Много сатанизирате цялата тъпoтия.
Понеже по едно време ми беше интересна тази работа, даже си написах един SSH bruteforcer (ако някой му е интересно - тук:
http://is.gd/4macM ) и имам известни наблюдения.
Първо, проверката на потребителско време/парола отнема прекалено много време. Това става поради няколко причини: първата причина идва от страна на сървъра, втората е от латентността и натоварването на мрежата. Първата идва оттам, че sshd се опитва да прави reverse resolving на адреса на клиента, после автентикацията през PAM е бавна. В идеалният случай, когато работиш срещу localhost, проверката отнема поне 1-2 секунди. Като добавиш и времето за осъществяване на TCP връзката и мрежовите забавяния, проверката може да отнеме поне още 1-2 секунди. 4 секунди за комбинация от потребителско име/парола е ужасно много.
Второ, повечето акаунти срещу които се пробва са по подразбиране неактивни, а що се отнася до root-ския - твърде вероятно забранени за remote логване. Атакуващият обаче няма никакъв начин да разбере за това, едно време е имало разни timing атаки, защото е имало разлика във времето необходимо на sshd да пробва да автентицира съществуващ или несъществуващ потребител. Това отдавна е поправено, а отделно такива неща са много ненадеждни през няколко хопа, защото делтите във времето може да се дължат и на мрежови причини.
Тези атаки могат да разчитат единствено на разни common акаунти с *лесни* пароли, в противен случай вероятността им за успех е много ниска, дори ако продължават в много дълъг период от време. Тези неща лесно се уреждат - преглеждаш си активните акаунти, сменяш им паролата на нещо достатъчно дълго и сложно и ги оставяш да си играят. Ако прекалено много те дразни това, че ти се пълнят логовете с глупости, просто смени ssh порта и разните автоматизирани атаки дето сканират range-ове от адреси твърде вероятно ще те подминат.
Всякакви други дивотии от сорта на port-knocking, лимитиране на SYN пакетите към 22 порт за определено време, забраняване на входящия трафик от голям брой хостове, fail2ban и т.н според мен са overkill.