Автор Тема: Скорост на Вентилатора или как се регулира тя ?  (Прочетена 5273 пъти)

costi_kocev

• Напреднали
  • Публикации: 24
    • Профил
Здравейте !  :D Ако може някой да ми помогне като ми каже как да си регулирам вентилатора в компютъра ! Ползвам Убунту 10.04 и имам дъно на Гигабит ! Инсталирах им-сенсорс , но нещо не се справям с конфигурацията на програмата ! Четох из форума и Гугъл , но все така ми остават опитите неуспешни  ??? Ако може някой да помогне , ще съм му благодарен ! :)
Активен

Arvigeus

• Напреднали
  • Публикации: 123
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Whatever
    • Профил
Нещо по темата: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=42737
Но преди време се опитвах да направя същото под същата дистрибуция, но прочетох, че заради бъг контролирането на вентилатора не работи... То и аз не успях да го подкарам де...
Активен

AMD

• Напреднали
  • Публикации: 873
  • Distribution: Calculate Linux Scratch 64 / Alt Linux Centaurus 6.0 64
  • Window Manager: Gnome 2.32/3.2 XFCE 4.8/4.10-git
  • AMD Athlon64/Sempron64 4000+Dual Core/3400+
    • Профил
Здравейте !  :D Ако може някой да ми помогне като ми каже как да си регулирам вентилатора в компютъра ! Ползвам Убунту 10.04 и имам дъно на Гигабит ! Инсталирах им-сенсорс , но нещо не се справям с конфигурацията на програмата ! Четох из форума и Гугъл , но все така ми остават опитите неуспешни  ??? Ако може някой да помогне , ще съм му благодарен ! :)

Така е много трудно с толкова малко информация. Не е важно каква е марката на дъното а с какъв чипсет е, и дали се поддържа от lm_sensors. Относно скорост на вентилаторите трябва да ползваш PWMconfig (който е част от lm_sensors) или ако дъното ти поддържа в биоса тези настройки (Всъщност ако не се поддържат в биоса, забрави че операционната система ще ги поддържа софтуерно)
Активен

Господи моля те пази ме от ламерите, от хакерите и сам мога да се пазя.

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3469
    • Профил
Кой вентилатор? За да може да се регулира трябва вентилаторчето да е с 3 или 4 кабела и да е вързан към дъното.
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

costi_kocev

• Напреднали
    • Профил
Свалих си им-сенсорс и с SUDO PWMCONFIG базиках нещо там правих и вижте крайния резултат - costi@costi-desktop:~$ sensors
k8temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
Core0 Temp:  +25.0°C                                   
Core1 Temp:  +25.0°C                                   

it8718-isa-0290
Adapter: ISA adapter
in0:         +0.99 V  (min =  +0.00 V, max =  +4.08 V)   
in1:         +1.89 V  (min =  +0.00 V, max =  +4.08 V)   
in2:         +3.38 V  (min =  +0.00 V, max =  +4.08 V)   
in3:         +4.08 V  (min =  +0.00 V, max =  +4.08 V)   ALARM
in4:         +3.07 V  (min =  +0.00 V, max =  +4.08 V)   
in5:         +2.13 V  (min =  +0.00 V, max =  +4.08 V)   
in6:         +2.13 V  (min =  +0.00 V, max =  +4.08 V)   
in7:         +3.38 V  (min =  +0.00 V, max =  +4.08 V)   
Vbat:        +3.12 V
fan1:          0 RPM  (min =   10 RPM)  ALARM
fan2:          0 RPM  (min =   10 RPM)  ALARM
temp1:       +29.0°C  (low  = +127.0°C, high = +60.0°C)  sensor = thermistor
temp2:       +28.0°C  (low  = +127.0°C, high = +127.0°C)  sensor = thermistor
temp3:       +25.0°C  (low  = +127.0°C, high = +60.0°C)  sensor = thermal diode
cpu0_vid:   +1.100 V

costi@costi-desktop:~$
Пише , че вентилаторите са изключени , а продължава да си бръмчи като за световно , тоест те си работят , а ми вади , че не ! Май нещо омазах  ???
Активен

AMD

• Напреднали
    • Профил
Вероятно няма драйвер за твоя чипсет в lm_sensors и не ти отчита вентилаторите

Пробвай да изтриеш /etc/pwmconfig и да рестартираш lm_sensors
Активен

costi_kocev

• Напреднали
    • Профил
Отчита ми само ФАН1 където е , но аз го спрях на цяло , защото не знам какво правя и как го конфигурирам , тази директория където си ми я написал , не може да се изтрива не ми позволява терминала ! А температурите вече ми достигат до 67 градуса  :o как да го оправим ?
« Последна редакция: Mar 31, 2011, 12:39 от costi_kocev »
Активен

mrowcp

• Напреднали
  • Публикации: 450
    • Профил
Отчита ми само ФАН1 където е , но аз го спрях на цяло , защото не знам какво правя и как го конфигурирам , тази директория където си ми я написал , не може да се изтрива не ми позволява терминала ! А температурите вече ми достигат до 67 градуса  :o как да го оправим ?

Еми махни му регулирането на обортите от БИОС-а.То ако от сега грее толкова, не знам лятото как ще работиш.
От сега вземи да мислиш за по-добро охлаждане, че иначе нищо добро не те чака :)
Активен

Some Things Just Are The Way They Are

costi_kocev

• Напреднали
    • Профил
Махнах му регулирането на оборотите от БИОС-а както ме посъветва колегата , и докато ми зареди УБУНТУ се включи да върти доста бясно и в момента в който ми зареди системата се спря ? Някакви идеи как да го пусна пак ?  ???
Активен

AMD

• Напреднали
    • Профил

Еми махни му регулирането на обортите от БИОС-а.То ако от сега грее толкова, не знам лятото как ще работиш.
От сега вземи да мислиш за по-добро охлаждане, че иначе нищо добро не те чака :)

Core0 Temp:  +25.0°C                                   
Core1 Temp:  +25.0°C                             

25 градуса са много ?!
Активен

costi_kocev

• Напреднали
    • Профил
Това го показах поради друга причина , иначе достигаше до 71 градуса , но благодарение на @radoshow оправихме нещата !
Активен