Автор Тема: удължаване живота на батерията  (Прочетена 4237 пъти)

vyrgozunqk

• Гост
Re: удължаване живота на батерията
« Отговор #15 -: Jan 12, 2013, 20:19 »
Интересното е че мойто леново е със сходни параметри, та даже с доста по-слаб процесор от твойта i5(пак санди) и пак държеше максимум 5.5 ч. при нова батерия и икономичен режим на работа...

Само дисплеят ми дето е 15.1''
Активен

bot

• Гост
« Отговор #16 -: Jan 12, 2013, 23:42 »
Нямат мемори ефект, ама имат електроника с такъв, защото тя се учи от средният живот на батерията, съпоставен с текущото напрежение и е хубаво, да се разрежда и зарежда, за да се калибрира електрониката...

Както казах, скапаният линукс ми изпразни батерията до дупка и я прееба, сега Linus Torvalds ми дължи буквално 70 $ :)

Операционната система не може да изземе функциите на "умната" електроника в батерията. Тази електроника ако е на ниво би трябвало да ти изключи батерията преди да се е разредила под критичния минимум. В случая трябва да си благодарен че батерията се е скапала от разреждане, а не от зареждане например, където можеше да се запали в лаптопа..
Активен

vyrgozunqk

• Гост
« Отговор #17 -: Jan 13, 2013, 02:29 »
Ми не, електрониката на батерията, няма "шалтер" ... Неможе и не трябва да може, да гаси токоподаването, тя само следи за нивото и докадва на ОС, която е длъжна да изключни, но поради бъг не го направи в случаят...
Активен

bot

• Гост
« Отговор #18 -: Jan 13, 2013, 02:59 »
Ми не, електрониката на батерията, няма "шалтер" ... Неможе и не трябва да може, да гаси токоподаването, тя само следи за нивото и докадва на ОС, която е длъжна да изключни, но поради бъг не го направи в случаят...

цитат от Wikipedia:
Цитат
  Deep discharge may short-circuit the cell, in which case recharging would be unsafe.[56] To reduce these risks, Lithium-ion battery packs contain fail-safe circuitry that shuts down the battery when its voltage is outside the safe range of 3–4.2 V per cell.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lithium-ion_battery
Активен

vyrgozunqk

• Гост
« Отговор #19 -: Jan 13, 2013, 08:51 »
 :D

ОК

Ми значи скапаната ми LG батерия няма такава или не работи...
На нетбука ми също нямаше и даже го използвах, за да изсмуча някой и друг милиампер...  ::)
Активен

lunarvalley

• Гост
« Отговор #20 -: Jan 13, 2013, 11:42 »
Цитат
Само дисплеят ми дето е 15.1''

добрутро!
като стана дума за екрана, аз стартирам КДЕ с gamma correction на 0.4, тоест добавил съм в ~/.xinitrc ето това

xgamma -gamma 0.4

защото... абе хора, тея нови LED екрани не ви ли вадят очите?! Аз щях да се побъркам в началото, преди да намаля gamma-та. И после отделно от КДЕ съм намалил яркостта.
« Последна редакция: Jan 13, 2013, 11:44 от lunarvalley »
Активен