... как да се запознаят хората с красотата на Линукса когато просто не могат да го пуснат?
Проблемът не е в това, че не може да го пусне, а в това, че резолюцията на монитора е много висока и картината е изместена. Просто уточнявам.
Както е споменал
n00b, виртуалните конзоли са в графичен режим (използва се framebuffer драйвер), а не в текстов режим. Правят го така, за да може да се показва splash screen-ът на Plymouth или логото с пингвина, например. В текстов режим това не може да стане и затова се използва графичен режим. Не използвам Ubuntu Server, но доколкото знам и там са набутали Plymouth.
Когато стартирам инсталацията или продължа да използвам nouveau драйвера (с NVidia карта съм), при мен е същата работа. Буквите едва се четат и цялата картина е изместена в горната лява част на монитора.
В Ubuntu стандартно е включен Kernel mode-setting (KMS) и резолюцията на екрана се избира от ядрото при неговото зареждане, а не както беше преди това - от X сървъра, при неговото стартиране. Съответно при мен се избира възможно най-високата, поддържана от монитора ми, резолюция - 1920x1440. Размерът на изобразявания текст е доста по-малък и картината е горе в ляво, защото от там започва изчертаването ѝ.
Ако използвам драйверите на nvidia, за показване на "красотите" на Plymouth не се използва nouveaufb, a друг framebuffer драйвер - vga16fb, който има ограничени възможности (резолюция и дълбочина на цвета). Затова и текстът във виртуалните конзоли се чете по-лесно.
Едно от решенията също е споменато от
n00b - да се използва параметър "
vga=xxx", който да се добави към реда за стартиране на ядрото. Така можеш да избереш по-подходяща резолюция на монитора. Ще ти изпише, че тази опция е deprecated, но ще работи (така и не мога да направя нещата с новото gfxpayload=).
Можеш да опиташ и да забраниш framebuffer драйвера. В зависимост от видеокартата и от използвания драйвер, може да се използва различен framebuffer драйвер и начинът за изключването му да е различен.
Добри резултати при мен се получават, ако при стратиране на компютъра вляза в режим на редакция на GRUB2, изтрия стандартните "
quiet splash" в края на реда и ги заменя с "
nofb nomodeset" (или с "
vga=normal nomodeset"). Ако резултатът е удовлетворителен, промяната може да се направи постоянна, като се редактира конфигурационният файл -
/etc/default/grub, и след това се изпълни "
sudo update-grub", за да влезе в сила промяната.
На някои места пише, че трябва да се забрани (blacklist-не) vga16fb. Предполагам, че не трябва framebuffer модулът да го има и в initrd файла и след редакцията на /etc/modprobe.d/blacklist-framebuffer.conf, трябва да се изпълни и "sudo update-initramfs".
Добре е да се потърсиш в Google за по-точни инструкции,
който които да са за твоята видеокарта.