Автор Тема: удължаване живота на батерията  (Прочетена 4238 пъти)

lunarvalley

• Гост
здравейте сладури и сладурковци!

Какво ще ме посъветвате да правя за удължаване животя на батерията на лаптоп? Каква е правилната "поддръжка", ако мога така да се изразя? Колко често да я разреждам, да я разреждам ли докато угасне машината или до 5-10%, да държа ли лаптопа непрекъснато включен в контакта, и т.н.

Разгледах в гугъл и общо взето колкото хора, толкова и мнения... та ми е интересно да чуя и вашето мнение.  :)
Активен

vyrgozunqk

• Гост
Re: удължаване живота на батерията
« Отговор #1 -: Jan 12, 2013, 13:19 »
Като за начало да ползваш уиндоус ?!

:D

На моят лаптоп, мога да контролирам батерията... С PowerManagement утилитито към мойто Леново, мога да задам на батерията, да се зарежда само до 50 % ... (под линукс, няма начин )
Така и удължаваш живота доста.

И всеки месец трябва да я разреждаш до долу и полсе пак да я зареждаш - поне 1 път, заради калибровките на електрониките и мемори-ефектите...
Активен

lunarvalley

• Гост
« Отговор #2 -: Jan 12, 2013, 13:24 »
Значи ако е напрекъснато заредена до 50% се удължава живота?

А колко "до долу" да я разреждам? Някъде четох, че литиево йонните не бивало да се разреждат съвсем до края. После четох точно обратното...
Активен

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #3 -: Jan 12, 2013, 14:00 »
За съжаление, на този етап, и аз бих ти препоръчал да ползваш Уиндоус!
Аз на лаптопа имам инсталиран Уиндоус и Линукс и под Уиндоус ми върви 3-4 часа, а под Линукс час и половина, а го ползвам само като съм в движение. Страх ме е и на ток да го ползвам под Линукс, че да не ми прецака батерията.

Линукса ми е Убунту 10.04 щото за десктоп функционалност не ме кефят още новите и съвременни десктоп мениджъри.
Активен

lunarvalley

• Гост
« Отговор #4 -: Jan 12, 2013, 14:05 »
е не е истина просто  :)

Цитат
Страх ме е и на ток да го ползвам под Линукс, че да не ми прецака батерията.

защо те е страх и как точно може да се прецака батерията?
Активен

vyrgozunqk

• Гост
« Отговор #5 -: Jan 12, 2013, 14:32 »
Ми така, както едно време убунту гореше твърди дискове, като правеше нон-стоп паркиране на главата, на писта 0...
 :)
Маса народ изпищя тогава...

Под линукс  няма свястно управление на тоците...
Реално го ползвам с един ред глупости, за да ми изкара живот на батерията, почти колкото вади уиндоуса...

Примерно съм му задал : pcie_aspm=force i915.i915_enable_rc6=1 i915.i915_enable_fbc=1 i915.lvds_downclock=1
Да не говорим, че всеки път трябва да пускам powertop от който да активирам power-save функцийте на сата и целият чипсет...
Пък, като пуснеш поуърсейв на USB, спират да ти работят адекватно USB портовете...  :D

Абе мамата си трака, под линукс е жива мъка и жалка история.

На мен ми прееба батерията, защото един ден като се изпразни и линукса нещо не можа да се хибернира/изключи, ама не съм го видял и останал на терминал... та светил-светил и измукал батерията до дупка, заобикаляйки всичките и защити...
От тогава едната ми клетка според мен е полу-мъртва, защото от 47 aH падна до 40 капацитета и...

« Последна редакция: Jan 12, 2013, 14:38 от vyrgozunqk »
Активен

manntraxx

• Гост
« Отговор #6 -: Jan 12, 2013, 15:47 »
Лаптопът дойде с Windows 7, ползвах го малко и го замемих с Debian Stable. Разлика в живота на батерията няма, поне при мен. Единственото, което забелязвам е, че май уиджета за процентите под гном 2.3 е малко калпав и не показва съвсем вярно.

Какво правя аз? Гледам да не я разреждам под 15%, въпреки че всички устройства си имат защита. Напълно разредена литиевойонна батерия означава проблем. Като имам възможност, махам батерията(ако е заредена) и ползвам лаптопът на контакт.

