Благодаря ти много, сега ще го погледна.
Добре де ама има малък пробелм, искаш да кажеш че трябва да сменя местата хард-дисковете, или аз нещо не разбирам?
Защото като сменя местата на хард-дисковете и раид масива отива на кино.
Можеш ли да ми обясниш какво имаш предвид?
Знаеш ли аз май се досещам къде е проблема.
Както те описват в документа, тъй като е създаден раид масива и МБР се дели на поливината на всеки от дисковете.Да, обаче аз му давам от Линукс да ми буутва от специфичен диск тоест hda.
Линукс вижда hda и отделните устроиства и му дава МБР на първият сектор от първият диск в случая hda.Линукс записва там МБр а след това като се рестартира компютъра и РАИД контролера се пуска и дъното вижда МБР който създаден от раид масива. Тоест не от отделното устройство а от целият масив.При което аз никога няма да буутна тъй като Линукс не може да ми буутне от софтуерн раид масив.
Виндовс си буутва (като го имах) тъй като предоставеният контролер е с вградена поддръжка на Виндовс и ДОС.
Според мен това е проблема.
Според мен се получава така че дъното вижда МБр на раид масива, а Линукс го вижда на hda , и ЛИЛО и ГРУБ се буутват от там.Тоест те няма как да се буутнат , тъй като преди да се буутне ЛИЛО дъното буутва от раид масива.

'>
Е малко гадно се получава така.

'>
В такъв случай ми остава да изтрия раид масива създаден от контролера .То аз така или иначе с Линукс и ФрееБСД не мога да го ползвам.
Мога да го ползвам само с Виндовс ,който аз нямам инсталиран от близо месец и не мисля в близките 100 години да го качвам пак.
Ще се опитам да намеря най-доброто решение да изтрия раид масива.
Че иначе сигурно партишъните по двата ми харда може и да си отидат