« -: Mar 09, 2007, 22:11 »
Слагам си поредната нова версия и с кеф се потапям в дълбочините на новите функции, графиката, благините, които правят живота ни с компютър по-приятен. О ужас! Няма поддръжка на MP3!!! Никъде нито дума за това, след яко търсене в интернет откриваш статия с многозначителното заглавие "Hacking Suse 10.2" и там е описано как да преодолееш трудностите по пускане на МР3, видео със субтитри, за шерването на интернет още чета и не се получава. А, да не пропусна и драйверите на Nvidia! И за тяхното инсталиране има специална процедура!
Защо съм недоволен? Не съм недоволен, а бесен! Open Suse в 5-те си диска не поддържа елементарни функции, които вървят с всяка лайв дистрибуция! Как може да няма МР3?!? Дори .wav файловете ми не тръгват, докато не инсталирам истински, неорязани версии на Kafeine, Mplayer, плюс кодеци.
Преди в онлайн-обновяването на Сусе си имаше възможност да инсталираш драйверите на Nvidia, шрифтовете на Microsoft (това последното май и сега го има, но по-трудно се намира)
От години се пробвам с линукс и особено със Сусе. Не помня да съм имал проблеми с МР3, защо сега, в 2007-ма някой решава, че ще изреже тази функция и ще я превърне в екстра?!? Патентни проблеми? Тогава защо все пак може да се инсталират - кодеците и софтуерът са достъпни. Ами неподдържането на видео? Дори записите от собствената си камера не можем да гледаме под Сусе?!? Поддръжката на DVD също се оказва необходима част от "хакването".
А за липсата на лесна, с едно кликване процедура по пускане на интернет-шеринг не ми се говори.
В заключение, искам да предупредя всички да не си губят времето с Open Suse. Ако са начинаещи, ще си вземат белята. Ако са напреднали, тоа май е предназначено повече за начинаещи. Пълен абсурд!