Автор Тема: Имам нужда от помощ...  (Прочетена 1470 пъти)

gogobgr

• Участници
  • Публикации: 6
    • Профил
Имам нужда от помощ...
« -: Dec 20, 2010, 17:10 »
Здравейте приятели, пиша Ви, защото имам нужда от помощ.
От известно време насам полагам неимоверни усилия за да се справя с една задача: да мога да конфигурирам и пусна в действие на една машина (сборен сървър) DNS, DHCP, FTP, SAMBA, WEB и Proxy - сървъри, като DHCP да може да раздаде IP адреси на хостове в мрежа, например: 192.168.1.0 (255.255.255.0); DNS-сървъра да намери по име FTP и WEB сървърите, съответно с имена: ftp.primer.lan (за FTP. Да има директория само за качване /home/ftp/upload и само за сваляне /home/ftp/download. Анонимни потребители да могат да влизат в отделна директория /home/anonymous/download ; /home/anonymous/upload) и primer.lan (за WEB); SAMBA сървъра да може да споделя ресурси с windows хостове, като се обособят две групи с по два потребителя, които да имат една обща папка, една лична папка и една споделена папка с потребителите от другата група. Proxy- сървъра да може да контролира трафика като забранява на един потребител (192.168.1.20) да влиза в FTP, а на друг да забранява WEB достъп (192.168.1.21). До сборния сървър да може да се достига посредством SSH за адрес 192.168.1.22, които да го контролира (за администратора).
Предварително благодаря на тези, които могат да ми помогнат и се надявам, че не само аз, но и много други ще почерпят ценна информация. /georgiuzunov87@abv.bg/
С пожелания за весели празници Г. Узунов
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
Re: Имам нужда от помощ...
« Отговор #1 -: Dec 20, 2010, 17:17 »
1) Прочети правилата!

2) Вместо да пускаш такива теми да беше потърсил във форума малко информация. Има толкова много теми за всичките ти болежки.

3) Не пускай такива глупави заглавия.

4) Не казваш ти какво си направил!ю

5) Не казваш каква ти е машината!
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6827
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #2 -: Dec 20, 2010, 20:08 »
Гоше, ама какъв е въпроса ? Ти само си описал какво възнамеряваш да реализираш, но конкретно нищо не си казал. Имаш ли машина, избрал ли си дистрибуция, дотук какво си направил и т.н.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

Mitaka

• Гост
« Отговор #3 -: Dec 20, 2010, 20:56 »
Това ми прилича на задание за курсов проект.
Начина, по който е написано заданието и термина "сборен сървър" са присъщи единствено на университетски преподавател.
Ако е така - вземи прочети кое как става. Иначе ще си поредния зубър с диплома и без знания, каквито всъщност бълват от университетите.
Има и изключения, но те са малко...
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Dec 20, 2010, 21:20 »
Стига, де. Е баси лесния курсов проект. Сигурно за по-малко от седмица и и ще е готов. Къде-ти-седмица, даже за няколко дена - като включим някой проблеми, които могат да възникнат.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

gogobgr

• Участници
    • Профил
« Отговор #5 -: Dec 20, 2010, 21:21 »
Гоше, ама какъв е въпроса ? Ти само си описал какво възнамеряваш да реализираш, но конкретно нищо не си казал. Имаш ли машина, избрал ли си дистрибуция, дотук какво си направил и т.н.
Въпроса е това нещо да се реализира. Имам машина която е достатъчно мощна за да издържи на задачата. Избрал съм дистрибуция Linux Mint, от която пиша в момента, базирана на Ubuntu. До момента търся информация пробвам и нестава когато направя промени на конфигурационните файлове след това стартирам услугата и ми дава "Fail". Затова се опитвам да намеря помощ тук. Проблема не е в това, че питам, а в това, че явно няма компетентен отговор на въпроса които да е смислен и да не включва "абе чети си от гугъл или много си тъп и нямаш място между нас ""великите умове"" "
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Dec 20, 2010, 21:23 »
Хайде сега се опитай да зададеш компетентен въпрос. Ако не можеш чети тук: Как да задаваме интелигентно въпроси.

