Аз също съм публикувал под Кммиодл. По-късно Сам Хочевар направи по-горе посоченият адрес и аз го разлюбих. Причината беше, че обясняваше, какво за него е свобода, като на няколко пъти повтаряше, че това било като диво педерастско ебане. Това обаче не е моята дефиниция за свобода. Въпреки, че според СЗО педерастията вече не е психическо заболяване, то за мен си остава такова, а решението им е по политически подбуди. Освен това намирам сексуалните извращения (той казва не просто секс, а дивашки) намирам за противообществени.
Да всичко това днес съществува. Аз не съм вдигнал ръка срещу него и няма да вдигна. Търпя го. Но това изобщо не значи, че го толерирам, сиреч не го одобрявам. Поради тази причина се отказах вече да ползвам Кммиодл. Ако някой толерира педерастията и насърчава разгулното поведение в леглото, то няма никакъв проблем да си го ползва. Аз не мога да ставам трибуна и пропангандатор на тези неща, затова се отказах.
Да можех да използвам първата версия, която не е на Сам, но пак щях да съм свързан със Сам и неговото верою, което не приемам.
По-късно открих един мъничко по-дълъг договор и по-добре издържан юридически, който казва същото като Кммиодл, но цензурирано. Търсих цяла вечер, кой от интересните проекти от последните месеци го ползваше, но така и не го намерих. Не е голяма загуба. Той беше скучен и не съдържаше свободата в самият себе си, какъвто е случая с горепосоченият.
Сега, какви насоки могат да се дадат? Това е дълъг въпрос, има писано много по него, но нека опитам, колкото мога вкратце.
Първата препоръка идва директно от ФСС. Ако твоето нещо зависи от друго нещо или е свързано с него по някакъв начин е добре да е под същият или съвместим с него договор за разпространение. Например речниците за правопис за ОО.о на български език бяха (са?) под ОПЛ, което беше несъвместимо с пакета, в резултат на което не можеха да се разпространяват заедно което беше много досадно, особено, ако не си под ГНУ/Линукс.
Примера даван от самите ФСС е с Пърл. Съвсем случайно той съвпадаше с моя случай. Те казваха, че ако например пишете на Пърл е добре да договаряте под артистичният договор, за да има хомогенност. В моя случай аз изпълних предписанието. Изрично написах, ако някой му е по-удобно да ползва него. Сиреч това се явяваше двойно предоговаряне, което е често срещано. Специално в моя случай беше напълно излишно поради две причини. Първата е, че Кммиодл на практика ти дава неограничени права и ако пожелаеш сам с вълшебна пръчица, може веднага да предоговориш, в каквото пожелаеш. Втората причина беше по-срамна. Всъщност кода ми беше едно истинско бунище. Толкова зле беше написан, че никой перладжия дори не би се изсекнал на него, камо ли да го преизползва.
Второто по между другото е много важно. Ако ще пускаш някакъв код, гледай да е добре написан. Гнусни работи никой не би докоснал. Пък и вреди на авторитета ти. В моя случай си го позволих просто защото авторитет нямам, не ми трябва, а и кода изпълняваше една макар и мъничка задача, но без аналог. Сиреч по-скоро беше за крайни потребители, а не за развитие.
Другата насока е, каква точно цел гониш. И за това са писали ФСС. Ако смяташ, че това, което правиш е важно, то е добре да го заразиш, за да не може да се злоупотребява. Според нуждите това може да се разглежда като различните видове на ОПЛ, АОПЛ (за мрежово използване), библиотечен ОПЛ, МПЛ, пак в контекста на това, с какво се свързваш. Най-известните заразени за именно вариантите на ОПЛ и МПЛ, като има и два слънчеви, но те така и не придобиха много последователи извън отделни, наследени, оракулски проекти и независими соларни разработки.
Ако не ти пука за свободата, не те е грижа, не искаш да те е грижа, смята свободата за излишно, то в тези и хиляди подобни случаи може би е най-добре да се обърнеш към нещо непретенциозно. Шампионите в това отношение са три: вариантите на БСД, Апах и МИТ. Аз не харесвам нито един от трите, защото и трите са в резултат на насилие упражнено от корпорациите. Демек след загуба на Давид срещу Голиат. Но пък това са най-популярните решения извън екосистемите на ГНУ и Линукс. Затова не може просто така да не бъдат препоръчани.
Ако разкриеш някакви по-конкретни подробности, то и ние ще можем да бъдем по-конкретни в предписанията, но в общи линии е това. Оглеждаш се, ще бъде ли строго привързано към нещо, какво мислиш за по-нататъшната съдба на проекта и доколко нещото е важно.
п.п. Нетъре, защо закри темата за рурските програмисти едва на втора страница? Имах и аз да се изсера много важно върху нея. Сега ми отиде удоволствието

Прекалено рано. Преди поне ни търпеше до към двадесета, двадесета и нещо страница.