Автор Тема: Open suse 10.2 - срам и резил!  (Прочетена 740 пъти)

Rael

• Напреднали
  • Публикации: 13
    • Профил
Open suse 10.2 - срам и резил!
« -: Mar 09, 2007, 22:11 »
Слагам си поредната нова версия и с кеф се потапям в дълбочините на новите функции, графиката, благините, които правят живота ни с компютър по-приятен. О ужас! Няма поддръжка на MP3!!! Никъде нито дума за това, след яко търсене в интернет откриваш статия с многозначителното заглавие "Hacking Suse 10.2" и там е описано как да преодолееш трудностите по пускане на МР3, видео със субтитри, за шерването на интернет още чета и не се получава. А, да не пропусна и драйверите на Nvidia! И за тяхното инсталиране има специална процедура!
Защо съм недоволен? Не съм недоволен, а бесен! Open Suse в 5-те си диска не поддържа елементарни функции, които вървят с всяка лайв дистрибуция! Как може да няма МР3?!? Дори .wav файловете ми не тръгват, докато не инсталирам истински, неорязани версии на Kafeine, Mplayer, плюс кодеци.
Преди в онлайн-обновяването на Сусе си имаше възможност да инсталираш драйверите на Nvidia, шрифтовете на Microsoft (това последното май и сега го има, но по-трудно се намира)
От години се пробвам с линукс и особено със Сусе. Не помня да съм имал проблеми с МР3, защо сега, в 2007-ма някой решава, че ще изреже тази функция и ще я превърне в екстра?!? Патентни проблеми? Тогава защо все пак може да се инсталират - кодеците и софтуерът са достъпни. Ами неподдържането на видео? Дори записите от собствената си камера не можем да гледаме под Сусе?!? Поддръжката на DVD също се оказва необходима част от "хакването".
А за липсата на лесна, с едно кликване процедура по пускане на интернет-шеринг не ми се говори.
В заключение, искам да предупредя всички да не си губят времето с Open Suse. Ако са начинаещи, ще си вземат белята. Ако са напреднали, тоа май е предназначено повече за начинаещи. Пълен абсурд!
Активен

Vatman

• Напреднали
  • Публикации: 315
  • Distribution: openSuSE 11.3
  • Window Manager: KDE 4.4
    • Профил
« Отговор #1 -: Mar 09, 2007, 23:01 »
Глупости са това. Ползвам Сусе от версия 9.3 и версия 10.2 е най-доброто, от всичките до сега. Ако ти не знаеш как се правят всичките тези неща - проблема си е твой. Решението на почти всички неща се прави през Yast. Ограничения поради лицензи, не мисля че са нещо кой знае колко впредвид, че така е редно по една или друга причина. В света на Линукс като се замисля нищо не е за начинаещи.
Активен

Момчета, нищо не разбирам от компютри, научете ме да съм хакер.

saejoh

• Напреднали
  • Публикации: 271
    • Профил
« Отговор #2 -: Mar 09, 2007, 23:13 »
Цитат (Rael @ Март 09 2007,22:11)
...Няма поддръжка на MP3!!! Никъде нито дума за това, след яко търсене в интернет откриваш статия с многозначителното заглавие "Hacking Suse 10.2" и там е описано как да преодолееш трудностите по пускане на МР3, видео със субтитри, за шерването на интернет още чета и не се получава. А, да не пропусна и драйверите на Nvidia! И за тяхното инсталиране има специална процедура!
...Open Suse в 5-те си диска не поддържа елементарни функции, които вървят с всяка лайв дистрибуция!...
Преди в онлайн-обновяването на Сусе си имаше възможност да инсталираш драйверите на Nvidia, шрифтовете на Microsoft (това последното май и сега го има, но по-трудно се намира)
...Тогава защо все пак може да се инсталират - кодеците и софтуерът са достъпни. Ами неподдържането на видео? Дори записите от собствената си камера не можем да гледаме под Сусе?!? Поддръжката на DVD също се оказва необходима част от "хакването"...
В заключение, искам да предупредя всички... Ако са начинаещи, ще си вземат белята. Ако са напреднали, тоа май е предназначено повече за начинаещи. Пълен абсурд!

Тази изпълнена с противоречия тема буди само чувство на насмешка у мен, неспециалиста...Намерил си статия по проблема и не можеш да я приложиш на практика...О, ужас!  ':p' Нима не знаеш, че нещата стават елементарни след години упорит труд, множество проби и грешки...Имало било "специална процедура" за драйверите на НВидиа, демек няколко команди, които се броят на пръстите на едната ти ръка и ти се оплакваш...Шегуваш се, приятелю.
Е, така или иначе аз успях да се преборя (засега...) с изброените от теб проблеми някак. И това ме прави що-годе щастлив. Следващата версия на СуСЕ очаквам да има също трески за дялане, но това ще е повод за следващо стъпало към щастието. Едно е да видиш как работят нещата в Лайв-СД, съвсем друго да изпиташ удоволствието от собственото достигане на същите цели.
В началото и аз бях беден и бесен като теб, но в последствие, мирогледът ми се промени. Важното е, че има решения на това, което сочиш като проблемно, остава само да се приложат на практика. След това дори може да ти доскучае по някое време от липсата на проблеми...
Успех!  ':ok:'
Активен

SUSE Linux, Ath XP 1700+, Biostar M7NCG, More pictures at http://www.snimka.bg/album.php?album_id=20268