« Отговор #18 -: Sep 13, 2004, 22:03 »
Във въпроса на Свердлов има и известен смисъл.
Щом човек пита нещо, значи не му е ясно. Причините за това могат да са всякакви; човекът е потърсил помощ. Голям проблем ли е да му се отговори с два реда, или с URL към подходяща страница, статия, HOWTO...?
И да, 99% от въпросите са задавани многократно. Колкото и да е странно, начинаещите линуксаджии минават през едни и същи проблеми. Е, и какво? Винаги съм се чудил на акъла на тези мои познати, които се сражават три денонощия с някакъв проблем, преди да се решат да ме попитат и аз да им отговоря с две думи как се решава. Кое ми е по-ценно - 10-те секунди мое време, или дните от времето на приятелите ми? Ако са моите 10 секунди, що за отрепка трябва да съм?...
Спомням си как съм бил, а понякога и още съм, от другата страна. Как сам съм търсил с дни решението на проблем, и накрая съм питал приятели. Понякога решението е било очевидно, но съм го пропускал - случва се. Понякога не е било. И тогава, като ми кажат "Писна ми да ме питат за това по сто пъти", често не издържам и питам "Абе ти как го научи?" Само че напоследък не го правя, защото отговорът в на практика 100% е "ами питах, и ми го казаха", и съответните хора почват да ме гледат на кръв.
И най-тъпите въпроси си имат причина, и тя не винаги е тъпи хора. Преди няма седмица един познат ме попита: "Абе как се инсталира това Дебиан?". В момента ми беше напечено, и просто му отговорих да види в debian-book. Той нямаше представа, че такава съществува, нито къде да я търси... След като ядът ми мина, си зададох логичния въпрос - откъде той да знае всичко това? От хелпа на Windows? Или по рождение?... И сега се гордея, че в онзи момент събрах търпение и му казах къде да я намери, и как да я прочете.
Така че, накратко, "писна ми от този въпрос" не е помощ. Не е помощ и "RTFM", или каквото и да било от сорта. Помощ е обяснение как човекът да си реши проблема - толкова ясно, разбрано и подробно, колкото му е нужно, а понякога това може да е и много. Това е положението, хората са различно информирани.
Така че моят съвет е: който няма какво да каже, нека по-добре не го казва тук. Той може да заслужава да изглежда като боклук, но форумът не заслужава да изглежда като свърталище на боклуци. Въпросът не е до него, а до тези, които биха помогнали - не е учтиво да се меси в чужд разговор.