"Дава ми fail" - кое му дава fail, какво пуска, какво конфигурира, един Господ знае само...
Активен

gogobgr

• Участници
    • Профил
« Отговор #7 -: Dec 20, 2010, 21:52 »
Това ми прилича на задание за курсов проект.
Начина, по който е написано заданието и термина "сборен сървър" са присъщи единствено на университетски преподавател.
Ако е така - вземи прочети кое как става. Иначе ще си поредния зубър с диплома и без знания, каквито всъщност бълват от университетите.
Има и изключения, но те са малко...
Виждам, че си падаш психолог и "бягаш пред вятъра", но си далеч от истината. Лесно е да си дадеш негативното си мнение и да плюеш по незнаещите. Ти да не би да си се родил с Линукс и да си бозал до 1-2 си година само bash и c++ скриптове. И ти си бил като мен, както и всеки, който някога е започнал с Линукс. Термина "сборен сървър" си е мой (на неграмотния студент) и не вярвам, че някои преподавател ще има подобно изказване, но трябва по някакъв начин да обясня какво искам, нали?
Всеки казва, вземи прочети от тук (гугъл), от там (Yahoo), но никой не казва как да стане, дори и тези изключения за които говориш, които били малко. Що се отнася до зубърството и незаслужената диплома, ще ти кажа, че тия неща не стават ако се зазубрят. Линукс не е материя, която е константна във времето, а е система, която търпи непрекъснат прогрес и следователно зубърщина няма място в този случай. По отношение на незаслужената диплома, която ми предстой да взема, то тя няма да е купена, както става понякога (да не зема да кажа често), а ще е напълно заслужена, и аз си знам защо и какви усилия съм положил за това(когато нямам пари разчитам на себе си).
Казват, че Линукс е ОС която е насочена към всеки които иска да се развива и да прояви собствена визия за това как вижда света през Линукс (затова са и множеството дистрибуции, нали, или се бъркам? ). По подобни коментари разбирам, защо кернела на Линукс на времето не е бил написан от такива ""българи"", като теб, които толкова много знаят, че когато ги попиташ за помощ те да ти казват "чети от гугъл"....
Мисля че това, което го напише всеки, който знае и има как да помогне да  допринесе за развититето на темата, ще запали още повече интереса към Линукс по начин по който всеки ще може, ако иска да си напрапви собствен сайт и да го публикува, без да плаща на хостинг компании. И всичкото това нещо, ще е защото някой си неграмотен зубър студент, на който му трябвало проект искал помощ от ""великите умове"" на Линукс България. Много благодаря...
« Последна редакция: Dec 20, 2010, 21:58 от gogobgr »
Активен

gogobgr

• Участници
    • Профил
« Отговор #8 -: Dec 20, 2010, 21:54 »
Хайде сега се опитай да зададеш компетентен въпрос. Ако не можеш чети тук: Как да задаваме интелигентно въпроси.

"Дава ми fail" - кое му дава fail, какво пуска, какво конфигурира, един Господ знае само...
Ок, щом като не ме разбирате ще го кажа по друг начин: "Моля Ви помогнете да си направя курсовия проект, че господина така ни каза.... " Между впрочем това не е курсов проект! а е задача която ми дават да правя на изпит и на която ме късат. И в крайна сметка реших да си направя собствен изпитен въпрос за да видя как може да ми помогнете. Всеки път на изпита се дава нещо различно.
« Последна редакция: Dec 20, 2010, 21:57 от gogobgr »
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Dec 20, 2010, 21:56 »
Баси кво общо има bash-а с css-а  ??? ? Някой да ми обясни и по-точно какво общо има css-а със сървъра на пича :D :D :D.

Казват, че Линукс е ОС която е насочена към всеки които иска да се развива...

Ти драги ми смехурко как ще се развиваш като някой ти даде conf файловете на готово? И недей да сменяш css-а със с++ :D.
« Последна редакция: Dec 20, 2010, 22:01 от backtolife »
Активен

gogobgr

• Участници
    • Профил
« Отговор #10 -: Dec 20, 2010, 22:07 »
Баси кво общо има bash-а с css-а  ??? ? Някой да ми обясни и по-точно какво общо има css-а със сървъра на пича :D :D :D.

Казват, че Линукс е ОС която е насочена към всеки които иска да се развива...

Ти драги ми смехурко как ще се развиваш като някой ти даде conf файловете на готово? И недей да сменяш css-а със с++ :D.
Развитието не е ли  в това човек да се поправя и да се учи от грешките си. Ако имаш по добра идея за това как да стане работата ми кажи, а недей да ме наричаш смехурко, защото не ти прави чест пренебрежителното отношение, към по слабите. Направо съм зашеметен от топлото посрещане в Линукс. Нямам думи
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: Dec 20, 2010, 22:10 »
Човек, кажи си проблема. Всички тука очакваме да прочетем нещо от рода на:
Имам такъв-и-такъв компютъра с такава-и-такава ОС.
Инсталирах това-и-това, даде ми тази-и-тази грешка.

