« Отговор #1 -: Nov 17, 2009, 10:10 »
Здравей Ipolit. За софтуерното решение няма да съм ти полезен, но ако ти се занимава с отвертката и не те е страх от високото напрежение, отвори монитора като свалиш задния капак. Ще видиш веднага ТХО-то (от него излиза кабела за високо напрежение към кинескопа, и не можеш да го сбъркаш). На ТХО-то има пластмасови тримери за малка отвертка (нормална или кръстачка), с която да се завъртят. Обикновено до тях има и надписи - "FOCUS", "BRIGHT". Внимателно и бавно ги завърти в едната или респективно в другата посока и ще видиш резултата. Първо яркостта, а после и фокуса. Вдигнал съм на крака много такива по-стари монитори, приготвени за изхвърляне. Даже самите клиенти се учудват на хубавите и чисти цветове и на яркостта на остарелите си дисплеи -> "Ама той досега никога не работил така хубаво !". А и от настройката на фокуса ще имаш много по-чисто изображение, малките букви (например в любимата ни конзола) ще се виждат много добре. Нищо сложно не е. Ако желаеш после (на изключено) можеш да им капнеш на ВЪРТОЦИТЕ по една капка някакъв лак или боя, за да се фиксират и не мърдат (аз ползвам лака за нокти на жена ми). Затваряш задния капак и си готов. Цялата дейност е за около 10-20 минути, защото е хубаво да се даде време при отворен капак на кинескопа да поработи малко и да загрее нормално (а не да се настройва СТУДЕН). И после за 2 минути си го настройваш. Само да предупредя, че описаната дейност е опасна поради високите напрежения в монитора. Много трябва да се внимава (докосваш само пластмасовите ВЪРТОЦИ с отвертката, нищо друго не пипаш вътре). Ако не си сигурен, не го прави. Но за мен това си е най-доброто настройване на остарелия CRT монитор.
Поздрави и успех.
П.П. Сега се сещам, че на някои модели CRT монитори, си има заводски дупки на самия капак, през които да се БЪРКА (директно, без разглобяване), но за твоя IBM не зная.
« Последна редакция: Nov 17, 2009, 10:36 от Acho »

Активен
CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.