Автор Тема: Как да отговаряме на въпроси, ако питащият не е търсил отговора с търсачка  (Прочетена 1266 пъти)

vstoykov

• Напреднали
  • Публикации: 1286
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Fluxbox
    • Профил
Активен

victim70

• Напреднали
  • Публикации: 454
  • Distribution: Gentoo, Ubuntu
  • Window Manager: Kde Xfce
    • Профил
Глупаво!
Човек за да пита явно не знае. Просто е само това което го знаеш. Така че глупав въпрос няма. Особено ако има затруднения с езика, може и да го има в гугъла но да неможе да го разчете.
Така че по-добре разумен отговор дори и на най-тъпия въпрос.
Какво ще кажете ако зададете въпрос на преподавател, и той ви отговори - търсете в учебника ми.
От това преподавател не става. Така че .....  8)
Активен

"Господи, дай ми сила да променя нещата които немога да приема,
дай ми търпение да приема нещата които не мога да променя,
и ми дай мъдрост, да правя разликата между двете"

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Всичко е въпрос на избор. Отговаря само този, който има желание. А и от личен опит знам, е търсачката не винаги върши работа.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

c111100101

• Гост
От опит съм стигнал до извод, че мога да намеря отговор почти на всичко в Google, обикновено ако достатъчно настойчиво търся не се налага да пиша където и да било по форуми. Разбира се Google не обезмисля търсенето на помощ по форумите, но ако човек иска максимално бързо да намери оптимално решение на проблема, ще съчитае солидно търсене в търсачката с пускане на тема в някой от по-известните форуми.
Почти винаги когато имам даден проблем откривам, че вече някой друг преди мен го е имал и някой някъде му е помогнал. Естествено има и проблеми, които са прецедент, но можем да сме сигурни, че нашия е такъв само ако сме положили сериозни усилия в търсене.
Според мен е хубаво когато повече хора, които са имали даден проблем и са го разрешили да пускат материал с подробно описание стъпка по стъпка как са постигнали успех. Това понякога може да е безценен съвет за някого, нека споделяме и не бъдем егоисти!
Ако повече и повече хора правят така ще е прекрасно.
Колкото до езиците "Google translate" вече доста добре помага за преодоляване на езиковата бариера.
« Последна редакция: May 03, 2010, 22:34 от c111100101 »
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
Дай на човека риба и той ще е сит цял ден, научи човека да лови риба и той ще е сит цял живот
Това горното по повод на преподавателя.
Активен

0x2B|~0x2B

borovaka

• Напреднали
  • Публикации: 1331
  • Distribution: Каквото дойде
  • Window Manager: Gnome / KDE
    • Профил
Мене лично за някой неща Google ме дразни. Не, че няма да си намеря каквото ми трябва, просто излизат и доста неща които са излишни и в някой случеи грешни. Не казвам, че не търся просто първо гледам дали ще намеря накаква офицялна документация относно това което ми трябва и ако не намерся се обръщам към сайтовете който ми изкарва Google.
Активен

Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

runtime

• Напреднали
  • Публикации: 807
  • Distribution: Ubuntu 14.04
  • Window Manager: Unity
  • LZ1DOT
    • Профил
Всички обаче забравят, че гугъл е търсачка, която намира отговори на въпроси за които са дадени въпросните такива. В България обаче има едно изкривено мислене и всеки ти казва търси в гугъл, само, че там в повечето случаи няма да намериш нищо по-конкретно на родният си език защото сънародниците ти предпочитат да кажат търси в гугъл от колкото да се стигне до някакво решение на въпроса, било то и глупав. За това, че преди да кажем търси в гугъл бива да се даде линк към отговор ( ако има такъв  ) или да се отговори на въпроса ( ако се знае отговора ). Не всеки е длъжен да знае чужди езици нали?

Манталитета ни е малко сбъркан... иначе другото ни е наред :)
Парадокса е в това, че лично аз бих предпочел да задам въпрос в чуждоезичен форум от колкото в наш! Там никой няма да ти каже, че си овца, селянин с цървули, куха лейка и т.д. дори и да си задал и възможно най-глупавия въпрос. Дори в 90% от случаите ще получиш подобаващо смислен отговор.

А и в крайна сметка няма нищо лошо в това да не знаеш... Даже Сократ се е изказал по въпроса :-D
« Последна редакция: May 03, 2010, 23:15 от run_time »
Активен

vstoykov

• Напреднали
  • Публикации: 1286
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Fluxbox
    • Профил
Понякога питащият не знае или не се сеща какви ключови думи да напише за да намери това, което търси.

В този случай онзи инструмент е полезен ;)

Разбира се може да се даде и обикновена връзка към Google като тази по-долу, но онзи инструмент е по-забавен.

Код:
http://www.google.com/search?q=how+to+search
Активен