Автор Тема: Съвети за оптимизиране на SQUID  (Прочетена 1254 пъти)

limbozon

• Гост
От известно време squid проксито което съм инсталирал на една стара машина започна много да забавя нета на цялата мрежа.Дали да не намаля кеша или проблема е другаде?
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6926
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Re: Съвети за оптимизиране на SQUID
« Отговор #1 -: Mar 09, 2011, 15:08 »
А колко е кеша ?
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

limbozon

• Гост
« Отговор #2 -: Mar 09, 2011, 15:17 »
Един гигабайт
Активен

Acho

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Mar 09, 2011, 15:28 »
Ами не е малко. Само не разбрах, защо искаш да го намалиш ? По принцип преди гледах конф файла даваше 512 MB за кеш, ама аз винаги съм го увеличавал на 2, 3 а сега съм задал 4.7 GB Да има там, по-бавно се пълно, ама като се напълни - хвърчи. И досега SQUID-а никога не ми е бавил мрежата, напротив винаги е ускорявал достъпа до сайтовете. Сложил съм всички да минават задължително през проксито (транспарентно) и при мене е на не много сериозна машина. Пак на стара кочинка е. Ако някой сайт е проблемен, си го добавям с iptables да минава директно, не през проксито. По-вероятно нещо друго бави при тебе. За проба само, бих препоръчал да спреш SQUID-а и да ги пуснеш директно. Да видиш как ще е. Аз ползвам по-стара версия SQUID_2.5_STABLE_1 компилиран от сорс. Ти сигурно си с нов.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

limbozon

• Гост
« Отговор #4 -: Mar 09, 2011, 15:35 »
Пробвал съм без проксито интернета лети.А иначе машината на която работи squid е Pentium III 0,550
512 RAM Hard disk 40 гигабайта,операционна система Дебиан 5.Версията на SQUID e 2,7.
« Последна редакция: Mar 09, 2011, 15:37 от limbozon »
Активен

Acho

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Mar 09, 2011, 15:40 »
ОК си е, ами на колко % ти е запълнен кеша ? Имал съм такъв случай, запълни се на 98% и взе да каталясва, да бави. Не се изпразваше от старите данни правилно. Естествено аз съм се окъкал в конфига. Понеже при мен беше на отделен дял, примерно 800 MB,  a аз съм му задал че ще ползва 840 MB. И то хайванчето, не може да си изчисли правилно процента на запълване и се шашка.
Активен

nemanema

• Напреднали
  • Публикации: 103
    • Профил
« Отговор #6 -: Mar 09, 2011, 15:41 »
Провери DNS времената, както и времето за изчакване след резолва.
Дисковия кеш го правиш както ти харесва, но укажи какви файлове да се записват, не всички. Идеята е да се записват с големина над примерно 4 кб.
Сподели с колко памет е машината и укажи най-много половината да се ползва от СЕПИЯ-та.
И за да е правилна помощта, как разбра, че СЕПИЯ-та ти бави мрежата ? На същата машина ли става рутинга за мрежата ? Да не ти се бъгва диска на машината ?

Успех в диагностиката !
Активен

---=== мир и любов ===---

limbozon

• Гост
« Отговор #7 -: Mar 09, 2011, 15:45 »
Да,на същата машина е рутинга.Наскоро пуснах нет на един комп преди рутера със калмара и нета беше много бърз.Затова си мисля,че може да е от проксито.
Активен

nemanema

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: Mar 09, 2011, 16:04 »
А колко машини са зад сепия-та ?
Маскарад има ли в рутинга ?
Провери ли мрежовите карти на машината, и след това по веригата до крайна клиентска машина ! ? Да нямаш колизии в мрежата или DUP и от там цялата мрежа да се бъгва.
И за да не тегля с ченгела и да играя тото, опиши ситуацията и мрежата, като междувремено направиш и времева статистика. Под времева статистика визирам  SmokePing.
Активен

limbozon

• Гост
« Отговор #9 -: Mar 09, 2011, 16:24 »
Машините зад сепията са 60.Да има маскарад в рутинга,проверих много пъти мрежовите карти наред са.Погледнах графики за трафика и открих,че действително днес е имало спадове,но като цяло според графиките трафика е отличен.
Активен

nemanema

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Mar 09, 2011, 16:42 »
На първо четене, така представената информация, сложи оше 512 МБ РАМ.
И чак след това ръчкай за оптимизации на сепия-та. Когато стигнеш до оптимизациите, предлагам да обърнеш внимание на секцията с времената (време за изчакване, време за търсене, време за резолв и др.). И забоди  ip или DNS-name в самата сепия, за да не търси в резолв файла на хоста, това спестява доста време.
Друга оптимизация, за която се сещам в момента е правилно написан и работещ локален именен сървър, като в него трябва да се опише и домейн-а, ако се ползва такъв за гнусните "бози".
Действай по стъпки и ще го пребориш ! А с каквото мога ще помагам.

Успех !
Активен

limbozon

• Гост
« Отговор #11 -: Mar 09, 2011, 16:46 »
Мерси за съветите. :)
Активен

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
« Отговор #12 -: Mar 09, 2011, 18:52 »
squid иска още повече RAM памет, когато има зададени ACL филтри по URL например. Доколкото си спомням, ти го ползваш в комбинация с dansguardian, така че най-вероятно е гладен за RAM памет.
Добавено: Погледни статистиката за kswapd. Ако не му достига памет, този демон ще е използвал доста голяма част от времето на процесора.
« Последна редакция: Mar 09, 2011, 22:07 от laskov »
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
??? for SQUID
Настройка на програми
s01o 1 6609 Последна публикация Jan 24, 2003, 10:42
от coldy
Squid ?
Преводи на документация
snake 1 12354 Последна публикация Apr 02, 2003, 13:50
от DonAngel
SQUID
Настройка на програми