Ако към всичко това сложиш лог файлове, малко код (който си изпълнил) или дори screenshot-ове никой няма да ти се разсърди.

А ти ко праиш: искам сборен сървър, да прави това-и-това хайде да ви видя сега.

Я кажи честно ползва ли търсачката за някой от нещата които трябва да се търкалят на сървъра ти?
Активен

borovaka

• Напреднали
  • Публикации: 1331
  • Distribution: Каквото дойде
  • Window Manager: Gnome / KDE
    • Профил
« Отговор #12 -: Dec 20, 2010, 22:11 »
Виж сега щом си решил да го учиш това нещо и искаш да се занимаваш не би трябвало да питаш кажете ми точно как да стане реализацията, а да поискаш да те насочат какво да попрочетеш за да се светнеш по въпроса.

Ще ти дам имената на сървъри които можеш да ползваш за целта от там нататък пишеш самото име в google и ще ти даде официалния сайт на продуктите - там има много обширна документация и ако наистина имаш желание ще се справиш.

1) DNS server - прочети за BIND
2) DHCP server - предлагам ти DNSMASQ - на мен ми е най-удобен
3) FTP server - Proftpd
4) Samba - Samba server
5) WEB - Apache
6) Proxy - Squid
Другото което трябва да поразучиш е iptables - как да пренасочваш трафика към машините вътре в мрежата ти.
Мен ако питаш най-добрия избор в твоя случай за дистрибуция е ubuntu server или centos ( да не вземат да ме плюят другите сега ... :) ) защото имаш инструменти които ти позволяват по-лесна конфигурация.
Мога да те посъветвам освен документацията на продуктите да погледнеш и wiki-то на arch linux където можеш да намериш доста информация http://wiki.archlinux.org

п.с. Ако пък искаш някакъв графичен интерфейс за настройка на всичко това погледни webmin. Пропуснал съм и ssh сървъра ползваш openssh с който никакви проблеми няма да имаш защото се настройва сравнително лесно.
« Последна редакция: Dec 20, 2010, 22:17 от borovaka »
Активен

Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

gogobgr

• Участници
    • Профил
« Отговор #13 -: Dec 20, 2010, 22:47 »
Виж сега щом си решил да го учиш това нещо и искаш да се занимаваш не би трябвало да питаш кажете ми точно как да стане реализацията, а да поискаш да те насочат какво да попрочетеш за да се светнеш по въпроса.

Ще ти дам имената на сървъри които можеш да ползваш за целта от там нататък пишеш самото име в google и ще ти даде официалния сайт на продуктите - там има много обширна документация и ако наистина имаш желание ще се справиш.

1) DNS server - прочети за BIND
2) DHCP server - предлагам ти DNSMASQ - на мен ми е най-удобен
3) FTP server - Proftpd
4) Samba - Samba server
5) WEB - Apache
6) Proxy - Squid
Другото което трябва да поразучиш е iptables - как да пренасочваш трафика към машините вътре в мрежата ти.
Мен ако питаш най-добрия избор в твоя случай за дистрибуция е ubuntu server или centos ( да не вземат да ме плюят другите сега ... :) ) защото имаш инструменти които ти позволяват по-лесна конфигурация.
Мога да те посъветвам освен документацията на продуктите да погледнеш и wiki-то на arch linux където можеш да намериш доста информация http://wiki.archlinux.org

п.с. Ако пък искаш някакъв графичен интерфейс за настройка на всичко това погледни webmin. Пропуснал съм и ssh сървъра ползваш openssh с който никакви проблеми няма да имаш защото се настройва сравнително лесно.
Благодаря ти, че се постара така подробно да ми разясниш част от въпроса. Но моя проблем е друг, че не знам какво точно да пипам в конфигурационните файлове на всяка една от сървърните услуги. Иначе всичко инсталирах успешно.  Иначе с iptables -L нямам проблеми.
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #14 -: Dec 21, 2010, 01:38 »
OK, може ли поне конкретно да кажеш какъв софтуер ползваш за сървисите така, както borovaka го е написал?
И предлагам да започнем да ти нищим проблемите сървис по сървис. Най-лесно като за начало ми се струва dhcp. Кой сървър ползваш, какви са настройките в момента, че ти дава fail?
Активен