Автор Тема: Имам нужда от помощ...  (Прочетена 1467 пъти)

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
Re: Имам нужда от помощ...
« Отговор #15 -: Dec 21, 2010, 08:44 »
Но моя проблем е друг, че не знам какво точно да пипам в конфигурационните файлове на всяка една от сървърните услуги.

Ами четеш документацията бе.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6820
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #16 -: Dec 21, 2010, 17:32 »
Гоше, ако си  от Варна, мога да ти обърна внимание НАЖИВО. Ще отделя няколко часа, и ще ти инсталирам, настроя, демонстрирам и ще ти обясня една такава Линукс система. С всичките тези демони, които имаш да подкараш в заданието си. В постингите дотук разбирам, че с ПИСАНЕ във форума няма да можеш да се оправиш. Ти не си наясно с Линукс и с тези демони, които ще конфигурираш и запускаш. Най-вероятно всичко това е ново за теб. Аз лично ползвам дистрибуцията Slackware, за точно такива многоцелеви сървъри. Ако искаш, пиши ми ЛС да се уточним. Поздрави.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

Mitaka

• Гост
« Отговор #17 -: Dec 21, 2010, 18:56 »
То може и по ssh, ама тогава ще има една готова конфигурация, и пак ще се чуди кое за какво е.
Не е проблем и да се постнат готови конфиг файлове, ама същата работа...
Щом е тема за изпит, наистина е най-добре да му обясни някой на човека кое как е и за какво е.
Иначе онова със зубъра важи в пълна сила... нищо лично, и не съм искал да те обидя, ама от неща на готово става точно така.
Как почти познах, че това е тема за курсова работа ли? /защото дали изпит дали курсова... все тая/.
Ами преподавал съм подобни неща в университет... та като гледах готовите теми на колеги преподаватели.. МЪКА!
Така е написано, че не можеш да разбереш какво е искал да каже, а какво остава да схванеш условието.... факт е, че при мен няма скъсан студент и няма по-ниска оценка от 6 :) Те за това и ме изгониха - щото трябвало да има поне 4-5 скъсани от курс, за да можело да пкатят такса от 25 лева за явяване на поправка. А аз на инат не късах :)
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6820
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #18 -: Dec 21, 2010, 19:18 »
Именно, на една стара машина с 2 LAN карти и с малко дискче за тестове. Започване с инсталацията на сървъра, и то само с конзола, без X-сървър. Как да се раздели диска, кои пакети ще се инсталират и т.н. После и Линукс лоадера, конфигурирането на двата интерфейса (входен и изходен). А докато си върви инсталацията, може да се обясняват основните неща, кое как се настройва, какви фунции ще има, как се обвързват двата интерфейса, какви правила ще ни трябват в защитната стена, etc. И много важно е да се поразберат TCP/IP мрежите, което иска и много четене от човека. Ама нали и аз съм минал по тоя път. И мен мой приятел, и той се казва Георги, да е жив и здрав, че ме запали навремето, колко много ми е обяснявал, даже елементарните неща, които тогава са ми се стрували сложни. Но едно по едно, нещата се избистрят и започваш да ги разбираш.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.