Автор Тема: Има ли връзка между версията на кернела и хардуера?  (Прочетена 2158 пъти)

angie_bg

• Напреднали
  • Публикации: 842
  • Distribution: Ubuntu 10.04
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Здравейте, намерих в къщи стар компютър, на който някога съм инсталирал Ubuntu Server 6.10. Пуснах му ъпгрейт на дистрибуцията до 10.04, след което uname показва
Цитат
...2.6.17-10-server #2 SMP Tue Dec 5 22:29:32 UTC 2006 i686
На домашния ми компютър със същата версия дава:
Цитат
...2.6.32-47-generic #109-Ubuntu SMP Tue May 7 02:03:05 UTC 2013 i686 GNU/Linux
Оставам с впечатление, че при ъпгрейда кернелът не се е надстроил. Или поради слабия хардуер (Compaq iPaq, 650 MHz, 512 RAM) е решил, че такава надстройка не е необходима?
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
Ами... рестартира ли системата, след като приключи с надграждането? :)

Какво вадят командите
Цитат
dpkg -l | grep linux-image
apt-cache search linux-image
« Последна редакция: May 20, 2013, 17:12 от neter »
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

angie_bg

• Напреднали
    • Профил
@neter, извинявам се за забавената реакция, но два дни бях без интернет и не можах да ти отговоря своевременно.
1. Преминаването към 10.04 беше преди няколко месеца и оттогава компът е рестартиран (включван) многократно. Конкретният повод за поста бе, че преди няколко дни при опит за ъпдейт ми се предложиха за обновяване 108 пакета, като между тях нямаше ядро.
2. В момента не мога да ти дам листинг от командите, тъй като при прилагане на т. 1, въпреки че където ме е питала системата съм искал да се запазят съществуващите конфигурационни файлове, нещо се е променило и сега нямам достъп до компютъра по ssh, а за директен достъп ми трябва ps2 клавиатура, с каквато не разполагам в момента. Compaq-ът изисква реална клавиатура, от BIOS-а не може да се изключи съобщението за грешка и увисването. За да не пищи съм му включил една повредена клавиатура, а usb такава през преходник не приема.
Надявам се до края на седмицата да осигуря читава клавиатура, след което ще допълня темата.
Активен

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
Ти сигурен(а) ли си, че си успял(а) да ъпгрейднеш до 10.04, понеже ... как да кажа, доста работа си е и щеше да го запомниш  ;D
От 6.10 трябва в тази последователност да правиш ъпдейти 7.04 - 7.10 (умрели версии, т. .е няма хранилища за тях мисля) - 8.04 и от тук вече можеш на 10.04.
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

arda_kj

• Напреднали
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
Е как да не ти се е обновило ядрото, баш ти се е обновило :) Друг е въпроса, че в Убунту 10.04 това е ядрото по подразбиране (колкото и да не ти се вярва). Аз преди да ъпгрейна до Убунту 12.04 бях с това ядро.

Не знам какво ядро очакваш да имаш, ама ако това ти върши работа, за какво ти е друго?

Ако толкова искаш "ново" ядро виж в хранилището на Убунту 10.04 какви други ядра има. Ако и те не те удовлетворяват, добавяш Убунтовското kernel ppa (виж в google как да го направиш) и си избираш нови ядра от там.
Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

angie_bg

• Напреднали
    • Профил
@Арда, не ми трябва ново ядро. Просто ми направи впечатление, че версията му на сървъра и на настолната машина се различават. Доколкото знам, разликата м/у двете версии на дистрибуцията (май) е в липсата на граф. част и евентуалното инсталира на LAMP при сървъра. Което води до резонния въпрос - от какво зависи обновяването на ядрото?
Активен

arda_kj

• Напреднали
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
Сега се зачетох отново в първия ти пост. Явно нещо грешно съм го разбрал. Наистина това ядро 2.6.17 е старо за Убунту 10.04 (и едва ли се поддържа вече). Като вариант може да пробваш да инсталираш (от пакетния мениджър) същото ядро като това на настолната ти машина и ако нямаш проблеми с него, тогава деинсталираш  старото ядро.
Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

