Преди време (да започна и аз по същия начин
) си играх да засека какъв трафик черпи Skype. При разговори потокът е около 7-10КБ/с, или за минута заминават около 0,4 - 0,6МБ. Съмнявам се параметрите да са се променили особено оттогава. Ако се използва и видео, параметрите доста варират според разделителната способност на камерите, броя на камерите (дали и от двете страни има камери), натовареността на процесора, динамиката на картината (демек, колко мърдаш пред камерата)... трудно е да се каже, но няма да са по-малко от 3МБ за минута (а може да са и повече). Ползвай си само разговорите. Трябва да имаш в предвид, че Skype има и допълнителни разходи на трафик за синхронизации на статуси на потребителите в списъка ти (колкото по-дълъг списък имаш, толкова повече трафик ще е нужен; не е кой знае какъв трафик, но не знам и каква ти е дължината на списъка), както и обработване на някои външни заявки. Ако се абстрахирам от теорията за конспирацията и теориите, че Skype предава данни към полиция, ФБР и т.н.
в тези външни заявки ще включа това, че всеки Skype клиент представлява и посредник - когато някой в Русия иска да се свърже с някой в Гърция, може и да мине през теб (хипотетичен пример; въобще не съм наясно с тази функционалност на Skype, но лесно човек може да забележи, че в netstat има Skype връзки от хора, които няма в списъка си). Така че, най-надеждната проверка на трафика си остава тестът в конкретната ситуация