа драйверите от
http://www.nvidia.com и стартирам X, конзолите ми се развалят и не знам как да ги оправа (знам ама не е много практично - reboot

'>). Иначе драйверите си работят пърфект с 3D ускорение.
3. Gentoo-LAN проблем.
След зареждане на модул sis900 и настройка на eth0, ifconfig дава, че eth0 има HWaddr FF:FF:FF:FF:FF:FF, което ме потресе. ping до друга машина в мрежата има, но нищо друго - нито http, ftp, ssh и всички останали. Този проблем ми се появява при Gentoo с kernel-2.6.7-gentoo-r8. Не съм пробвал с други kernel-и, но смятам да пробвам с kernel-2.4.26-gentoo-r3. При Slackware 9.1 няма такъв проблем.
IV. ЗаключениеОчаквам всякакви видове помощи, коментари и идеи за разрешаване на гореописаните проблеми.

'> Моля ви, прекратете дерзанията и мъкъте ми!