Автор Тема: Какво представлява оптичният I-t на Булсат?  (Прочетена 12845 пъти)

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
Аз тази кутиика която съм виждал е само с един изход за утп кабел, който отива в лан картата на компютъра!
Малко е по-голяма от модемите на АДСЛ, преди да почнат да раздават рутери с модем в тях.
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
backinblack вероятно има предвид публичен. Колкото и да е странно, но има случай дори на професори от ФМИ да говорят за „реални“, явно подведени от рекламите на телекомите и забравили да попрегледат RFC.

Какво остава за обикновен човек, дето учи от живота, като нас?
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3469
    • Профил
Да взеха да се поизясняват нещата... [_]3

Относно термините реален, нереален >:D локален, ЛАН и т.н. адреси и аз незнам как трябва да им се викат...всеки път се чудя. И самите провайдери използват термна 'реален IP'. Поради липса на по добро определение се засега се задоволявам с термина  'реален IP'.

Цитат
3. ONU НЕ Е медия конвертор, не е и рутер
Добре де MTEL нали също изграждат PON.  Там устройството също е с 4 дупки и с две антенки. Само че за домашни абонати това устройство го конфигурират за пуска вътрешен LAN. А за бизнес абонати ти дават 4 'реалени IP' адреси. Означава ли това, че тогава 'устройството' работи в bridge mode. Според горните обяснения тези 4 'IP' адреси на една дупка ли излизат (а другите да са запазени за други услуги) или всеки IP на отделна дупка?

Как тогава ще се нарича устройството на MTEL? Би трябвало да е рутер щом може да пуска вътешен LAN?

« Последна редакция: May 11, 2012, 12:23 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

sudo

• Напреднали
  • Публикации: 73
    • Профил
Много бързо разяснение, щото не съм професор, даже и ФМИ не съм завършил.

Точка "3. ONU НЕ Е медия конвертор, не е и рутер" да се чете по следния начин: ONU не e медия конвертор, не е и рутер, както домашното ми PC не е телефон, щото имам инсталиран Skype, нито е телевизор, щото имам инсталиран VLC Player.
На МТЕЛ не съм виждал устройството (ползвам услугите на конкуренцията), но ДА на всеки порт излизат различните услуги: 1 и 2 порт - два съседни статични публични IP адреса (всеки на отделен порт), на 3 порт - ТВ, на 4 - VoIP.
Активен

petar258

• Напреднали
  • Публикации: 398
  • Distribution: Ubuntu-mate 16.04, Windows 7
    • Профил
Много ги закършихте  ;D Ползвам PON От Спектър(сега Мтел или Мегалан) в къщи и ONU-то има 3 "дупки" - за интернет, телевизия и телефон. Оптиката влиза в ONU-то и от там излиза FTP кабел за интернета до компютъра или рутера. Ако свържеш кабела към суич може да получиш 3-4 IP-та едновременно. По-новите модели може и антенки и повече "дупки" да имат. Адреса е реален, демек не е от групата частни адреси (192.168... и подобни).
« Последна редакция: May 11, 2012, 14:05 от petar258 »
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
Наистина с тези термини си е.... м...... !
Но, според общото разбиране, реален е този ип с който влизаш в интернет. Това си е адреза на доставчика, преди рутера.
Да, но този реален може да бъде фиксиран/статичен или динамичен! Динамичния реален, при всяко рестартиране на рутера/компютъра се сменя с друг реален на доставчика и за това се налага ползването на услуги като dyndns! При всяко ново стартиране, да синхронизира новото реално ип с името.динднс.инфо.
По какъв начин вече е връзката на доставчика с рутера/компютъра е съвсем друга тема! При мен е пппое с реален динамичен ип, а при малко доплащане го правят фиксиран.
При близуу и булсатком е dhcp май, но пак с узер и парола, но всички са реални!
Преди години, доставяха с частни адрези от рода на 192.168..... и всички клиенти на един доставчик са в една частна мрежа и един като шерне нещо и се вижда от всички в мрежата, а в нета влизат с ип-то на доставчика, както е сега като си сложиш рутер, но вече никой не доставя по този начин нет.
Активен

petar258

• Напреднали
  • Публикации: 398
  • Distribution: Ubuntu-mate 16.04, Windows 7
    • Профил
Е не знам как ще го направят бск, но при Спектърнет адреса се сменя само ако смениш MAC-а на устройството което е закачено към ONU-то. И е по DHCP. И шерването не излиза извън домашната ти мрежа.
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
Е не знам как ще го направят бск, но при Спектърнет адреса се сменя само ако смениш MAC-а на устройството което е закачено към ONU-то. И е по DHCP. И шерването не излиза извън домашната ти мрежа.

Мда, dhcp-то винаги на един мак адрез дава един и същ ип адрез и като имаш рутер, домашната ти мрежа е от частни адрези зад рутера и всички влизат с едно и също реално ип в интернет и споделените папки са невидими от нета, но dhcp-то на доставчика към теб е с юзер и парола към които е вързан мак адреза и нама да можеш с две лан карти(два компютъра) да се вържеш едновременно към 1 една конекция и да получиш две реални ип-та за момента.
Активен

10101

• Напреднали
  • Публикации: 384
  • Distribution: GNU LINUX
    • Профил
Доста незнание струи от дискусията, та ето малко разяснения:
1. PON е технология - Passive optical network
2. Малката кутийка се нарича ONU (ONT при някои реализации)
3. ONU НЕ Е медия конвертор, не е и рутер
4. ONU има 6 дупки - 1 SC порт, 1 DC порт и 4 RJ-45 порта, като последните са за различните услуги които предлага доставчика - Data (IP), VoIP или телефония, ТВ
5. И ДА ще ти дадат реалeн IP адрес, нереален виждал ли си ?

Названието CPE ?
Активен

А печат ?

10101

• Напреднали
  • Публикации: 384
  • Distribution: GNU LINUX
    • Профил
Да взеха да се поизясняват нещата... [_]3

Относно термините реален, нереален >:D локален, ЛАН и т.н. адреси и аз незнам как трябва да им се викат...всеки път се чудя. И самите провайдери използват термна 'реален IP'. Поради липса на по добро определение се засега се задоволявам с термина  'реален IP'.

Според ripe.net се делят на private и public -- частни -- публични.
Активен

А печат ?

sudo

• Напреднали
  • Публикации: 73
    • Профил
Названието CPE ?

Названието CPE е малко по-общо понятие, което не е свързано с конкретна технология, и ДА то покрива черните кутийки на МТЕЛ, Спектърнет, белите кутийки на БТК и още ред подобни бели/черни/цветни кутийки на различните доставчици на услуги.
Активен