Автор Тема: Въпрос за MySQL !?  (Прочетена 1096 пъти)

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
Въпрос за MySQL !?
« -: May 04, 2012, 01:24 »
Има ли начин, като създам нов юзер, който да се свързва с базата със сървъра от %, да има пълни права, само на базите създадени от него(без ограничени на брой), без да вижда, трие и редактира бази създадени от други юзери?
Все си мисля, че требе да има такава възможност, но всеки нов юзер който създавам(с Уебмин), складовата програма вижда и се свързва и с базите от други юзери!
Активен

dejuren

• Напреднали
  • Публикации: 1025
  • Distribution: Ubuntu, RedHat
  • Window Manager: lxde KDE4
    • Профил
Re: Въпрос за MySQL !?
« Отговор #1 -: May 04, 2012, 04:35 »
Това ли е:
Цитат
The SHOW DATABASES privilege enables the account to see database names by issuing the SHOW DATABASE statement. Accounts that do not have this privilege see only databases for which they have some privileges, and cannot use the statement at all if the server was started with the --skip-show-database option. Note that any global privilege is a privilege for the database.
Активен

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-bg
The quieter you become, the more you are able to hear.
Две седмици цъкане с мишката спестяват два часа четене на документацията.

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: May 04, 2012, 10:13 »
Не го разбрах това! Куца ми англичанския.
Трябва ми, всеки нов юзер, като се свърже с MySQL Administrator-а или приложетието което работи с бд, да създава нови и да вижда само своите, а не всички други които са създадени от други юзери на същия сървър.
Сега точно това ми се получава! Имам юзер root с който не може да се върже от вън и не искам да му давам такива права. Той се ползва от уеб приложенията, а отварям нов юзер с прва за връзка от всякъде, но като се влезе с него, той има права и върху базите създадени от root.
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
« Отговор #3 -: May 04, 2012, 10:21 »
Сега точно това ми се получава! Имам юзер root с който не може да се върже от вън и не искам да му давам такива права. Той се ползва от уеб приложенията, а отварям нов юзер с прва за връзка от всякъде, но като се влезе с него, той има права и върху базите създадени от root.

Това, което правиш е супер unsecure. А това за което питаш май е GRANT. Просто не давай GRANT ALL PRIVILEGES на потребителя, а само нужните му.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: May 04, 2012, 14:37 »

Това, което правиш е супер unsecure. А това за което питаш май е GRANT. Просто не давай GRANT ALL PRIVILEGES на потребителя, а само нужните му.

Май точно това правя! Като отварям нов юзер, избирам всички видове привилегии, щото не знам коя за какво е и сега, трябва или да махна някоя, или когато го създавам, определени привилегии да не ги добавям.

Кои привилегии не требва да ги има, за да може да не вижда и пипа бази създадени от друг, но с неговите си(създадените от него), да прави всичко к'вото му дойде на акъл?
Активен

jet

• Напреднали
  • Публикации: 3469
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
« Отговор #5 -: May 04, 2012, 15:08 »
GRANT SELECT ON db_base.* TO db_user@'localhost' IDENTIFIED BY 'db_passwd';

или

GRANT SELECT, INSERT, DELETE ON db_base.* TO db_user@'localhost' IDENTIFIED BY 'db_passwd';

FLUSH PRIVILEGES;

където казваш изрично коя ДБ да вижда (най вероятно ти слагаш *.*)
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
MySql малък проблем.
Хардуерни и софтуерни проблеми
Marto 6 8982 Последна публикация Sep 25, 2002, 12:32
от
Perl + CGI,DBI + Mysql ili PHP + Mysql
Общ форум
jica 3 8966 Последна публикация Sep 07, 2004, 17:02
от jica
Mysql проблем със стартирането(mysql.sock missing)
Настройка на програми
coveka 6 11220 Последна публикация Mar 01, 2008, 22:02
от coveka
Mysql: can't connect to local mysql server
Настройка на програми
wonder 1 9883 Последна публикация Mar 16, 2008, 01:17
от neter
PHP / Mysql проблеми - mysql server has gone away
Web development
gat3way 9 9954 Последна публикация May 29, 2012, 18:50
от Neo2SHYAlien