Това което съм забелязал да прави разлика (при мобилния ми телефон - пак са си с такива батерии, както знаете) е:
Зареждам го, след като светне 100% го оставям още 15-20 минути. След това го изключвам - още 20 минути на зарядно, включвам го и още 10-на минути. Батерията пада осезаемо по-бавно. Не съм пробвал на нетбука, тъй като рядко имам проблем с живота на батерия - държи по 6 часа на видео. Иначе стига и до 7-8 на интернет и музика. Ползвам го почти две години. Разликата от чисто нов и сега е може би около час.

Литиевойонните батерии нямат мемори ефект, затова не е нужно пълно разреждане и зареждане на батерията веднъж месечно.

Като цяло по-малко мултитаскинг, по-слабо светещ екран, по-малко включени usb (не помня точно защо), хибернейт като не го ползваш и т.н.

Но повечето гимнастики нямат особен смисъл. Има си определен живот в часове между презареждания и цялостен живот на батерията преди да я изхвърлиш. Не се тормози с това.
Активен

vyrgozunqk

• Гост
« Отговор #7 -: Jan 12, 2013, 16:08 »
Нямат мемори ефект, ама имат електроника с такъв, защото тя се учи от средният живот на батерията, съпоставен с текущото напрежение и е хубаво, да се разрежда и зарежда, за да се калибрира електрониката...

Както казах, скапаният линукс ми изпразни батерията до дупка и я прееба, сега Linus Torvalds ми дължи буквално 70 $ :)
Активен

lunarvalley

• Гост
« Отговор #8 -: Jan 12, 2013, 17:11 »
ok,

съветите да минавам на Уиндоус да ги пропуснем за сега. Значи да не допускам батерията да се разрежда съвсем, и няма значение дали държа лаптопа включен нон стоп в мрежата или не. И само от време на време да я поразреждам като си работя на батерия?

Цитат
pcie_aspm=force i915.i915_enable_rc6=1 i915.i915_enable_fbc=1 i915.lvds_downclock=1

тея за какво са? А с power-save функцийте много ли се пести и наистина ли има смисъл от тях?
Активен

vyrgozunqk

• Гост
« Отговор #9 -: Jan 12, 2013, 17:45 »
Тези са за ACPI-то на SandyBridge и вграденото GPU...

търси в гугъл rc6, intel fbc, intel lvds_downclock
веднага ще откриеш много информация и помагат много. - от час и половина на кърнъл 3.1, скачаш на 4~5 :D

После в 3.2 на убунту активираха по подразбиране rc6, другите не, а и уж в 12.10 били вкарали и fbc по подразбиране, ма предпочитам да се подсигуря...

от lvds_downclock имаше някой редки случай в които се появяваше трептена в долната част на дисплейте... Или ако имаш токова може да го оправи...
Но са редки случай...
Активен

lunarvalley

• Гост
« Отговор #10 -: Jan 12, 2013, 18:02 »
мерси много!
трябва да видя дали съм със sandybridge
иначе батерията ми държи 5-6 часа със Slackware 14.0 та не се оплаквам. Не съм пробвал с Уиндоус колко ще е.
Активен

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #11 -: Jan 12, 2013, 18:06 »
Тези 5-6 часа в стенд бай ли са!?
Активен

lunarvalley

• Гост
« Отговор #12 -: Jan 12, 2013, 18:12 »
Не. Съвсем нормална работа. Настройвах си КДЕ4 десктопа, защото за пръв път реших да му дам шанс по-сериозно. От време на време съм ходил да си отворя бира или не съм бил на лаптопа, та той си ползваше там powersave настройките на КДЕ. Всъщност това май ме накара да си остана с КДЕ4 -- възможността да нагласиш различна яркост на екрана при AC, battery & battery low. Както и след колко време да се изключи.

Иначе на батерия инасталирах пакет на libreoffice от AlienBob и дори компилирах няколко работи от SlackBuilds.org. Аз компилирам в RAM, ако има някакво значение. СЪщо така няколко рестартирания, защото бърниках в /boot и lilo.conf да му задам да зарежда generic ядрото. Абе стандартните работи в Slackware.
« Последна редакция: Jan 12, 2013, 18:14 от lunarvalley »
Активен

vyrgozunqk

• Гост
« Отговор #13 -: Jan 12, 2013, 18:17 »
Това ми звучи, като нетбук, ултрабук или Мак...

Или нещо с 9-клетъчна батерия...
Активен

lunarvalley

• Гост
« Отговор #14 -: Jan 12, 2013, 18:26 »
нещото е със 6 клетъчна батерия, ThinkPad S430
Активен