Автор Тема: Сървър на openSUSE 12.3  (Прочетена 1329 пъти)

velik

• Участници
  • Публикации: 3
    • Профил
Сървър на openSUSE 12.3
« -: Oct 20, 2013, 16:04 »
Здравейте. Предварително се извинявам ако темата не е за тук начинаещ съм. Та към въпросите!
Имам инсталиран OpenSuse 12.3 на VMware Workstation 9 върху Win7. Искам да направя сървър през който да достъпвам всички файлове от диск "D" във Уиндоуса. И да ги достъпвам от където и да е  Възможно ли е да стане това нещо? Другото е през кое най добре четох за Самба, FTP server ? Гледах уроци четох в сайтове за тези двете но някъде нещо не правя както трябва. И двете ги сетвах с примерни папки и файлове. През Уин7 влизам в тях Но за да ги достъпя трябваше да сетна на Static IP но тогава линукса нямаше интернет а като го сетна на DHCP има интернет но през Уин7 не мога да влезна в папките. ако може някой да обясни малко първо с кое и как да тръгна.
Извинявам се пак ако не съм се изразил както трябва.
Благодаря ви предварително.
Активен

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: Сървър на openSUSE 12.3
« Отговор #1 -: Oct 20, 2013, 19:07 »
Вземи си инсталирай Линукс-а директно на компа, па си сложи уиндоуса във виртуалката и към него си добави като Д: цялата хоум директори на линукса и да не береш ядове в бъдеще! Аз така си ползвам Уиндоус във виртуалка и не съм имал никакъв проблем с прикачане към него на усб устройства и тем подобни. Няма и да ти фрагментира файловата система върху която е поставена виртуалката, щото ехт4 не фрагментира за разлика от нтфс, а и уиндоуса във виртуалка върви доста бързо и гладко.
Но аз ползвам Убунту и другите дистрибуции не им разбирам.
Активен

velik

• Участници
    • Профил
« Отговор #2 -: Oct 20, 2013, 20:38 »
Това не е проблем да сложа линукс-а като primary. Работата е да знам точно как ще стане защото съм с Рутер... нямам реалното IP на лаптопа ми което ми създава проблеми :(
Активен

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #3 -: Oct 20, 2013, 21:53 »
Ами в настройката на виртуалната машина на лан картата даваш на първия чек, дето е бридж(по подразбиране е на НАТ като правиш нова виртуалка и при това положение, мисля, че на реалната се виждат споделените ресурси, на виртуалната не се виждат) и виртуалката ще си вземе автоматично ИП  от днсп на рутера и виртуалната и реалната ще са ти в една локална мрежа и ще си ползват и-нета както два реални компютъра.
Активен

velik

• Участници
    • Профил
« Отговор #4 -: Oct 20, 2013, 23:50 »
Това беше първия опит но след командата ifconfig ми показва различно IP от това на Уин7. Ок това ще го разреша някак си най големия въпрос ми е как да си постигна целта със Samba или FTP server?
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Opensuse 10.2
Настройка на програми
Invincible 36 15703 Последна публикация Dec 22, 2006, 18:38
от antonofff
Opensuse 10.2 / 10.1 проблеми
Настройка на програми
alkor 3 6562 Последна публикация Dec 25, 2006, 03:15
от dad
Opensuse 10.2