Автор Тема: Софтуерен райд5 с Убунту 12.04 проблем!  (Прочетена 1578 пъти)

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
Днес се обзаведох вече след дълго отлагане с още един диск и сега с три еднакви преинсталирах и ги пуснах в софтуерен райд5.
Дъното е това и съм ги включил на 3 от четерите синички букси, които трябва да са сата2, 3Gb/s.
Всичко работи в момента нормално, но искам да изключа един по един всеки от дисковете, за да се уверя, но след като изключа един от дисковете и стартирам, не ми излиза черния екран който пита да деградира ли райд-а и да стартира или не, а лилавия фон на Убунту с никакви опции!

Дисковете са разделени sda/b/c 1 - /boot - ext3, sda/a/b/c 2 - / - ext4, sda/b/c 3 -/home - ext4 и sda/b/c 4 - swap. Всички дялове са главни.

Преди да инсталирам на реалната, инсталирах на виртуалка и си палеше след Y на въпроса за деградиране и ребилдваше после като добавя нов диск.
В Убунту, за разлика от Дебиан си инсталира груба на всички дискове автоматично след инсталацията.
Съмняваме, че лилавия екран стартира твърде рано и скрива началния за отговор на въпроса. Как да му задам, автоматично да го деградира и да стартира. За разлика от 10.04, в 12.04 няма при инсталацията настройка за автоматично деградиране!
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
Re: Софтуерен райд5 с Убунту 12.04 проблем!
« Отговор #1 -: Apr 09, 2012, 16:00 »
Докато чаках някакъв отговор, преинсталирах компа с Убунту 10.04. Трих партишъни и md устройства и създавах отново и сега уж работи както трябва, но ме притеснява, че на хоме директорията, md2 ми показва RAID status active, а на другите clean!
Имам и едно друго компютърче с Убунту 10.04 в райд1 е там всички устройства са active.

http://imageshack.us/f/17/16315910.png/

http://imageshack.us/f/717/78067639.png/
Активен

teleport

• Напреднали
  • Публикации: 134
    • Профил
« Отговор #2 -: Apr 10, 2012, 21:17 »
Доколкото си спомням 'active' означава че има данни, които още не са записани на всички дискове, 'clean' означава че всички дискове са напълно синхронни. И двете състояния са напълно нормални.
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Apr 11, 2012, 02:47 »
Нямам опит с тия райдове, но трябва да го набера. Прекарах ги и трите диска през разкачане и ребилдване за да се убедя, че работи нормално, преди да почна да го пълня с инфо, но ми направи и друго впечатление, че след като ребилдне си става clean и след рестарта става active, но ми се струва че работи нармално. Разкача си се и се закачава и ребилдва без проблем.

Сега не мога да си обясня, как става така, че скороста на четене на md устройството е към 200MB, а на виртуалката е към 600 и отгоре!? Преди като беше с един диск само и на реалната и на виртуалната бяха еднакви!
Активен