Автор Тема: Проблем със Скайп в Убунту 10.10  (Прочетена 919 пъти)

shaft8

• Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Имам проблем с латиницата в Скайп (странно защо не с кирилицата). Какато се вижда и на снимката текста, който би трябвало да е на латиница излиза с букви от гръцката азбука. Пробвах какви ли не комбинации за локалните настройки и няма ефект. Опитах да променя и шрифтовете за тази програма, но след некомпетентна намеса се наложи преинсталиране... Проблема се наблюдава и в други програми като VLC Player и Opera. Вече трети ден е така и ми се изчерпаха идеите. Интересното е че преди този проблем го нямаше. Дали не е свързан с някой ъпдейт от последните седмици?
Активен

kalinik

• Напреднали
  • Публикации: 539
  • Distribution: LMDE x64 2012/ LM 14 x64
  • Window Manager: Mate / KDE
  • ID user #521433
    • Профил
Re: Проблем със Скайп в Убунту 10.10
« Отговор #1 -: Feb 03, 2011, 00:39 »
Проблемът , най-вероятно се крие в инсталиран шрифт (на този, на който му викаш "гръцки букви") . Провери си /home/USERNAME/.fonts дали нямаш инсталирано нещо подобно на тия букви.
В терминал напиши:
Код:
sudo fc-cache -fv
Може да си видиш и в MENU>PREFERENCES>APPEARANCE >> таб FONTS какви шрифтове се ползват по подразбиране и да ги нагласиш по избор.
Отделно можеш да прочетеш и :
Код:
gedit ~/.fonts.conf
; ако там са настройките
или :
Код:
/home/USERNAME/.config/font-manager/local.conf
;не знам в Убунту къде е конфигурацията

Ако инсталираш truetype шрифтове (от Windows,примерно) е добре да ги слагаш и в /usr/share/fonts/truetype/ - не мога да ти обясня защо, но съм забелязал, че всички програми, които ползват и работят с шрифтове (GIMP,Офис-пакета, разни фото-редактори и т.н ) зареждат мнооого по-бързо, когато шрифтовете са в  /usr/share/fonts/truetype/   ::) Може и да се лъжа, ама проблеми съм нямал досега, а имам над 2000 шрифта.
PS: може да трябва logout / login или рестарт на Х , след промените.
« Последна редакция: Feb 03, 2011, 00:58 от kalinik »
Активен

shaft8

• Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
« Отговор #2 -: Feb 04, 2011, 00:05 »
Оказа се проблем със шрифта. А уж ги бях проверявал. За момента със сигурност работи със стандартния Ubuntu шрифт, по-късно ще проверя с кой/кои точно дава проблем и да се опитам да разбера защо, дано да успея да споделя някаква полезна информация. Благодаря за полезния отговор!
Активен

radoshow

• Напреднали
  • Публикации: 1313
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome Shell
    • Профил
« Отговор #3 -: Feb 04, 2011, 01:04 »
@shaft8 И имах като твоя проблем преди два-три месеца.В http://www.omgubuntu.co.uk/ си харесах едно тунинговано Lubuntu 10.10.Инсталирах го,но бая зор видях докато оправя шрифтовете.И той беше с гръцки.Та си викам да не си попаднал и ти на него.Ето и статията,където го открих.
Активен