Автор Тема: Приключение с поредното дистро.  (Прочетена 2160 пъти)

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7901
    • Профил
Преди седмица реших да затрия единия от линуксите на компа и да инсталирам нов, щото ми омръзна, а и обичам да експериментирам, та хакнах на дяла нещо наречено Korora, което намерих в папката с .iso-та, които държа под ръка. Производно от Федора. Допадна ми. Mate не бях пипал от времето, когато носеше повече разочарования, отколкото полза. Поиграх си и реших да го махна, щото rpm пакетната чекня, никога не съм я харесвал. Няма конкретна причина и никога не съм работил с това нещо. Малко задръстено и незряло, признавам си, но и аз имам един-два недостатъка.  :D
На негово място реших да сложа вече няколко пъти предлаганото тук на други хора ubuntu-mate. Исках нещо по-рекичко. Нъцки! При опит за инсталация, мениджъра на дяловете на инсталатора отказа да свърши работата и ми ревеше за разлика между размера на клъстера в таблицата на дяловете и физическия. Нещо такова.
Fdisk също не свърши работа. Видях, че имам два "допълнителни" дяла, появили се незнайно откъде. Е, достатъчно се виждаше, че е някакво VML "лайно", а аз не си бях имал работа с това нящо. Та имах доста стрес покрай махането на тези два дяла, щото имам на компа важни неща и не знаех дали няма да се омаже нещо с дяловете при цялата офанзива. На външния хард вече нямам достатъчно място за архиви. Та потърсих в нета. Изплю ми цял куп команди, но имаше достатъчно опътвания. Всичко мина добре. Сега там имам ubuntu-mate, което се държи забележително добре.
Та си мислех, за чий им е на тези да правят такива упражнения с дяловете. Както казазх, досега само бях чел за lvm, но досег никакъв. Само стрес ми докара.
Та сега си мисля, ако имам време да превърна едно по-голямо файлче в hdd и да поекспериментирам. Такова нещо втори път не мисля да допускам.
И Федора ли така си инсталира системата?
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
Re: Приключение с поредното дистро.
« Отговор #1 -: Feb 26, 2016, 15:23 »
Да. От 17 насам със сигурност. Не знам кога са го въвели. Удобствата на lvm са безспорни.
Можеш да си преоразмеряваш/добавяш дялове/пространство както се казва "on the fly"
« Последна редакция: Feb 26, 2016, 15:25 от laskov »
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

growchie

• Напреднали
  • Публикации: 623
    • Профил
« Отговор #2 -: Feb 26, 2016, 16:03 »
LVM ти беше нужен ако искаш да правиш криптиран хоум партишън да речем. Дистротата го правеха на поразия това за да може по-лесно да преоразмеряваш дяловете ако си си нацепил диска и не си преценил правилно разпределението. За JBOD решения не си заслужава заради риска. Другият му голям недостатък е, че за някои дистрота ти трябва да си правиш ramdrive, може да ти прави проблеми при буут от /, абсурдно се пуска и трябва постоянно пускаш буут скрип и шътдаун скрипт.
Отговорът на тези тежнения е btrfs или zfs. Просто lvm е излишен административен оувърхед. Аз вече и md-raid смятам да не ползвам ако не се налага някоя специална фс.
Скоро правих 2 gentoo инсталации за тестове, едната върху btrfs другата с lvm и мнението ми е, че lvm просто не си заслужава вече.
« Последна редакция: Feb 26, 2016, 16:05 от growchie »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Feb 26, 2016, 16:22 »
LVM ти беше нужен ако искаш да правиш криптиран хоум партишън да речем. Дистротата го правеха на поразия това за да може по-лесно да преоразмеряваш дяловете ако си си нацепил диска и не си преценил правилно разпределението. За JBOD решения не си заслужава заради риска. Другият му голям недостатък е, че за някои дистрота ти трябва да си правиш ramdrive, може да ти прави проблеми при буут от /, абсурдно се пуска и трябва постоянно пускаш буут скрип и шътдаун скрипт.
Отговорът на тези тежнения е btrfs или zfs. Просто lvm е излишен административен оувърхед. Аз вече и md-raid смятам да не ползвам ако не се налага някоя специална фс.
Скоро правих 2 gentoo инсталации за тестове, едната върху btrfs другата с lvm и мнението ми е, че lvm просто не си заслужава вече.
Като споменаваш  Gentoo, можеш ли и да ми кажеш някое работещо упътване, как се инсталира това нещо, защото преди време пробвах и нищо. Някъде се чупеха нещата. Вече не помня, какво гледах за напътствие. Падам си малко минималист. Исках да пробвам след това Sabayon, но тя пък изобщо не поиска да boot-не от флашката.
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #4 -: Feb 26, 2016, 16:27 »
И Федора ли така си инсталира системата?
Инсталатърът е Анаконда. Можеш да избираш инсталация на стандартен дял или LVM. За настолен компютър е по- добре да ползваш стандартен дял. Едва ли ще добавяш често нови дискове.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Feb 26, 2016, 20:20 »
Хм! Мислех, че зная, как се инсталира система. Къде съм го пропуснал това...?!
Както и да е! Поне научих нещо.
Активен

growchie

• Напреднали
  • Публикации: 623
    • Профил
« Отговор #6 -: Feb 26, 2016, 21:14 »
За Gentoo https://wiki.gentoo.org/wiki/Handbook:AMD64 Генту има най-добрата документация от всички възможни дистрота. То и няма как с това сорс базирано дистро. Ако някой има питанки за него готов съм да отговарям, но се гответе за много компилиране.
Активен