angie_bg

• Напреднали
    • Профил
Ти сигурен(а) ли си, че си успял(а) да ъпгрейднеш до 10.04, понеже ... как да кажа, доста работа си е и щеше да го запомниш  ;D
От 6.10 трябва в тази последователност да правиш ъпдейти 7.04 - 7.10 (умрели версии, т. .е няма хранилища за тях мисля) - 8.04 и от тук вече можеш на 10.04.
От 2006 (или началото на 2007), когато съм правил тази инсталация компютърът не е пипан (бях в чужбина). Сега в sources.list смених името на дистрибуцията и му пусна ъпгрейт - дирекно, без преминаване през 7.х, 8.х. 9.х версиите.
Както вече споменах, за много пакети ми даде възможност за ъпгрейт, но не и за ядрото.
Още веднъж уточнявам - въпросът е "защо е така?", а не "какво ще ми донесе новото ядро?".
Активен

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
При 10.04 ядрата са generic, server и virtual. На десктопа ми върви генерик и виртуал, а със сървър ядро не пали.
Активен

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
Още веднъж уточнявам - въпросът е "защо е така?", а не "какво ще ми донесе новото ядро?".
За да има ъпдейт от версия на по-нова, то трябва в в пакета да това да е описано, един вид да са зависими, понеже си прескочил няколко версии вероятно зависимостта м-у версиите на ядрата се е птрекъснала. Не претендирам това да е 100% вярно, но ми изглежда като логично обяснение (правили са промени по пакетите с ядрата и т. н.) Ако искаш ново ядро, потърси linux-image и виж какво ще излезе, после си инсталирай каквото ти трябва. Все пак, аз не бих го пипал ако бачка  ;D
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

Stancho_25

• Напреднали
  • Публикации: 234
    • Профил
От 2006 (или началото на 2007), когато съм правил тази инсталация компютърът не е пипан (бях в чужбина). Сега в sources.list смених името на дистрибуцията и му пусна ъпгрейт - дирекно, без преминаване през 7.х, 8.х. 9.х версиите.
Както вече споменах, за много пакети ми даде възможност за ъпгрейт, но не и за ядрото.

А самия ъпгрейд как го направи? През графичен инструмент (какъв?) или през терминала съответно с apt-get upgrade или apt-get dist-upgrade ?
Активен

angie_bg

• Напреднали
    • Профил
@stan, нямам графична среда и ъпгрейтите са с apt.

Успях да обновя ядрото!
Намерих някакви постове в мрежата от 2008, където точно както споменава tolostoi, се говори за няколко пакета, които пречат да се инсталира по-нова версия поради нарушени връзки. Препоръчваше се комбинацията
Код:
aptitude download пакет
dpkg -i --force-depends пакет.deb
за инсталиране на проблемните пакети, като след това се използва aptitude (без параметри - отваря псевдографичен текстови инсталатор).

Преди да започна редактирах sources.list. Този файл беше създаден автоматично от source-o-matic.nl, който вече не съществува. Вероятно той поддържа собствени хранилища, които не се обновяват, защото след забраната на реда
Код:
#deb http://mirror2.ubuntulinux.nl/ lucid-seveas all
и прилагането по-горе описаната последователност нещата се оправиха.

Сега имам
Код:
angie@angies:/etc/apt$ uname -a
Linux angies 2.6.32-47-generic-pae #109-Ubuntu SMP Tue May 7 02:19:47 UTC 2013 i686 GNU/Linux

Възникнали допълнителни проблеми, открити към момента:
1. Изчезна устройство hda и се появи sda, така че трябваше да се редактира Grub (1), за може да зареди системата.
2. Мрежовата карта вече не се разпознава като eth2, а като eth0, съответно настроена за динамичен (dhcp), а не за статичен адрес, както беше преди.
3. Конфигурацията на Apache беше заменена с такава по подразбиране, въпреки че при обновяването зададох да се запазват старите конфигурации. Това вероятно обяснява и проблем 1 с обновяването на grub.
Като цяло явно такъв вид обновяване не се препоръчва, ако нямате физически достъп до сървъра, най-малкото за подключване на монитор и клавиатура за директно редактиране на конфигурационните файлове.

За съжаление не си водих записки, така че не мога да цитирам източниците на информация за решаване на този проблем.

Благодаря на всички отзовали се!
Активен