Автор Тема: Настройване на мрежа  (Прочетена 1663 пъти)

stan4opojara

• Напреднали
  • Публикации: 143
    • Профил
Настройване на мрежа
« -: Feb 29, 2012, 18:09 »
На два компютъра вече ми се случва тази беля. Първия беше доста стара щайга и като му въведа адреси ( аи пи маска ) и така нататък, след това давам приложи и то винаги ми променяше някоя от номерациите, след това показва че се е свързал с мрежата но всъщност браузъра не може да се свърже. Втория обаче, също мога да кажа старичък ( двуядрен по 3,2Гига ) при него качих убунту 10 10, въвеждам всичко и когато приложа ми променяше номера на маската, изписва че се е вързал но не отваря страници. Опитвах с Лубунту 11 10 същата работа, обаче когато го включиш на автоматична мрежа се връзва и няма проблем. Този втория имаше вградена карта и допълнителна пробвах и с двете но същата работа. А стария комп (първия въпросен ) с Уиндолс си работеше. От къде този проблем и как се решава. При стария комп си помислих че, е някакъв хардуерен проблем, но сега и този и се замислих. ::)
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6461
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Re: Настройване на мрежа
« Отговор #1 -: Feb 29, 2012, 19:10 »
Това със сигурност не е от СТАРОСТТА на компютъра. Нещо друго е променяло мрежовите настройки при теб колега, но не е това дали е стара или е нова машината.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

stan4opojara

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Mar 01, 2012, 10:17 »
Да да първия път си мислех че, нещо е дефектирало по машината защото е стара и кои знае какво е правено с нея, но втория път вече ми стана ясно че не е от това. От къде може да идва този проблем, и как да се реши.
Активен

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
« Отговор #3 -: Mar 01, 2012, 10:26 »
"... като му въведа адреси ( аи пи маска ) и така нататък ..." Я кажи, кое е това "така нататък" понеже е много важно да не си объркал нещо някъде и 99% проблема е точно там. Дай и една снимка какво въвеждаш и кажи какво променя, понее ако си написал маска 255.255.255.0 и то ти го е променило на 24 това не е никакъв проблем, просто различен начин на изписване.
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

stan4opojara

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Mar 01, 2012, 10:59 »
Не мога да дам снимка защото машините вече на са при мен. При първата вече не си спомням, но при втората при въвеждане на маската 255.255.255.0 след приложи ми изписваше 0.0.0.0 до колкото си спомням, горе изписва че има връзка но браузърите не работят. При първия не съм сигурен вече но мисля че беше или на аипи-то или на шлюза ми променяше последната цифра на съвсем друга, аз го поправям давам приложи то си я променя и същата работа.
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #5 -: Mar 01, 2012, 11:02 »
Случайно връзката да не е pppoe. Оракулските ми способности са доста слаби.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

stan4opojara

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Mar 01, 2012, 11:48 »
Аз малко не съм наясно с това pppop. Все още не съм прочел достатъчно за тези неща. Връзката е кабел лан карта, ръчно въвеждане на аипи маска шлюз и днс, на Ethernet (eth0) и IPv 4 . Aко помагам нещо с това писание, иначе ако има даите някоя връзка да почета за връзките и как се осъществяват.
Активен

radoshow

• Напреднали
  • Публикации: 1313
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome Shell
    • Профил
« Отговор #7 -: Mar 01, 2012, 21:11 »
Връзката е кабел лан карта, ръчно въвеждане на аипи маска шлюз и днс, на Ethernet (eth0) и IPv 4 .
Предполагам,че IP адреса,Мрежовата маска,Шлюза както и DNS сървърите ги добавяш в аплета за мрежата,който се намира на панела.Много често преминалите от Уиндоус към Линукс правят грешки при настройката на мрежата си (имам предвад тези с статично IP).Проблема идва от това,че при Уиндоус добавянето на DNS-ите за всеки от двата си има отделно място,а при Линукс трябва да се запишат на един ред и да се отделят със запетая.
Активен

Gogo_SZ

• Напреднали
  • Публикации: 270
  • Distribution: Mageia, Mandriva
  • Window Manager: KDE, Mate, Gnome, LXDE
  • So to complete victory of trade over reason!
    • Профил
« Отговор #8 -: Mar 02, 2012, 23:53 »
Много, ама почти безкрайно важно е какво пишеш в ръчната настройка на TCP/IP. Понякога нещата изглеждата абсурдни, но .....

Вече гадая:
Опитал си да зададеш IP адрес. Например 172.ххх.ххх.ххх и маска 255.255.255.0
Всяка адекватна система ше ти върне маска 0.0.0.0  >:D [_]3

Вече без да гадая:
Избора на IP адрес не е комбинация от 4 произволни числа!!!!
Използвай адрес който ти е дал интернет доставчика!!! Ако няма интернет използвай 192.168.100.ххх и маска 255.255.255.0
Активен

stan4opojara

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Mar 10, 2012, 10:21 »
Не знам дали всяка система би ми върнала нули, но до тук само на тези два компютъра съм имал такива проблеми, навсякъде другаде каквото въведа това си излиза и като дадеш информация за връзката всичко се е точно. Цифрите на номерата естествено не си ги измислям, каквото ми е дал доставчика това е. Не съм пробвал  да ги въведа едно след друго с запетаи, а относно това 192.168.100.ххх на мястото на хиксовете да поставя последните три цифри от адреса които ми е даден ли, и защо така вместо истинския, 91.211.191.173  ....
Активен

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
« Отговор #10 -: Mar 10, 2012, 10:45 »
Имаше бъг в някой версии на мениджъра, не помня точно при какви условия се проявяваше, но симптомите бяха такива. В която и версия на убунту да е било се оправя с ъпдейт на Убунту. Сега като нормален, човек ще попиташ как да ъпдейтнеш като нямаш нет, десен бутон на мениджъра disable на мрежата, настройваш си нета от конзола, правиш ъпдейт и след рестарта не би трябвало да имаш проблеми.
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

radoshow

• Напреднали
  • Публикации: 1313
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome Shell
    • Профил
« Отговор #11 -: Mar 10, 2012, 11:27 »
@stan4opojara Заради този бъг,който споменава @tolostoi,аз не ползвам networkmanager-a,а си сетвам мрежата ръчно.Проблема при мен е,че не всeки път за връзва към мрежата и се налага да я рестартирам.Та ако решиш да пробваш и ти този метод ето какво трябва да направиш:
1.Отваряш /etc/network/interfaces в текстов редактор като root и поставяш това вътре като заменяш Х-вете с твоите данни:
Код
GeSHi (Bash):
  1. auto eth0
  2. iface eth0 inet static
  3. address xxx.xxx.xxx.xx
  4. netmask xxx.xxx.xxx.x
  5. gateway xxx.xxx.xxx.xxx.
и запаметяваш промените.
2.След това отваряш /etc/resolv.conf в текстов редактор като root и поставяш тези два реда.Това са публичните DNS-и на Google:
Код
GeSHi (Bash):
  1. nameserver 8.8.8.8
  2. nameserver 8.8.4.4
запаметяваш и рестартираш мрежата с тази команда:
Код
GeSHi (Bash):
  1. sudo /etc/init.d/networking restart
Ми това е.Успех.
Активен

stan4opojara

• Напреднали