Автор Тема: под какъв лиценз всеки си споделя творенията  (Прочетена 2150 пъти)

neutron_stz

• Участници
  • Публикации: 7
    • Профил
Всеки е code-вал някакво негово app/tool, и въпроса са ми е под какъв лиценз го е споделял в глобалната мрежа ?
Бих се радвал ако някой се реши да сподели. :)
Активен

Software is like sex: it's better when it's free!

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
Аз също съм публикувал под Кммиодл. По-късно Сам Хочевар направи по-горе посоченият адрес и аз го разлюбих. Причината беше, че обясняваше, какво за него е свобода, като на няколко пъти повтаряше, че това било като диво педерастско ебане. Това обаче не е моята дефиниция за свобода. Въпреки, че според СЗО педерастията вече не е психическо заболяване, то за мен си остава такова, а решението им е по политически подбуди. Освен това намирам сексуалните извращения (той казва не просто секс, а дивашки) намирам за противообществени.

Да всичко това днес съществува. Аз не съм вдигнал ръка срещу него и няма да вдигна. Търпя го. Но това изобщо не значи, че го толерирам, сиреч не го одобрявам. Поради тази причина се отказах вече да ползвам  Кммиодл. Ако някой толерира педерастията и насърчава разгулното поведение в леглото, то няма никакъв проблем да си го ползва. Аз не мога да ставам трибуна и пропангандатор на тези неща, затова се отказах.

Да можех да използвам първата версия, която не е на Сам, но пак щях да съм свързан със Сам и неговото верою, което не приемам.

По-късно открих един мъничко по-дълъг договор и по-добре издържан юридически, който казва същото като Кммиодл, но цензурирано. Търсих цяла вечер, кой от интересните проекти от последните месеци го ползваше, но така и не го намерих. Не е голяма загуба. Той беше скучен и не съдържаше свободата в самият себе си,  какъвто е случая с горепосоченият.

Сега, какви насоки могат да се дадат? Това е дълъг въпрос, има писано много по него, но нека опитам, колкото мога вкратце.

Първата препоръка идва директно от ФСС. Ако твоето нещо зависи от друго нещо или е свързано с него по някакъв начин е добре да е под същият или съвместим с него договор за разпространение. Например речниците за правопис за ОО.о на български език бяха (са?) под ОПЛ, което беше несъвместимо с пакета, в резултат на което не можеха да се разпространяват заедно което беше много досадно, особено, ако не си под ГНУ/Линукс.

Примера даван от самите ФСС е с Пърл. Съвсем случайно той съвпадаше с моя случай. Те казваха, че ако например пишете на Пърл е добре да договаряте под артистичният договор, за да има хомогенност. В моя случай аз изпълних предписанието. Изрично написах, ако някой му е по-удобно да ползва него. Сиреч това се явяваше двойно предоговаряне, което е често срещано. Специално в моя случай беше напълно излишно поради две причини. Първата е, че Кммиодл на практика ти дава неограничени права и ако пожелаеш сам с вълшебна пръчица, може веднага да предоговориш, в каквото пожелаеш. Втората причина беше по-срамна. Всъщност кода ми беше едно истинско бунище. Толкова зле беше написан, че никой перладжия дори не би се изсекнал на него, камо ли да го преизползва.

Второто по между другото е много важно. Ако ще пускаш някакъв код, гледай да е добре написан. Гнусни работи никой не би докоснал. Пък и вреди на авторитета ти. В моя случай си го позволих просто защото авторитет нямам, не ми трябва, а и кода изпълняваше една макар и мъничка задача, но без аналог. Сиреч по-скоро беше за крайни потребители, а не за развитие.

Другата насока е, каква точно цел гониш. И за това са писали ФСС. Ако смяташ, че това, което правиш е важно, то е добре да го заразиш, за да не може да се злоупотребява. Според нуждите това може да се  разглежда като различните видове на ОПЛ, АОПЛ (за мрежово използване), библиотечен ОПЛ, МПЛ, пак в контекста на това, с какво се свързваш. Най-известните заразени за именно вариантите на ОПЛ и МПЛ, като има и два слънчеви, но те така и не придобиха много последователи извън отделни, наследени, оракулски проекти и независими соларни разработки.

Ако не ти пука за свободата, не те е грижа, не искаш да те е грижа, смята свободата за излишно, то в тези и хиляди подобни случаи може би е най-добре да се обърнеш към нещо непретенциозно. Шампионите в това отношение са три: вариантите на БСД, Апах и МИТ. Аз не харесвам нито един от трите, защото и трите са в резултат на насилие упражнено от корпорациите. Демек след загуба на Давид срещу Голиат. Но пък това са най-популярните решения извън екосистемите на ГНУ и Линукс. Затова не може просто така да не бъдат препоръчани. 

Ако разкриеш някакви по-конкретни подробности, то и ние ще можем да бъдем по-конкретни в предписанията,  но в общи линии е това. Оглеждаш се, ще бъде ли строго привързано към нещо, какво мислиш за по-нататъшната съдба на проекта и доколко нещото е важно.

