Автор Тема: Проблем със DVD записвачка  (Прочетена 1435 пъти)

kgochev

• Напреднали
  • Публикации: 84
    • Профил
Проблем със DVD записвачка
« -: Jul 20, 2011, 00:03 »
Напоследък Brasero и K3B (знам, че е за KDE, но все пак го имам инсталиран на   UBUNTU 11.04, което е с GNOME) не ми "намират" записвачката. Подозирам, че проблемът ми е хардуерен, но все пак се надявам да има начин това да се провери. На същата машинка имам и Windows и той го намира (истината е, че го пускам много рядко и може да е случайно). Та.... Може ли да се проверят по някакъв начин връзките с DVD-то? (защото то иначе си "светва" като вкарам диск). Благодаря предварително!
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Re: Проблем със DVD записвачка
« Отговор #1 -: Jul 20, 2011, 07:53 »
Командата lspci би трябвало да ти покаже устройствата, които са накачени към дъното. lsusb показва кои устройства са вързани на usb порт. Това, че свети може да означава просто, че има захранване.
« Последна редакция: Jul 20, 2011, 07:54 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6706
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Re: Проблем със DVD записвачка
« Отговор #2 -: Jul 20, 2011, 08:46 »
Цитат "...Подозирам, че проблемът ми е хардуерен..."

Ама не казваш като вкараш записан CD/DVD диск, чете ли го това устройство ? То веднага се усеща като го развърта и започва да мига светодиода (т.е. има активност). И другото е, ако под Windows си чете/записва нормално - значи хардуера ти е ОК. Ами поизтествай го там, и то ще си покаже. Успехи.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.