.......Все пак основния въпрос остава нерешен, затова сигурно или ние ще я направим когато остане някакво време или клиента ще остане под Windows както досега......
Демек, ако ще се плаща нещо, ще си ползва Уиндоус
.
Ами аз като взема комисион от цената на Уиндоуса от предствителя на МС ще му го инсталирам и настроя безплатно
.
Много евтино ще го направиш 
Комисионната за един виндовс е, грубо казнао - 10 лева.
Ами не знам колко е, но по принцип в софтуера, комисионите са между 30 и 50% в зависимост колко разпространен продукт е. На мен лично, още не ми се е налагало да инсталирам лицензен Уиндоус, та лицензен или не лицензен, за инсталиране вземат към 20-тина лева сервизите, а като си купиш компютър от тях, даже е и бонус
.
Кажи кой софтуерен дистрибутор (да не кажа дилър, че звучи някак объркано) предлага 30-50% комисионна, и веднага ще започна да продавам техен софтуер

Майкрософт: Виндовс 7 Хоум Премиум: 104 $ към дилъра, 110$ крайно клиентска;
Адобе: Адобе ЦС 6 Дизайн Стандард около 1198 веро към дилъра, 1292 евро крайно клиентска;
Казвам ти го като човек, който с това се занимава....
Точно МС са най-големите дървари, и дават мижави маржове в цената, за това и нямам никакъв интерес да продавам продуктите им.
Ако хванеш от някой повече от 5-6%, или ако имат някаква промоция да докопаш 10% - трбва да се радваш, и да черпиш

Сега, колко взимат сервизите си е тяхна работа... в Пловдив масово взимат между 40 и 60 лева - зависи дали искаш инстал на чист виндовс, виндовс+драйвери или виндовс+драйвери+запазване на информация от стария.