п.п. Нетъре, защо закри темата за рурските програмисти едва на втора страница? Имах и аз да се изсера много важно върху нея. Сега ми отиде удоволствието :( Прекалено рано. Преди поне ни търпеше до към двадесета, двадесета и нещо страница.

Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
Забравих две неща, за които щях да пиша. Едното е за заразените със свобода договори за разпространение. Много внимавай, ако тръгнеш на варианта с тях. Поради причината, че те са воюващи за свобода, те са несъвместими по между си, освен ако това не е упоменато изрично. Например АОПЛ е съвместим с ОПЛ, защото е заложено изрично. Но това е по-скоро изключение. Хубавото е, че непретенциозните договори по презумпция са съвместими със строго свободните, но това не винаги е така. Има варианти на БСД и МТИ (горе от неграмотност съм го писал МИТ), които не са съобразени.

Другото важно дето забравих е, че въпросите на пакетиране и пласмент са много важни. Пакетирането е толкова важно, че дори пиратите, които нямат капка чест, имат системи за пакетиране, към които се придържат строго, макар някои от тях вече да са с исторически смисъл. В моя случай ползвах напътствието на ГНУ, макар моето безобразно нещо да не се свързваше с нищо от  ГНУ, но поради универсалността на формата, беше твърде изкусителен.

Другата под точка тук е за пласмента.Ако целиш нещо по-традиционно като потребители, то услуга за ftp е доста добро решение. Обаче, ако си обърнат към съвременният социопад или не дай си Отче пишеш на нещо като Жабаскрипт, Руби, Питон, то там Гит е просто задължителен. При него хубавото е, че може да си позволи да не мисли дори за пакетиране. Всичко може да е в насипно състояние, като кренвиршите по  социалистичско, както бяха. Ако си някъде по средата, можеш доста да лавираш с пакетиране и пласмент (най-вече различни версионни системи и услуги). Но пак казвам, това е според случая. Трябват ни повече данни за по-конкретни насоки.

Активен

В $por4e2 e истината  ;)

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
/извън темата

Аз не мога да ставам трибуна и пропангандатор на тези неща, затова се отказах.
Струва ми се, че за отказа си използваш основание без връзка. Не оспорвам причините, поради които ненавиждаш личността и идеологиите на Сам Хочевар, но какво предполага, че идеята на WTFPL зависи и може да съществува единствено и само във връзка с него? Защото той го пише? Е, и? Изречението в лиценза можеше да бъде написано от всеки, този израз се използва ежедневно. С какво конкретният писар променя значението му? Това е все едно да решиш, че пропагандираш убийствата, ако използваш ReiserFS файлова система, понеже авторът ѝ утрепа жена си. Или че пропагандираш педерастията, ако харесваш Джокондата (Мона Лиза) като произведение на изкуството, защото се появили доказателства, че Да Винчи е бил обратен, а това на картината най-вероятно напълно или отчасти е мъж... Примери много, мога да изреждам до утре. По-същественият въпрос е наистина ли си склонен да се отказваш от идеи, които харесваш, само защото някой, решил да ги ползва за лозунг, ги е оцапал пред очите ти (било то нарочно или неволно), вършейки глупости под тяхно име? В такъв случай разбирам защо се е случвало да кажеш, че нямаш идеали - няма безгрешен човек, и ако решиш да свържеш някаква идеология с конкретен човек със сигурност ще се опетни в съзнанието ти. Така си склонен и на манипулация чрез обезверяване - всяка една спекулацийка (особено, ако е добре скалъпена) може да те спре от постигането на целта, която си поставиш.
Разбираемо е да не си съгласен с някаква идея по нейната същност - хора всякакви, желания всякакви. Но по същата логика сам обезсмисляш себе си, когато се отказваш от идеи, само защото някой друг не бил съгласен с тях или ги използвал не така, както би го направил ти.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
5.

По тази логика трябва да ходим голи, защото всички (е добре може би почти всички) дизайнери са педеруги. Не аз нямам нищо против педерастията, нищо такова. Понякога дори им съчувствам на хората, защото наистина го смятам за ментално отклонение. Според мен страдат физически и психически, дори да не го признават. Просто не искам да съм изразител, че това е нещо нормално и в реда на нещата. Да щом Господ го е позволил, значи трябва да го бъде и има смисъл. Но само толкова.

Благодаря за безплатната консултация. Тя днес ми е особено ценна, след като отново останах безработен и не е още сигурно дали ще получавам обезщетение от борсата, а отново ще е за дълго. Прекрасно знам, че нихилизма е саморазруителен и горе-долу това се случва и в момента. Просто всяка идея, до която някога съм се докосвал, в последствие се е оказвала омърсена. А след като ние хората сме смачкали собственоръчно всяко достижение, което сме изнамерили, то не виждам, как да го следвам. В някакъв смисъл всеки човек прави това за себе си. Добре де, не мога да говоря от името на всички, но поне моят опит е такъв. В напън да се постигне нещо, се срутва друго по-голямо по ужасен начин.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)